26.11.2016

Zlín i Budějovice zvítězily v tiebreaku, Liberec udolal Ostravu

Čtyři duely 8.kola mužské UNIQA extraligy byly na programu v sobotu 26.listopadu. Zlín přivítal od 17 hodin Benátky nad Jizerou, Liberec slušně hrající Ostravu, pražské ČZU volejbalisty z Ústí n. L. a Č.Budějovice Brno.

VSC FATRA ZLÍN – VK BENÁTKY NAD JIZEROU

V dramatickém pětisetovém utkání nakonec slavila vítězství domácí Fatra Zlín.

č.: 44 dne:  26.11.2016 v hod.: 17:00

VSC Fatra Zlín – VK Benátky nad Jizerou 3:2 (25:19, 21:25, 24:26, 25:19, 15:12)

Rozhodčí: Grabovský Z., Pecháček L.

Počet diváků: 380

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Porubský, Kostoláni, Čechmánek, Kolář, Hupka, Navláčil, libero: Obdržálek. Střídali: Motyčka, Přikryl.

Hosté: Bartoš, Moník, Koláček, Celerín, Vachoušek, Malínek, libero:Sadílek. Střídali: Sergeev, Němeček, Ditrich.

Vyjádření:

Domácí:

Pavel Kolář (kapitán Fatra Zlín):  „Utkání bylo vyrovnané a dramatické, o vítězi rozhodl pátý set. Jsme rádi za dva body.“

Roman Macek (trenér Fatra Zlín): „Další utkání, které při větší koncentraci jsme mohli dovést do vítězství za tři body. Přesto, díky bojovnosti v druhé části zápasu, jsme dokázali zvítězit.

Hosté:

Pavel Bartoš (kapitán VK Benátky):  „Vyrovnané utkání se šťastným koncem pro domácí.“

Pavel Třešňák (trenér VK Benátky): „Utkání se spoustou chyb na obou stranách. Jsme rádi za jeden bod. Je to zisk na půdě soupeře.“

Popis utkání:  

První set domácí začali vlažně (0:2,2:6). Do prvního technického timeoutu se domácím podařilo snížit na stav 7:8. V dalším průběhu se domácím podařil únik na 16:14 a do koncovky šli s luxusním náskokem 21:16, který udrželi až do konce setu.

Druhý set opět domácí zaspali začátek. Prohrávali 0:3 a 6:8. Pak se oba týmy střídali ve vedení až do stavu 15:16. Od té doby hosté postupně navyšovali svůj náskok (19:21) až do konce setu, který skončil v poměru 21:25.

Třetí set domácí opět prohrávali v první technickém timeoutu 7:8. Při podání Kostolániho šli do vedení 12:8. Hosté snížili stav na 12:10, avšak domácí další šňůrou při podání Koláře dokázali odskočit a jít do druhého technického timoutu za stavu 16:11. Hosté se ovšem nevzdali. Postupně náskok stahovali a do koncovky šli domácí ve vedení už pouze s náskokem jediného bodu 20:19. Ještě se domácím podařil trhák na 24:22, ale po zkaženém servisu Navláčila a následným útokem Koláře do autu byl stav 24:24. Dramatickou koncovku ukončili domácí chybou na útoku (24:26).

Ve čtvrtém setru se oba týmy střídaly ve vedení až do stavu 16:14. Do koncovky šli domácí s vedením 21:17 a v klidu si vedení udrželi až do konce setu.

Pátý set začal opět jako na houpačce. Domácí vedli 4:2 a vzápětí prohrávali 5:4. Změna stran proběhla za stavu 8:7. Při podání Navláčila se domácí dostali do vedení 12:8 a následně při útoku Moníka do sítě zvýšili vedení na 13:9. Hostům se podařilo ještě stav snížit 13:11. Za tohoto stavu podával hostující Koláček do sítě, což přineslo první matchball, který byl hosty odvrácen. Druhý matchball však domácí již proměnili (15:12).

Autor: Ivan Dostál

VOLLEY TEAM ČZU PRAHA – SK VOLEJBAL ÚSTÍ NAD LABEM  

V 8.kole naší nejvyšší UNIQA volejbalové extraligy se sešly týmy ze spodní části tabulky. Domácí ČZU Praha a hostující tým SK Volejbal Ústí nad Labem. Tým hostí je po 7 kolech na posledním místě s jednou výhrou na kontě, zatímco tým domácích má výhry tři a je pouze o dvě příčky výše v tabulce. Bitva o důležité body začla v 18:00 hodin a měla jasný průběh. Domácí hráči tlačili soupeře na příjmu a celkově byli ve všech herních činnostech lepší. ČZU zaslouženě získalo tři důležité body do tabulky.

č.: 45 dne: 26.11.2016 v hod.: 18:00

Volley Team ČZU Praha – SK Volejbal Ústí nad Labem 3:1 (25:16, 25:21, 27:29, 25:17)

Rozhodčí: Dušek, P., Záhorcová, K.

Počet diváků: 200

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Sobek, Šulc, Lohr, Hykš, Záveský, Patočka, libero: Pondělíček. Střídali: Kuboš.

Hosté: Tibitanzl, Boehm, Nesvačil, Vodvárka, Ulč, Nadazdin, libero: Kořínek Střídali: Kohlmann, Šulava, Hrdý.

Vyjádření:

Domácí:

Záveský (kapitán Volley Team ČZU Praha): -

Malán (trenér Volley Team ČZU Praha): „Byli jsme lepší ve všech činnostech. Škoda, že jsme si nechali utéct koncovku třetího setu.“

Hosté:                                                       

Ulč (kapitán SK Volejbal Ústí nad Labem): „Bohužel naše hra poslední zápasy neodpovídá extraligovým parametrům. Dnes až na jeden set jsme na Prahu nestačili. Gratulace Praze a hlavne trenérovi Malánovi.“

Brom Petr (trenér SK Volejbal Ústí nad Labem): „O celém utkání rozhodl výborný servis domácích a naše přihrávka, s kterou jsme se dnes bohužel moc nepotkali.“

Popis utkání:

První set rozhodl výborný servis domácích hráčů. Ústečtí měli velké problémy na příjmu, které domácí hráči podpořili výbornou obranou na síti. Zasloužené vítězství domácích 25:16.

Druhý set byl jak přes kopírák setu prvního. Ústečtí hráči sice šli jako vedoucí tým do prvního TT, ale od té doby se rozjel lužinský válec a nedal hostujícím hráčům sebemenšcí šanci na zkorigování skóre, a tak domácí vedou 2:0 na sety.

Třetí set byl nejvyrovnanější ze všech setů. Ze začátku setu si udělalo Ústí opět mírný náskok, o který přišlo v průběhu střední části. Do koncovky setu si Ústí bere náskok zpět a snaží se vyhrát alespoň třetí sadu, kterou se jim po esu Nadazdina daří získat.

Na začátku čtvrtého setu si domácí vytvořili několika bodový náskok, po kterém si musel vzít hostující trenér Brom oddechový čas. To domácí nezastavilo a jdou do prvního TT za stavu 8:3. Náskok domácích se v průběhu setu neustále navyšuje. Při druhém TT dokonce na 16:9. Domácí hráči si vítězství v setu pohlídali a zaslouženě vyhráli 3:1.

Autor: Mgr. Richard Dupal

VK DUKLA LIBEREC – VK OSTRAVA s.r.o.

V osmém kole čekal na liberecké volejbalisty tým z Ostravy, který letos hraje pod vedením trenéra Zdeňka Šmejkala překvapivě velmi dobře a po čtvrteční předehrávce 11. kola s Jihostrojem ČB se vyhoupl na druhé místo průběžné tabulky UNIQA extraligy mužů - výsledek 3:1 (-23,19,22,18).  To Liberec má za sebou nečekaně dvě utkání bez zisku setu, přesto pro sobotní utkání byl mírným favoritem střetnutí. S Ostravou Dukla naposledy prohrála 2.11.2013 v poměru 3:2 (22, 10, -19, -19, 13) z pohledu domácího družstva. Navíc Dukla minulý víkend v domácí hale před fantastickým publikem vyřadila z Ligy Mistrů Tiikerit Kokkolu z Finska a postoupila do hlavní soutěže LM. I dnes přišlo do liberecké sportovní haly velké množství diváků, kteří měli možnost zhlédnout utkání, kde zkušenost a soustředění na hru tentokrát přehrála mladou dravost a po dvoukolovém půstu Dukla naplno bodovala.

č.: 47 dne: 26.11.2016 v hod.: 18:00

VK Dukla Liberec – VK Ostrava s.r.o. 3:1 (23:25, 25:20, 25:12, 25:14)

Rozhodčí: Nedbálek A./Němeček P.

Počet diváků: 821

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Správka, Leikep, Patucha, Stolc, Staněk, Janouch libero: Kopáček. Střídali: Galabov.

Hosté: Biernat, Janků, David, Šmídl, Šulista, Kotas, libero: Lex. Střídali: Balon, Botula, Dvořák.

Vyjádření:

Domácí:

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec): "Dneska jsme šli do zápasu s tím, že potřebujeme získat tři body. Šli jsme do toho na maximum, tři body máme, takže jsme spokojeni."

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): "Myslím si, že jsme začali zbytečně nervózně a postupem času jsme dobrým servisem a obranou na síti překlopili utkání na svoji stranu. Takže jsme rád, že jsme získali tři body."

Hosté:

Matěj Šmídl (kapitán VK Ostrava, s.r.o.): "Nemám slov. Zaslouženě vyhrál Liberec. Je to naše chyba, nebudu se vymlouvat na rozhodčí. Ale neměli jsme šanci držet krok s Libercem. Když jsme se k nim aspoň dotáhli, tak se o to rozhodčí postarali. Jednoznačně dneska nezvládnuté utkání ze strany rozhodčích. Sice samozřejmě vždycky je to o nás, mě to hrozně mrzí, protože jsme tady chtěli získat aspoň jeden bod. Ale tohle jsem v životě nezažil a doufám, že už nezažiju."

Zdeněk Šmejkal (trenér VK Ostrava, s.r.o.): "Dnes to mohlo být docela dobré utkání. Takhle to byla i s přispěním rozhodčích chvílemi fraška. Myslím si, že diváci, kteří si zaplatili, si takové věci nezaslouží. Na druhou stranu si ale nemyslím, že nám rozhodčí utkání prohráli. To my se musíme sami nad sebou zamyslet a věnovat se hlavně hře. Musíme se z toho ponaučit."

Popis utkání:

Hosté v úvodu utkání měli daleko více ze hry a s velkým náskokem mířili k prvnímu technickému oddechovému času (2:4 – 3:6 bloky Václav Kotas a Petr Šulista, 3:7 odehrání bagrem mimo anténky). I po time se obraz hry nemění. Ostrava stále riskuje na podání a na útoku a výsledkem je další zvýšení bodového náskoku (4:9 – eso Petr Šulista). Až první blok na straně Dukly (Aleš Správka) a přešlap při útoku ostravského univerzála kosmeticky upravuje náskok Ostravy (7:9). Po snížení ale přichází rychlý bodový újezd Ostravy, který se zastavuje až na šesti bodovém rozdílu (12:18). Příčinou bylo několikrát nečisté odbytí vrchem domácích hráčů. Jak rychle a prakticky zadarmo náskok hostů narostl, tak rychle začal splaskávat. V prvním setu hosté velmi často přešlapovali při útoku ze zadní zóny lajnu a když Adrian Patucha zaznamenává dvě esa v řadě, máme tu stav 20:23. První setbol zápasu získává družstvo Zdeňka Šmejkala, když jsou domácí blokující hráči nepatrně v síti za stavu 21:24. zkažené podání Ostravy (Matěj Šmídl) a blok Dukly (Aleš Správka) snižuje na rozdíl jediného bodu (23:24), ale třetí setbol již Ostrava proměňuje (Matěj Šmídl ze zadní zóny) a ujímá se vedení 0:1 na sety.

Ve druhém setu po velmi vyrovnaném začátku se Dukla začíná dostávat do velmi slibného vedení při podání Jakuba Janoucha (7:5 – Matěj Šmídl do autu, 8:5 dvoják Mateusz Biernat, 9:5 – rychle středem Libor Leikep, 10:5). Ale i hostům se daří v dnešním utkání na podání a přímým bodem snižují na 10:7 (Václav Kotas). Po snížení ale přichází hned několik nepřesností na útoku ze strany Ostravy a Dukla si získává bodový náskok (12:7 – aut Jan David, 21:16 – David Janků). V závěru se hostům podařilo kvalitním blokem (Matěj Šmídl) snížit až na rozdíl tří bodů (23:20), ale po zkaženém podání Ostravy (David Janků) se i Dukla raduje v dnešním utkání ze svého setbolu (24:20). Dukla hned svůj první setbol blokem proměňuje (Lubomír Staněk) a je vyrovnáno.

Třetí set byl jednoznačně v režii domácích volejbalistů a dlouho to vypadalo, že hosté nezískají ani deset bodů (3: 1 – eso Libor Leikep, 6:2 – signál středem Lubomír Staněk, 8:2 – 2x tvdě z hlavního kůlu Jan Galabov, 12:3 dvoják David Janků). V polovině setu dochází ke kuriózní situaci. Hosté hlásí dvoj střídání a po vystřídání vbíhá na hřiště hráč bez čísla na zádech (Filip Bořuta - nahrávač). Druhý rozhodčí hned zastavuje hráče a nedovoluje mu střídání a musí zpět na lavičku. Najednou je Ostrava bez nahrávače. Až v další hře může být uskutečněno dostřídání, když se na dresu Filipa modře vyjímá jednička modrou propiskou. No sporný moment přinesl i jednu nepříjemnost v podobě hrubého chování ostravského hráče (Mateusz Biernat). To mělo za vliv červenou kartu a patnáctý bod na straně Dukly (15:4). Získaný náskok si Dukla udržela pravidelným otáčením a když hosté dvakrát za sebou v závěru kazí podání (24:11 – Matěj Šmídl, 25:12 – Petr Šulista) ujímá se Dukla vedení 2:1 na sety.

Čtvrtý set nám neukázal pěkný volejbal, na který se přijel s osmistovkou diváků podívat i předseda volejbalového svazu Zdeněk Haník. Nasazená laťka na nečisté odbytí byla nasazena sice vysoko, ale spravedlivě pro obě strany. Dukla ale ukázala po této stránce vyšší disciplinovanost. To se nedá říci o Ostravě, která nezůstala jenom u jedné červené karty. Patnáctý bod opět hosté darovali Dukle červenou kartou za vysokého stavu 15:8. Dokonce i první mečbol utkání byl po další červené kartě (24:14). Ten Dukla ihned proměnila. Kapitán hostí ze země smečuje do sítě a je konec. Jenom škoda, že hosté neunesli svoji koncentraci, která je zdobila v prvním setu. 

Autor: Zdeněk Šolc

VK ČESKÉ BUDĚJOVICE – VOLEJBAL BRNO

Maximální počet setů viděli diváci v českobudějovické Sportovní hale v duelu mezi Jihostrojem a Brnem. Domácí byli v prvních dvou setech lepším celkem a zaslouženě se dostali do vedení 2:0. Jenže hosté se nevzdali a trpělivým výkonem srovnali stav na 2:2. Pátý set ale ukořistil na svoji stranu domácí mančaft a po vítězství 3:2 bere dva body.

č.: 43 dne: 26.11.2016 v hod.:19:30

VK České Budějovice – Volejbal Brno 3:2 (25:18, 25:20, 24:26, 22:25, 15:12)

Rozhodčí: Hudík M., Kovář V,.

Počet diváků: 1234

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Gevert, Michálek, Todua, Habr, Fila, Mach, libero Kryštof. Střídali: Kuliha, Červinka, Sobotka.

Hosté: Hrazdira, Mendoza, Pražák, Handlíř, Klapal, Haník, libero Ščerbatych. Střídali: Římal, Licek.

Vyjádření:

Domácí:

Filip Habr (kapitán VK České Budějovice): Důležité vítězství. Škoda třetího setu, kdy nám utekla koncovka. První dva sety jsme výborně podávali, především Gevert, který udělal náskok a my ho drželi. Od třetího setu nám servis trošku přestal jít, hra se vyrovnala a začal se hrát volejbal. Škoda té koncovky, mohlo to být 3:0, takhle jsme se trápili do tie-breaku. Tam jsme zabrali, začali hrát jako tým a zvládli to.

Jan Svoboda (trenér VK České Budějovice): „Mrzí mě, že jsme utkání nedotáhli do vítězného konce za stavu 2:0. Na druhou stranu musím říct, že jsme do té situace byli zatlačeni. Přestali jsme tlačit servisem. Brno pak trefilo tři čtyři lepší servisy. Vždycky v pravý moment. Ale i vítězství v tie-breaku je cenné. Jsem rád, že jsme po špatném výkonu v Ostravě zahráli lépe.“

Hosté:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbal Brno): „Dnes jsme předvedli bojovný výkon. V Budějovicích se nikdy nevyhrává, ale dnes byly k poražení. Jsme bez klasického univerzála a asi jsme předvedli maximum, co bylo v našich silách.“

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „První dva sety byly zcela v režii domácích. Hlavní zásluhu má Gevert, který byl skvělý na servisu. My jsme si s tím nedokázali poradit. Pak Budějovice ubraly a vypadalo to, že jim docházejí síly. My jsme toho využili. V tie-breaku jsme ale udělali několik zbytečných chyb a to nás stálo vítězství.“

Popis utkání:

Začátek reprízy loňského semifinále se nesl ve vyrovnaném duchu a žádný tým nedokázal výrazněji odskočit. Na rozdíl dvou bodů se jako první vzdálil Jihostroj. Zásluhu na tom měl Chilan Gevert, který zaznamenal eso, a za stavu 8:6 se šlo do prvního technického oddechového času. Domácím se dařilo i nadále. Úspěšný blok zaznamenal Mach a v druhé povinné přestávce už to bylo 16:13. Poté se dostal na servis opět Gevert a přidal další přímý bod z podání. Galapředstavení chilského univerzála pokračovalo. Zaznamenal další dva body a trenér hostů si vyžádal time-out. Pomalu se tak šlo do koncovky. Českobudějovičtí volejbalisté do ní vstupovali s náskokem sedmi bodů. Za stavu 24:16 měli domácí šanci na ukončení prvního setu, ale první dvě možnosti nevyužili. I domácí kouč tak zažádal o oddechový čas. To se ukázalo jako správný tah a po Machově smeči se dostal Jihostroj do vedení 1:0.

Druhou sadu odstartoval na servisu Gevert a po esu zaznamenal další bod. Jenže i v této sadě nabídl úvod vyrovnanou hru. Jednou vedli Jihočeši, poté se vedení převalilo na stranu Brna. Na chvilku se dostali Českobudějovičtí do dvoubodového vedení, ale díky úspěšným brněnským blokům bylo opět srovnáno. Při druhém technickém oddechovém času to ovšem opět bylo o dva body pro domácí. I díky chybám Brna. A stejně jako v předchozí sadě, tak i tentokrát po této pauze Jihostroj odskočil. A to až do vedení 20:15. Kouč Ondřej Marek tak reagoval time-outem. Brno poté snížilo třemi body v řadě a bylo zaděláno na drama. Jenže reakce týmu z jihočeské metropole byla okamžitá a smrtící. Také třemi body v řadě se přiblížili k vítězství ve druhém setu. A když zamířilo podání hostujícího Licka do sítě, vedl Jihostroj už 2:0.

Set s pořadovým číslem tři opět na začátku režíroval Gevert, nejlepší hráč zápasu. Jenže z vedení 3:1, byla rázem ztráta 3:4. Postupem času hosté poprvé v zápase odskočili do dvoubodového vedení. Od stavu 8:10 ale České Budějovice přeřadily na vyšší rychlost a po tvrdé smeči Michálka, bloku Habra a technické chybě domácích, se dostaly do vedení. Když se šlo do druhé povinné přestávky, tak domácí vedli o dva body a hned po skončení získali sedmnáctý bod. Koncovka vypadala na vyrovnanou bitvu. Jelikož Michálkova smeč zamířila do zázemí a Jihomoravané díky tomu vyrovnali na 20:20. A Brno si dokonce vypracovalo první setbol, ale po zkaženém servisu bylo srovnáno na 24:24. Jenže hosté si došli pro další setbol, který po dlouhé výměně a chybě domácích dokázali využít.

I čtvrtá sada byla podobná těm předchozím. Vyrovnaný průběh, kde se oba týmy přetahovaly o každý bod. A ačkoliv se Brněnští dostali brzy do dvoubodového vedení, Jihostroj tuto ztrátu však dohnal. Hned vzápětí ale hráči z jihu Moravy dokázali odskočit na rozdíl tří bodů. A postupem času až na pět. Náskok se v dalším průběhu neztenčoval a vypadalo to na pátý set. Až v koncovce se českobudějovičtí volejbalisté začali přibližovat. Po rázném zakončení Geverta byl rozdíl dva body. Jenže Brno si čtvrtou sadu nenechalo vzít a zvítězilo 25:22.

Do rozhodujícího pátého setu vstoupili domácí lépe a také díky špatné přihrávce brněnských hráčů se radovali z dvoubodového vedení. Výborně se prezentoval především domácí blokař Sobotka, který naskočil právě do tie-breaku. Sobotku napodobil také jeho kolega Mach a díky jeho úspěšnému bloku vedli domácí 11:8. Blízko vítězství byl Jihostroj po skvělém servisu Geverta a následném bloku Michálka. Jenže první možnost na ukončení zápasu České Budějovice nevyužily. Nakonec se ale radovali z vítězství 15:12 v pátém setu.

Autor: Aleš Skok

Fotogalerie
Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018