30.4.2023

Z hráčů i fanoušků je cítit hlad po titulu, říká před důležitým třetím finálem Mifka

Volejbalová sezona UNIQA volejbalové extraligy mužů 2022/23 se blíží do finiše. Ve finále play-off nás čekají poslední dva nebo maximálně tři zápasy, ve kterých se rozhodne, kdo usedne na extraligový trůn. Po třech letech se mistrem může stát Jihostroj. „České Budějovice jsou volejbalové město. Podpora fanoušků nám k titulu může zásadně pomoct,“ říká generální manažer Robert Mifka.

Nacházíme se uprostřed vyrovnané finálové série. Jaké pocity ve vás teď převládají?
Jsou to pocity radosti z postupu do finále. Nadšení z toho, že České Budějovice žijí volejbalem. Je ve mně velké očekávání vývoje finálové série.

Výkony týmu jdou během sezony neustále nahoru a zdá se, že forma graduje nyní v play-off.
Už v průběhu semifinále bylo patrné, že „já“ ustoupilo před „my“ a tým začal více táhnout za jeden provaz. Všichni chtějí jít opravdu za vítězstvím jako jeden muž. To je ostatně základní předpoklad jakéhokoli týmového úspěchu. Věřím, že momentálně nemá nikdo z hráčů v hlavě nic jiného než právě probíhající boje o zlato a že je každý připraven nechat na hřišti všechno.

Na střídačce Jihostroje teď pomáhají Vojtěchu Zachovi dokonce dva asistenti, někdy se objevujete mezi trenéry dokonce vy osobně. Řídíte se heslem, že víc očí víc vidí?
Ano, ze sportovního hlediska to určitě platí, nicméně jde vždy jen o poradní hlas. Šéf je na lavičce jen jeden, a to je hlavní trenér. Utkání play-off jsou plná extrémních emocí na straně hráčů i členů realizačního týmu, a i s nimi je potřeba během utkání umět pracovat. I z tohoto hlediska může být přímá účast více očí a hlav přínosná.

Kádr na tuto sezonu nebyl stavěn přímo s titulovou ambicí. Může nyní pomoct, že není na Jihostroj ve finále až takový tlak?
Zásadní je víra ve vlastní schopnosti. V to, že když předvedeme to, co umíme, máme na to Lvy porazit. Obě semifinálové série dopadly ve prospěch papírového outsidera, takže nemyslím, že by se jeden nebo druhý tým cítil po této stránce ve finále pod nějakým zásadním tlakem. Ten nastane až po nedělním třetím utkání, kdy bude mít jeden nebo druhý tým finálový mečbol.

Co může být v dalším průběhu finálové série rozhodující?
Úplně všechno. O tom je play-off, může rozhodnout zranění, drobná maličkost, jediný povedený nebo naopak podceněný míč a samozřejmě i štěstí nebo smůla… Osobně si myslím, že úspěšný bude ten z týmů, který dokáže lépe udržet koncentraci a chladnou hlavu a jednoduše bude chtít víc vyhrát.

Neustále se zdůrazňuje přínos fanoušků, kteří umí vytvořit téměř domácí prostředí i na venkovních zápasech. Autobus naplnili do Liberce i do Prahy. Co na to říkáte?
Vnímám to jako hlad po titulu, který je po třech letech „půstu“ opět blízko. České Budějovice jsou volejbalové město. My si této fanouškovské přízně nesmírně vážíme. Podpora fanoušků nám k titulu může zásadně pomoct. Ohromně nás to nabíjí.

Třikrát za sebou českobudějovičtí fanoušci překonali ve Sportovní hale rekord návštěvnosti této sezony. Evidujete zvýšený zájem o vstupenky i na nedělní finále?
O nedělní utkání je extrémní zájem. Snažíme se maximálně využít kapacitu Sportovní haly a k dispozici budou i místa na stání. Rádi bychom udělali všechno pro to, aby se na finále mohl dostat každý, ale už teď víme, že se nám to nepovede. Poslední dny už ani prodeje nepropagujeme, protože víme, že bude vyprodáno. Zbývá opravdu už jen pár volných míst.

Nedělní zápas měl původně začínat už v 15:30, ale klub posunul začátek na obvyklých 18:00. Zápas tím ale zmizel z programu ČT sport. Proč k této změně došlo?
Za změnou termínu stojí objektivní okolnosti, kdy bohužel nastala časová kolize s prvoligovým fotbalovým zápasem Dynama, které začíná v 15 hodin. S ohledem na to, že jde o poslední ligové kolo, nešlo se začátkem fotbalového utkání pohnout. My jsme chtěli vyjít vstříc jihočeským sportovním fanouškům tak, aby mohli navštívit oba důležité zápasy předních českobudějovických sportovních klubů. Je škoda, že utkání nemůže přenášet ČT sport, protože od 18 hodin vysílá živě zápas kvalifikace o postup na ME v házené mužů, které dostalo v programu přednost. Živý a komentovaný přenos našeho finále bude možné sledovat online na platformě Volej.tv.

Připravovat zápasy pro vyprodanou Sportovní halu s sebou určitě přináší také nové starosti po organizační stránce. Jak je náročné vše nachystat?
Máme velmi malý, ale velmi šikovný tým, který se o organizaci stará. Jde o směs našich trenérů, hráčů a hráček mládežnických kategorií, dobrovolníků z řad jejich kamarádů, rodičů a našich fanoušků, kdy každý přidá ruku k dílu. Volejbalová rodina. Patří jim za to obrovský dík. Mrzí mě jen, že Sportovní hala nemůže nabídnout fanouškům větší pohodlí, s tím ale bohužel nejde moc dělat.

Fanoušci Lvů Praha si na sociálních sítích stěžují na pískot českobudějovických fanoušků při podání jejich týmu. Jaký na to máte názor?
Volejbal je naštěstí stále slušný sport a vím, že si naši fanoušci váží každého soupeře. Ostatně téměř po každém zápase skandují a děkují soupeři za odvedený výkon. Jsou tam i přátelské vztahy mezi členy fanklubů jednotlivých týmů. Já osobně nejsem velkým příznivcem pískání nebo bučení před podáním soupeře, nicméně pokud nejde o nemístná invektiva nebo záměrné vyrušení hráče přímo v průběhu uvádění míče do hry, nemyslím si, že by to bylo v rámci podpory vlastního týmu nějak zásadně proti pravidlům fair-play. Daleko víc nefér mi například přijdou situace, kdy se v některých halách moderátor svým náhlým skandováním do mikrofonu záměrně snaží rozhodit podávájícího hráče soupeře. Nebo když produkce domácích za stejným účelem využívá hudbu nebo video na protilehlé velkoplošné obrazovce.

 

Autor: Matěj Mayer

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018