5.11.2012

Brněnské derby rozhodla zkušenost, favorité poprvé ztráceli sety i body

O víkendu pokračovaly další zápasy UNIQA Extraligy žen.
V nich tentokrát favorité ztráceli nejen sety, ale i body. Zatímco obhájce titulu z Prostějova daroval hráčkám Olomouce první set v naší nejvyšší soutěži, pražský Olymp s Frýdkem-Místkem získaly svá vítězství až po pětisetových bitvách. Prostějov vede bez ztráty bodu tabulky extraligy, Olymp je druhý a Frýdek Místek třetí.

 V 5. kole UNIQA Extraligy žen přišly volejbalistky VK AGEL Prostějov o nulu v kolonce ztracených setů, ale proti SK UP Olomouc byly určitě rády i za vítězství 3:1. Nebezpečný soupeř jim totiž sebral hned zahajovací sadu, zbytek utkání však jasně ovládly obhájkyně titulu, čímž upevnily své vedení v tabulce.
Velmi koncentrovaně vstoupily hostující hráčky do hanáckého derby. Jejich vysoké bloky i útoky dělaly Agelkám problémy, toho soupeř využil a v úvodu utkání se dostal do vedení 7:4 a 10:6. Až díky zlepšené střední části úvodní sady tým VK otočil skóre na 13:12 a zdálo se, že situaci zvládne. Za stavu 23:20 se však Olomoučanky vzepjaly k výborné koncovce, naopak lídr tabulky zachyboval a první sadu ztratil v poměru 24:26.
Vysokoškolačky nasazenou laťku ve druhé sadě neudržely. Prostějovské družstvo výrazně přidalo na obrátkách, pronikavě zlepšilo všechny herní činnosti a hlavně rozdílem v kvalitě svého podání proti špatné přihrávce soupeřek univerzitní výběr postupně převálcovalo – 25:15.
Třetí set byl dvěma předchozím  setům velmi podobný. Prostějov znovu prohrával 2:4,  třinácti body v řadě (při vynikajícím servisu Gomes) však otočil průběh setu (15:4!). V této fázi hry přidaly Čadovy svěřenky k výbornému podání  a útoku dobrou obranu, bezradné ženy SK se již nedokázaly vrátit zpět do hry.  Prostějov zvítězil ve třetím setu 25:15.
Stejně jednostrannou podívanou sledovali fandové rovněž polovinu čtvrtého dějství (17:6), přitom se však ani náhodou nenudili. Utkání kořenila spousta dlouhých výměn včetně některých opravdu krásných s výstavními individuálními zákroky, zvlášť pokud olomoucká parta ve svých světlých okamžicích zdárně sekundovala AGELu. Jelikož však mnohem častěji převažovala dominance  Prostějova, výsledkově nebylo co řešit – 25:18 a 3:1 pro VK Agel Prostějov.

V úvodním setu se nám nedařilo na podání ani v obraně. Zkazili jsme pět servisů, přitom většina ostatních také neměla potřebnou kvalitu. Hlavně kvůli tomu i slabší obranné činnosti byla celá sada vyrovnaná, nepomáhal ani dobrý útok. A v závěru měl soupeř trochu víc štěstí. Od druhého setu jsme ale hru po všech stránkách zlepšili, střetnutí následně probíhalo plně v naší režii. Přesto v projevu týmu stále postrádám větší jistotu v mezihře a byl bych rád za mnohem preciznější provedení řady akcí. Plně spokojený tedy nejsem, na druhou stranu je pravda, že navzdory zápasově náročnému programu pořád tvrdě trénujeme a proto věřím, že zlepšení brzy přijde. Jasně nejlepší hráčkou dnes byla Flávia de Assis,“ hodnotil utkání trenér vítězného družstva Miroslav Čada.

VK Agel Prostějov - SK UP Olomouc 3:1 (-24,15,15,18)
Rozhodčí: Kovář, Z. Grabovský. Počet diváků: 500.
Sestavy (od zóny I):
Domácí:
Miletič, Hrončeková, Hippe, Gomes, de Assis, Vincourová, libero Chlumská.
Hosté:
Košická, Silva, Vanžurová, Kojdová, Rutarová, Tinklová, libero Maléřová. Střídaly: Honková, Nachmilnerová, Uhrová.

--- 

Než se Olymp v zápase proti Přerovu rozkoukal, tak po dvou esech prohrával 0:3. Poté již tak Přerov úspěšný nebyl, ale držel si vedení až do stavu 11:10. Čtyři body v řadě na straně Olympu vývoj setu otočily, domácí si udržely náskok až do konce setu.
Druhý set byl velice vyrovnaný, nikdo nevedl o více než tři body a koncovku rozhodla pro Přerov dvěma esy Gambová.
Prohraným setem byl Olymp zaskočen, a to se projevilo v úvodu třetího setu (3:9). S příchodem Hodanové Olymp začal bojovat, ale střídal i zbytečné chyby, naproti tomu Přerov byl výrazně bojovnější a herně drzejší. Olymp Praha stáhl až na rozdíl jednoho bodu, ale to bylo z jeho strany vše.
Nástup do čtvrtého setu vyšel lépe Pražankám (7:2), i když se nevyvarovaly nevynucených chyb, udržovaly si stále dostatečný náskok (16:10). Následné chyby na příjmu Olympu dostaly Přerov ke třem mečbolům, v infarktové koncovce je ovšem nevyužily a rozhodovalo se až v pátém, posledním setu. V něm rozhodující obrat nastal ze stavu 7:9 na 14:9 pro Olymp Praha a domácí tak udržely neporazitelnost i ve čtvrtém zápase.

Musím vyslovit spokojenost s vítězstvím a jsem rád, že jsme otočili nepříznivý stav. První set jsme hráli dobře, promarnili jsme koncovku druhého setu. Chválím i já svůj tým za bojovnost, ale také je i kárám, že si skoro všechny hráčky (s výjimkou Dostálové) vybrali slabší chvilky. Nyní nás čeká těžká série, která ukáže, jak na tom jsme,“ hodnotil výkon svého týmu v sobotním utkání trenér vítězného Olympu Stanislav Mitáč.

PVK Olymp Praha - Přerovský volejbalový klub Precheza 3:2 (21,-22,-20,27,12)
Rozhodčí: Němeček, Buchar. Počet diváků: 150.
Sestavy (od zóny I):
Domácí:
Mudrová, Halbichová, Kvapilová, Sládková, Trnková, Mlejnková - Dostálová. Střídaly: Škrampalová, Patočková, Hodanová.
Hosté:
Dedíková, Kohoutová, Mátlová, Gambová, Rosenbergerová, Ticháčková - Radivojevičová. Střídala: Skřičková.

---

V prvním setu utkání mezi Frýdkem-Místkem a pražskou Slávii dominovaly hráčky z hlavního města ve všech herních činnostech.
Ve druhém setu se situace otočila a naopak více ze hry měly Sokolky.
Vyrovnaný třetí set nakonec pro sebe rozhodly hráčky Slavie.
Ve čtvrtém setu vedly hráčky Sokola již 18:8 a set dotáhly bez problémů do konce.
V závěrečném tiebreaku vedly domácí hráčky 10:1 a v závěru se mohly radovat z dvoubodového vítězství.

Vydřené vítězství, po třech snadných výhrách jsme si myslely, že to půjde samo. Dnes nás podržel servis Dudové,“ řekla po utkání trenérka Sokolek Alexandra Dedková.

TJ Sokol Frýdek-Místek - Volleyball club Slavia Praha 3:2 (-18,11,-19,17,6)
Rozhodčí: Grabovský L., Kostka M. Počet diváků: 300.
Sestavy (od zóny I):
Domácí:
Závodná, Dudová, Holišová, Mukařovská, Pavelková, Kojdová. Libero: Spáčilová. Střídaly: Jurčíková, Vašínová I., Vašínová K., Chudobová.
Hosté:
Vašutová, Smolková, Hanzlová, Caithamlová, Vinecká, Cebáková. Libero: Pillerová, Brožková. Střídaly: Ančincová, Jeřábková, Janderová.

---

Předehrávka pátého extraligového kola nabídla atraktivní brněnské derby.
SG Brno jako domácí tým v královopolské hale hostilo KP Brno. Oba celky dosud čekaly na první letošní výhru a dočkalo se jí zkušenější družstvo KP Brno, které v pátek zvítězilo jednoznačně 3:0.
V první sadě juniorky SG zaskočily soupeřky kvalitním servisem, ale KP si pomohlo lepším blokem a útokem. SG navíc riskantní podání přestalo vycházet a celkem pokazilo pět servisů. Od druhého technického time outu už KP pohodlně kráčelo k výhře 25:17.
Ve druhé sadě mělo SG výrazné problémy na přihrávce a od prvních výměn bylo jasné, že KP sadu vyhraje. Nejlepší a nejdelší výměna zápasu přišla za stavu 10:5 pro KP, které rozehru také ovládlo. Nakonec Královopolanky utekly do velkého náskoku 21:12 a sadu v klidu dohrály s výsledkem 25:13.
Ve třetím setu si závěr duelu Královopolanky s přehledem hlídaly. Do koncovky nastoupily v obrovském vedení 21:9 a stále deptaly příjem juniorek. Zvítězily vysoko 25:14 a slaví první tříbodový zisk v soutěži.

Na začátku jsme byly trošku nervózní. Soupeřkám se dařil servis, ale všechno jsme ustály. Měly jsme zápas z velké většiny pod kontrolou. Pokulhávala nám koncentrace v koncovkách, když jsme výrazně vedly, ale SG se umí v těchto momentech nehecovat, takže si to nesmíme dovolit. Doufám, že teď jsme se dostaly na vítěznou vlnu a dlouho z ní nespadneme,“ hodnotila výkon celého týmu kapitánka VK KP Brno Sandra Onderková.

VK SG Brno - VK Královo Pole Brno 0:3 (-17,-13,-14)
Rozhodčí: Peloušek J., Dziacký J. Počet diváků: 100.
Sestavy (od zóny I):
Domácí:
Pospíšilová A., Nálezková K., Holečková S., Najbrtová B.,Kubíčková M., Herbočková L. Střídaly: Kurková M., Slámová K., Beránková E.
Hosté:
Michalíková M., Onderková S., Součková K., Marešová V., Vyklická K., Staňková R. Střídaly: Menšíková S. Libero: Zoulová K.

---

Úvodní set utkání mezi Šternberkem a Ostravou nezastihl domácí hráčky v nejlepší pohodě. Ostrava prakticky neustále vedla, a přestože Šternberk několikrát stáhl její náskok na rozdíl jediného bodu, nakonec prohrál 21:25.
Na začátku druhé sady navíc Sokol prohrával 3:7, ale zvedl se a nepříznivý stav postupně otočil. V koncovce sice hosté ještě srovnali z 20:15 na 22:22, poslední výměny však patřily šternberskému celku.
Drama pokračovalo i ve třetím dějství. Ze stavu 10:13 obrátily Šternberanky při podání Raškové na 16:13 ve svůj prospěch a pak i díky servisu Holáskové zvýšily ze 17:16 na 22:16, což jim k zisku důležitého setu stačilo.
Čtvrtou část zápasu pak definitivně pomohla zvrátit ve prospěch domácího družstva střídající Římská, při jejímž podání se Sokol utrhl ze stavu 10:9 na 17:9 a zápas už dovedl do úspěšného konce.

TJ Sokol Šternberk - TJ Ostrava 3:1 (-21,23,19,16)
Rozhodčí: Hudík, Bydžovský. Počet diváků: 250.
Sestavy (od zóny I):
Domácí:
Rašková, Oborná, Holásková, S. Janečková, M. Janečková, Sochorcová. Libero: Hronová. Střídaly: Římská, Vláčilová, Piňosová.
Hosté:
Mayerhoferová, Polášková, Pinková, Zedníková, Kadlecová, Langová. Libero: Elblová. Střídaly: Sedláčková, I. Šípová, Zemanová, Čuboňová

Radek Krpač

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018