27.1.2018

Do dalších bojů vstupuje Královo Pole Brno s novými posilami

Do královopolského A-týmu míří hned dvě nové posily. Po tříleté odmlce si brněnský dres oblékne Markéta Chlumská, mimo jiné desetinásobná mistryně české extraligy. Společně s ní míří do Brna ještě Simona Janečková, která se také může pyšnit ligovými tituly. Ani jedna z nich si svůj život bez volejbalu nedokáže představit a o to víc je těší, že mohou naskočit do rozjetého královopolského A-týmu právě před nejdůležitější částí sezóny 2017/18. Důvodem jejich angažmá byla situace spojená s  odchodem brazilské hráčky Flavie Assis, která byla kvůli zdravotním komplikacím nucena předčasně ukončit sezónu. „Příchod Markéty nám pomůže významně na přihrávce, v obraně a v organizaci, Simona doplní smečařky, u nichž jsme přišli o Flavii," řekl brněnský trenér Marek Rojko.

Markéta Chlumská

(2000/04 – KP Brno, 2004/05 – Longa Lichtenvoorde, 2005/07 – KP Brno, 2007/13 – VK Prostějov, 2013/15 –KP Brno)

Vracíte se znovu do Brna, jaký je to pocit?

Vracím se k volejbalu a zároveň do svého mateřského klubu do Brna po tříleté odmlce a opravdu je to asi pro spoustu lidí i pro mne samotnou obrovské překvapení. Poslední sezónu v roce 2014/2015, kterou jsem absolvovala právě tady, mě totiž trápily zdravotní problémy se zády, a tak jsem se raději rozhodla pro ukončení kariéry.

Momentálně Vás ale zaměstnává také malý syn?

Ano mám devítiměsíčního syna Davídka. Vracím se k hrání docela brzy po porodu, tudíž je celkem jasné, jak moc mi volejbal chyběl. Už jsem s tím ani nepočítala, ale problémy se zády po dvou letech pominuly a myšlenka na hraní mě začala prostě a jednoduše opět přepadat :) Pokud člověk končí se sportem kvůli zdravotním problémům, a ne ze své vlastní vůle, je to pro něj vždycky těžké.

Kdy jste začínala s volejbalem?

S volejbalem jsem začala v necelých jedenácti letech, po vzoru mé starší sestry. U nás v rodině prostě hrály holky volejbal a kluci (dva bratři) rugby.

Jaké jsou Vaše největší volejbalové úspěchy?

Celá moje kariéra byla bohatá a také plná medailových ocenění. Z těch nejúspěšnějších to je 10x vítězství v extralize (5x Brno, 5x Prostějov), jedno vítězství v holandské lize, několikanásobné vítězství v ČP a ČSP. Užila jsem si také poháry CEV i Ligu mistrů. Z těch individuálních ocenění si nejvíce vážím trofeje pro nejlepší přihrávačku v Lize mistrů v r. 2009/2010.

Máte také veliké zkušenosti z reprezentací.

To ano, začínala jsem už v mládežnické kategorii a absolvovala jsem mnoho utkaní v různých koutech světa, hlavně v Evropě jsem toho procestovala s národním týmem opravdu hodně. V juniorské kategorii si nejvíce cením 1. místa na ME 2000, v seniorské kategorii jsme toho bohužel nikdy moc nedosáhly....

Co je Vaše další meta?

Jsem hodně soutěživá a nesnáším prohry. Takže mou metou je co nejvíce vyhrávat!!!

Jaký je Váš koníček mimo volejbal?

Zase nejvíc sport. Ráda si zahraju tenis, beachvolejbal, jezdím na kole, in-line bruslích, chodím běhat a cvičit do posilovny, prostě potřebuji neustálý pohyb. Dřív jsme si s manželem rádi zašli na nějaké dobré jídlo a film, ale nyní mi zabere veškerý čas syn a domácnost, takže na ostatní koníčky velký prostor nezbývá.

Očima Marka Rojka: „Jsem moc rád, že taková hráčská osobnost projevila snahu a chuť připojit se k našemu týmu, pomoci mu osobnostně a hlavně výkonnostně. Tento příchod nebyl v plánu, Markéta ale po mateřské a zdravotní pauze projevila zájem s námi trénovat a nezávazně jsme se domluvili, že se k případné spolupráci po novém roce vrátíme. V praxi bylo vidět, jaký přínos může mít pro hru i spoluhráčky. Těší mě, že její přítomnost v družstvu kromě vysoké kvality je i investicí do našich mladých liber - Vaňkové a Digrínové, pro které je to ideální možnost vidět, jaké parametry má libero takové úrovně. Její přítomnost na hřišti posune naši výkonnost v kvalitě i organizaci. Naše spolupráce je potvrzením toho, že náš klub je pro tyto hráčky zajímavý, a že jsme na správné cestě."

 

Simona Janečková

(2006/13 – Olomouc/Šternberk, 2013/14 – Šternberk, 2014 – Volley Toggenburg, 2015 – Post Wien, 2015/16 – Asko Linz, 2016//17 – SG VB NO Sokol/Post)

Co Vás přivedlo do Brna?

V září jsem odešla z Vídně, protože situace v klubu nebyla úplně ideální a v podstatě jsem se rozhodla už dál nepokračovat v hraní. Usadila jsem se v Brně, odmítala všechny nabídky od klubů a začala fungovat v „normálním životě", např. učit se vařit svíčkovou. Po Vánocích mě nalomilo KP Brno, ať to ještě zkusím.

Jaké byly Vaše volejbalové začátky?

Začínala jsem hrát v Olomouci a poté jsem několik let pendlovala mezi Olomoucí a Šternberkem. Na malou chvíli jsem byla i ve Švýcarsku a poslední necelé tři sezóny v Rakousku. Nejvíc vděčná jsem asi za to, že jsem si mohla vyzkoušet hrát v zahraničí. To byl můj sen. Žít a hrát v jiné zemi a hlavně cestovat. A díky tomu získat i odstup a jiný pohled. 

Loni jste proti KP Brnu nastoupila jako hráčka rakouského týmu v evropském poháru, jak jste tenkrát Královo Pole vnímala?

Zápasy proti Brnu si ještě živě pamatuji, zejména ten v Brně. To jsem po naší zápasové prohře přišla za přítelem a řekla mu, že trhám registračku a ať mi udělá dítě, protože takhle hrát už nemám zapotřebí. Loni přes nás Brno postoupilo v poháru a v extralize získalo medaili, tak doufám, že letos to pro něj bude stejně úspěšná sezóna.

Čeho si ve své kariéře nejvíc ceníte?

Určitě zisku titulů v Rakousku, jednoho navíc jako kapitánka týmu. Celkově je pro mě ale největší úspěch to, že mi po tolika letech pořád drží tělo a volejbal mám ráda. Co mě také hodně dojalo, byla jedna příhoda v Rakousku. Můj přítel za mnou jel autem a stavěla ho rakouská policie. Zeptali se, kam jede a on, že za mnou na volejbalový zápas. No a oni na to, že jedinou českou hráčku znají Janečkovou. Toho si velice cením, protože Rakousko není v porovnání třeba s Itálii žádná volejbalová velmoc.

Jaký je Váš další volejbalový cíl?

Letos bych chtěla pomoct Brnu k co nejlepším výsledkům a dál zatím neplánuji. Ono to asi úplně u mě nemá smysl plánovat, když ještě před měsícem jsem byla rozhodnutá všechny volejbalové věci vyhodit.

Co Vás baví ve volném čase?

Poslední dobou mě hodně baví naše vláda a prezidentská kampaň. Další koníček je nakrmit mého dvoumetrového přítele, z toho už se stává full-time job. Hodně času mi také zabere pětiměsíční králíčka Lola. A když se najde nějaký volný čas, tak moc ráda cestuju nebo čtu.

Očima Marka Rojka: „V souvislosti se zraněním Flavie Assis vznikla možnost doplnit tým o Simonu, která ale poslední měsíce nefigurovala ve vrcholovém volejbalu, a tak se v nejbližších třech měsících ukáže, jakým směrem se další spolupráce bude ubírat. Simona přichází na post smečařky, protože při našem programu je nutné tuto pozici další hráčkou obsadit - hrajeme týdně dva zápasy, evropský pohár, Český pohár, do toho se přidávají nemoci a případá zranění. Nechtěl jsem riskovat a dohrávat důležitou část sezóny s vážnými personálními problémy. Čas, kdy bude Simona připravená, teprve přijde, potřebuje se adaptovat na zátěž a získat zpět profesionální režim."

 

Autor: Barbora Mertová, foto: Ondra Driml

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018