13.11.2018

Zlín odvrátil mečbol a po velké bitvě veze z Benátek dva body

V dohrávce 7. kola UNIQA volejbalové extraligy mužů 2018/19 se před TV kamerami na palubovce Dražice NIBE Arény představili soupeři ze dna tabulky naší nejvyšší ligy - VK Benátky nad Jizerou a VSC Fatra Zlín. Benátky v letošním ročníku nezískaly ani jeden set při venkovních zápasech, ale doma hrají velmi dobře a kromě Jihostroje ČB vždy bodovaly. Příbram porazily 3:1 a jeden bod získaly s Kladnem v předehrávce vánočního kola. Zlín si v posledním kole doma vyšlápl na Aero, které vyprovodil 3:0 a proto byla Fatra pro dnešní utkání mírným favoritem. Nakonec svoji roli potvrdila a v dramatickém utkání zvítězila nejtěsnějším rozdílem 3:2 na sety.

č.: 42         dne: 13. 11. 2018           v hod.: 18:10

Benátky nad Jizerou – VSC Fatra Zlín 2:3 (16:25, 25:19, 23:25, 32:30, 14:16)

Rozhodčí: René Činátl a Tomáš Buchar

Počet diváků: 280

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Sukuba, Celerýn, Nesvačil F., Hudák, Indra, Rojas, libero Kunc. Střídali: Piskáček, Teubner, Nesvačil M., Gryuk

Hosté: Barták, Čech, Čechmánek, Adamec, Motyčka, Navláčil, libero Vašíček. Střídali: Kozák, Varous

Vyjádření:

Domácí:

Michal Sukuba (kapitán Benátky nad Jizerou): „Dnešní zápas se mi hodnotí těžko. Chtěli jsme vyhrát doma za tři body, abychom se trochu odrazili ode dna tabulky. Bohužel se nám to nepovedlo. Bylo to jak na houpačce. Hosté dobře tlačili. Byli úseky setů, kdy jsme se s tím vyrovnali docela dobře, zvládli jsme hrát slušný volejbal a vyhrát. Pak jsme měli menší výpadky, a to nás možná stálo výhru.“

Vladimír Němeček (trenér Benátky nad Jizerou): Začali jsme hodně bojácně. Ze začátku jsme neudrželi jejich ne až tak dobrý servis. Párkrát nám to letělo zadarmo přes a jejich smečaři se dobře rozehráli. První set jsme dostali docela velkým poměrem. Potom jsme se do zápasu dokázali vrátit. Prostě bylo to dnes hodně o koncovkách jednotlivých setů. Myslím si, že jsme nesplnili opět taktické pokyny, které jsme si jasně řekli před utkáním. Co kdo bude bránit, a proto nám koncovky dopadly špatně.

Hosté:

Michal Čechmánek (kapitán Fatra Zlín): Rozhodně hrála velkou roli bojovnost z naší strany. Soupeř kousal do poslední chvíle. Troufám si říct, že jsme měli v tiebreaku trochu více štěstíčka.“

Přemysl Obdržálek (trenér Fatra Zlín): Svojí bázlivostí a nezkušeností jsme to tak tak vyhráli.“

Popis utkání:

Hosté z Moravy vstoupili do televizního utkání velmi dobře. Kvalitním podáním zatlačili Benátky do velké defenzívy. Jeden příjem za druhým létal zadarmo na stranu Zlína a hostující smečaři prakticky zadarmo získávali plusové body ke zdárnému zisku prvního dějství (3:6 podání Jiří Adamec, 10:15, 11:17 – eso Michal Čechmánek). Po zkaženém podání Benátek tu za stavu 15:24 máme první setbol utkání. Zkažené podání Zlína odvrací konec setu, ale v další hře se na útoku nemýlí Jakub Motyčka a hosté se ujímají vedení 0:1 na sety.

I v druhém setu měli hosté ze začátku více ze hry a až do stavu 11:13 si udržovali mírný bodový náskok. Potom ale kazí dvakrát na útoku (aut Jiří Adamec a Daniel Čech) a Benátky se poprvé v dnešní utkání nadechují k lepšímu výsledku. Blok (Martin Hudák) a následně přímý bod z podání (Jonáš Celerýn) dovoluje Benátkám odskočit o čtyři body v samotné koncovce (19:15). První setbol Benátek v utkání zajišťuje Patrik Indra nekompromisní smečí ze zadní zóny (24:19). V další mezihře se středem prosazuje kapitán domácích Michal Sukuba a je vyrovnáno 1:1 na sety.

Třetí set byl obdobou prvního. Opět nepříjemné podání Zlína dělá benáteckým hráčům velké problémy a hosté se již za stavu 2:5 ujímají tříbodového vedení, které si udržují bezchybnou hrou. To se nedá říci o domácích. Útok do bloku a nedůsledná obrana na síti posílá hosty do pětibodového vedení za stavu 7:12. V závěru se domácí snaží Zlín bodově dostihnout. To se jim i daří při podání Patrika Indry (19:22 – eso, dvoják a přešlap útočné čáry – 21:22 a další eso, krásné prasátko – 22:22) je na jednom postavení vyrovnáno. Po získání podání se i Zlín vyznamenává na podání (22:24 – čisté eso Jakub Motyčka) a máme tu první setbol ve třetí sadě pro hosty. Patrik Indra ze zadní zóny odvrací ztrátu setu, ale v další hře se na útoku vyznamenává Daniel Čech, který z velké výšky ukončuje třetí set.

Až ve čtvrtém setu jsme se dočkali nádherného volejbalu z obou stran. Obě družstva bojovala o každý míč a výsledkem byl až do úplné koncovky naprosto vyrovnaný stav. Družstva se střídala v maximálně dvoubodovém vedení a když domácí Filip Nesvačil vytlouká blok Zlína, na ukazateli skóre svítí první setbol utkání (24:22). Hosté se ale nevzdávají a univerzál Zlína bere koncovku na sebe (blok) a obrací vývoj na druhou stranu (24:25). Zkažené podání Zlína a tvrdá smeč Andy Rojase o blok Zlína dovoluje Benátkám získat setbol zpět (26:25). Řada zkažených podání nám posouvá set až k 30-ti bodům (30:30). Až osmý setbol ve čtvrtém setu domácí proměňují dobře postaveným blokem (blok Patrik Indra) a nyní nás čeká zkrácená hra, je vyrovnáno 2:2 na sety.

Tiebreak začal z obou stran naprosto bezchybně. Nikdo nechtěl udělat chybu a až do stavu 4:4 bylo stále vyrovnáno. Blok Zlína (Jiří Adamec) dovoluje hostům odskočit o dva body (4:6) a před výměnou stran hosté přidávají další bod navrch (5:8 – eso Jiří Adamec). Po výměně stran Benátky rychle vyrovnávají při podání Patrika Indry (8:8 – eso a útok ze zadní zóny stejný hráč). Po vyrovnání se vrací hosté do dvoubodového vedení po jestřábím oku, který uznává hostům eso (8:10 - Jakub Motyčka). Za stavu 12:12 je opět vyrovnáno (Andy Rojas smečí o blok) a dokonce po zalívce do autu hráče Zlína (Jakub Motyčka) se domácí radují z mečbolu. Diváci vstávají a chtějí v další hře oslavit konec utkání, ale Zlín se opět nevzdává. Po smeči benáteckého hráče do anténky se mečbol dostává na stranu hostů (14:15) a po dvojbloku hostů tu máme konec utkání. Hosté vítězí nejtěsnějším rozdílem 14:16 a připisují si dva body do tabulky EX-M.

 

Autor: Zdeněk ŠOLC

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018