9.3.2016

Duel druhého s prvním lépe zvládl suverén z Prostějova, zvítězilo i Královo Pole

Ve středu se odehrály hned čtyři utkání ženské extraligy. Šlágrem kola byl určitě souboj druhé Olomouce s vedoucím Prostějovem, zajímavý duel se odehrál i v Brně, kam zavítal pražský Olymp.

VK KRÁLOVO POLE BRNO – PVK OLYMP PRAHA

I když už mělo Královo Pole i pražský Olymp před středečním utkáním jasno, ze které pozice naskočí příští týden do play off, rozhodně v Brně ve středu nebyl k vidění jenom odpočinkový volejbal. Naopak. Z obou celků bylo cítit velké odhodlání i to, že čtvrtfinále už je za dveřmi. Utkání zvládlo daleko lépe Brno, a to se muselo od druhého setu obejít bez nejproduktivnější hráčky extraligy Venduly Měrkové, která špatně došlápla a byla nucena domácí palubovku předčasně opustit.

VK Královo Pole Brno – PVK Olymp Praha 3:1 (26:24, 14:25, 25:19, 25:20)

Rozhodčí:  Vachutka M., Trumpeš D.

Počet diváků: 100

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Doležalová, Tesařová, Měrková, Chevalierová, Keddy, Šloufová, libero Melichárková. Střídaly: Vaňková, Diatková, Pospíšilová, Hrazdírová.

Hosté: Kopecká, Hodanová, Vyklická, Nová, Melicharová, Šimáňová, libero Dostálová.  Střídaly: Kalhousová, Bartošová, Kurková.

Vyjádření:

Domácí:

Michaela Doležalová (kapitán VK Královo Pole Brno): „První a třetí set jsme si pohlídaly hned od začátku, ten druhý jsme bohužel prohrály, protože byl ovlivněný zraněním Venduly Měrkové. Vystřídala ji Tereza Diatková a chvíli nám trvalo, než jsme s ní sladily systém hry. Musím ji ale velmi pochválit, protože právě díky ní jsme uhrály napínavou koncovku čtvrtého setu a nemusely dohrávat tie break.“

Bruno Napolitano (trenér VK Královo Pole Brno): „Tohle vítězství pro nás bylo určitě důležité, zvlášť když si vzpomeneme na poslední zápas s Olympem, ve kterém nás jednoznačně přehrál. Dnes nastoupil za Královo Pole velmi mladý tým a předvedl výborný výkon.“

Hosté:

Eva Hodanová (kapitán PVK Olymp Praha): „Zápas se nám vůbec nepodařil, udělaly jsme v něm obrovské množství chyb. Nedařilo se nám na přihrávce ani na servisu. Do play off to je velký zvednutý varovný prst.“

Stanislav Mitáč (trenér PVK Olymp Praha): „Takhle špatné utkání už jsme odehráli ve Frýdku-Místku a myslel jsem si, že jsme si z toho vzali ponaučení. Za týden se bude rozhodovat o tom, jestli sezóna byla úspěšná nebo ne, a tak se musíme hluboce zamyslet nad naším výkonem. Utkání jsme začali velmi špatně a nedokázali jsme pak využít zranění Venduly Měrkové ani toho, že hrajeme proti téměř kompletnímu juniorskému kádru.“

Popis utkání:

Do základní sestavy Brna naskočila stejně jako v minulém utkání i kapitánka Michaela Doležalová a v průběhu prvního setu se blýskla řadou obětavých zákroků. Královo Pole se na začátku zápasu ujalo vedení 6:3, hrálo koncentrovaně a náskok si podrželo v celém setu. Olympu se sice podařilo v koncovce Brno dotáhnout, ale šanci vyrovnat si Pražačky zkazily několika nepřesnými podáními. První sada tak skončila těsným rozdílem 26:24.

V úvodu druhého dějství špatně došlápla brněnská univerzálka Vendula Měrková a musela hru opustit – místo ní naskočila na palubovku Tereza Diatková. Brno ještě udrželo s Olympem krok do stavu 13:14, pak však hostující využily oslabeného útoku Králova Pole a výborně odehrály druhou polovinu sady. V závěru se povedla dlouhá šňůra na servisu pražské smečařce Kláře Melicharové, a tak Olymp set ovládl poměrem 14:25.

Brno se však ve třetím setu herně zvedlo a vrátilo k soustředěné hře. Do prvního time outu se soupeřky tahaly o každý míč, pak ale Královo Pole dostalo Olymp pod tlak a postupně hostujícím odskočilo. Výborně se na podání předvedla brněnská blokařka Jennifer Keddy a dovedla svůj tým až k vedení 23:13. Olymp sice ještě odpověděl pěti body v řadě, zvrátit stav už ale nedokázal a set prohrál 25:19.

Napínavou podívanou přinesla čtvrtá sada, ve které se soupeřky dlouho tahaly o míč. Byl to pak nejprve hostující Olymp, kterému se podařilo urvat tříbodové vedení 14:17. Královo Pole však koncovku zvládlo na jedničku a skóre obrátilo na konečných 25:20 – zápas přitom dohrávalo prakticky v juniorském složení.

Autor: Barbora Mertová

TJ OSTRAVA - VOLEJBAL PŘEROV PRECHEZA

V předposledním kole nadstavby extraligy žen proti sobě nastoupily 3. a 4. tým tabulky. Domácí hráčky sice v nadstavbě nepodávají příliš stabilní výkony a navíc základní část zakončily prohrou právě s Přerovem, ale i tak byly papírovými favoritkami.

TJ Ostrava -  Volejbal Přerov Precheza 3:1 (25:16, 25:15, 18:25, 25:19) 

Rozhodčí: Bohačík R./Kavala T.

Počet diváků: 195

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Marie Toufarová, Kateřina Zemanová, Magdaléna Zedníková, Petra Kojdová, Iva Nachmilnerová, Kateřina Valková, libero: Kamila Červenková.

Střídaly: Markéta Kukučová, Kateřina Kvapilová, Kamila Součková, Hana Čuboňová, Petra Urbanová.

Hosté: Gáliková, K. Kohoutová, Svobodová, Cebáková, Tomašeková, Kubínová, libero: Šťastná. Střídaly: Rašková, Šebetovská, L. Kohoutová.

Vyjádření:

Domácí:

Iva Nachmilnerová (kapitánka): "Škoda, že jsme přestaly hrát ve třetím setu. My jsme byly agresivní, jenže jsme chybovaly. Jsme rády za 3 body, musíme se poučit z chyb a připravit se na play off."

Zdeněk Pommer (trenér): "Dnes jsme tlačili soupeře servisem a dobře jsme útočili. Ve třetím setu jsme udělali spoustu nevynucených chyb, kterých se musíme vyvarovat. Celkově jsme měli vyšší procento na přihrávce. Pochvala celému družstvu, jedeme dál.

Hosté:

Gabriela Tomášeková (kapitánka): "Třetí a čtvrtý set byl bojovný díky změnám v sestavě, to jsme zahrály obstojně, ovšem mezihra hapruje, musíme na tom zapracovat. Zahajujeme přípravu na Olymp, je třeba makat více, abychom byly spokojené."

Libor Gálík (trenér):"Ostrava byla celý zápas lepší. Ve třetím setu jsme se zvedli a zlepšili servis. Pak už jsme nestačili." 

Popis utkání:

První set se vyvíjel pro domácí dobře hned od počátku. Do prvního technického timeoutu povolili hostům jen 4 body (8:4). Po prvním timeoutu si Ostrava udržovala pořád náskok (16:11). Po té domácí odskočili na  18:11, 20:13 a lehce dohráli set.

Druhý set byl obdobou prvního. Hráčky Ostravy vedly od začátku až do konce (8:4, 10:7, 16:8, 16:11, 19:11, 23:12) a vypadalo to, že se rozhodly utkání neprotahovat.

Třetí set však ukázal, že opak je pravdou. Po počátečním krátkém vedení domácích (3:1) hosté brzy odskočili až na 4:7. Domácí pak stáhli a první time-out je opět zastihl ve vedení (8:7). Minimální náskok však díky vlastním chybám brzy ztratili (8:10, 11:15). Po vlastním time-outu za stavu 11:15 se hráčky Ostravy již nedokázaly dostat do vedení. Pouze dotáhly na 13:16. Přerov pak získal třetí set na svou stranu.

Do čtvrtého setu nastoupily Ostravanky koncentrovaněji a to se s malými výjimkami projevilo i na skóre (8:7, 9:9, 12:9, 15:10, 16:11). Hosté se pokusili nepříznivý vývoj setu přerušit time-outem za stavu 18:11, ale ani tím se jim nepodařilo domácí zastavit (19:11, 21:13, 23:14). V samotném závěru si Ostravanky dovolily malé zaváhání (23:17, 24:19), ale vítězství v setu a zápase si nenechaly ujít.

Autor: Miloš Matula

TJ SOKOL FRÝDEK MÍSTEK - TJ SOKOL ŠTERNBERK

Frýdek potvrdil roli favorita v tomto utkání a porazil Šternberk ve třech setech.

TJ Sokol Frýdek-Místek - TJ Sokol Šternberk 3:0 (22,16,20)

Rozhodčí: Zimmermann T./Kubinec J./Antušák J

Počet diváků: 100

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Mitrega, Uhrová, Štrbová, Vašinová K., Pavelková, Holišová, libero: Radivojevičová. Střídaly: Cidlíková, Bulínová

Hosté: Zatloukalová , Šenková M., Dudová , Beránková, Janečková, Němčíková, libero: Matoušková, Přibylová. Střídaly: Borovcová, Šenková Š., Jurčíková

Vyjádření:

Domácí

Kapitán(Holišová): "Naše výkony jsou v poslední době jako na houpačce. Takže jsem ráda za výhru a chválím kolektivní výkon."

Trenér(Tůma): "Pochvala za bojovnost a dodržování pokynů. Soupeře jsme přehráli ve všech herních činnostech. Poděkování Věrným divákům." 

Hosté

Kapitán(Janečková): "Zbytečně jsme ztratily koncovku prvního setu.V dalších setech jsme se nemohly prosadit na útoku."

Trenér(Hroch): "Bohužel jsme nezopakovali výkon z prvního zápasu. Hoříme na útku a příjmu. Celkově z naší strany neurovnaný výkon, kromě prvního setu."

Popis utkání:

V prvním setu si hostující hráčky udržovaly několika bodový náskok, ale od stavu 19:19 patřila koncovka domácím. Ve druhém setu domácí Sokolky dominovaly ve všech herních činnostech, vedly 16:6, soupeř dotáhl na 17:13, ale to bylo z jejich strany vše. I ve třetím setu si Frýdek udržoval několika bodový náskok a bez problémů dotáhl zápas do vítězného konce.

Autor: Jiří Zaoral

VK UP OLOMOUC – VK AGEL PROSTĚJOV

V předposledním kole nadstavbové části extraligy hostily volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc tuzemského suveréna a úřadujícího mistra - tým prostějovského Agelu. Vysokoškolačky v probíhající soutěžní sezoně na účastníka Ligy mistryň ještě ani jednou nenašly recept a nejinak tomu bylo i v šestém vzájemném měření sil. V něm sice univerzita doma sebrala Prostějovu úvodní set, v dalších třech už ale nestačila a prohrála 1:3.

VK UP Olomouc- VK Agel Prostějov 1:3 (26:24, 16:25, 20:25, 15:25)

Rozhodčí: Ištvanech M.,Duda D.

Počet diváků: 600

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Dudová, Michalíková, Dumančićová, Kubová, Dedíková, Závodná, libero Hronová. Střídaly: Košická, Sochorcová, Nováková.

Hosté: Weissová, Markevichová, Herelová, Vargasová, Gambová, Steenbergenová, libero: Kovářová. Střídaly: Soaresová, Borovinšeková.

Vyjádření:

Domácí:

Katarína Dudová (kapitánka VK UP Olomouc): „V prvním setu jsme hrály náš nejlepší volejbal proti Prostějovu v této sezoně. Opíraly jsme se o dobrý servis a přihrávku, jenže v obou těchto činnostech jsme postupně polevily a naopak Prostějov nás zatlačil a ukázal v dalším průběhu svou kvalitu.“

Jiří Teplý (trenér VK UP Olomouc): „Viděli jsme kvalitní utkání, které se divákům muselo líbit. Jsem spokojen s naším výkonem hlavně v prvním a třetím setu, ve druhém a čtvrtém jsme naopak měli výpadky, jimiž jsme soupeře dostávali do pohody. Přitom Prostějov je protivník, který musí být neustále pod tlakem. Důležitý moment přišel ve třetí sadě za stavu 17:19, kdy si rozhodčí nepochopitelně vymyslel teč při jasně zkaženém útoku hostí. Tam se to mohlo ještě lámat, jenže místo 18:19 to bylo rázem 17:20. Chválím družstvo za bojovnost a věřím, že ještě máme rezervy, na kterých můžeme zapracovat.“

Hosté:

Solange Soaresová (kapitánka VK Agel Prostějov): „Domácí hráli takticky velmi dobře, když hlavně v prvním setu ubránili naši Melissu Vargasovou, což rozhodně není lehké. Pak jsme ale do útoku zapojily i další hráčky a postupně jsme utkání dostaly pod kontrolu. Za výhru tady jsem každopádně velmi ráda.“

Miroslav Čada (trenér VK Agel Prostějov): „Začátek zápasu byl ve znamení výborného útoku Olomouce, zatímco my jsme měli problémy v obraně, a to i s lehkými míči. Soupeřova taktika byla založena na riskantním servisu, hodně jich sice zkazil, ale zase díky tomu bodoval. V první půli zápasu nebyla v pohodě naše Vargasová, postupně se však do toho dostala. Pak už jsme utkání celkem v pohodě dovedli do vítězného konce. Chválím obě naše smečařky, na straně Olomouce stojí za zmínku kvalitní bloky.“

Popis utkání:

Olomoucký tým zaskočil v úvodu utkání favorita aktivní hrou, navíc zejména díky účinným blokům prakticky zcela vygumoval jeho elitní kubánskou ostrostřelkyni Vargasovou. Univerzita se po větší část první sady držela v mírném vedení až o tři body, Prostějov sice v samotném závěru vyrovnal na 23:23 a pak ještě odvrátil první setbol domácích, ten druhý už však přinesl premiérový set Olomouce uhraný proti mistrovi v této sezoně.

Průběh druhé sady ale předznamenala bodová série Agelu při servisu Gambové a trhák z 3:4 na 3:9. Hostující celek pak navyšoval svůj náskok až na 10:19, jistou šanci pro vysokoškolačky sice ještě oživila čtyřbodová šňůra při podání Dedíkové (14:19), koncovku ale plně ovládl jediný český velkoklub.

Naději na zisk bodů, které by pojistily druhou příčku pro play-off, přinesl Olomouci začátek třetího dějství. Po servisech Dumančićové to bylo 5:2 a poté i 10:6, šňůra podání Markevichové ale znamenala obrat na 10:12. Vysokoškolačky ještě jednou srovnaly na 15:15, v závěru ovšem i dvě hrubky nepřesné rozhodcovské dvojice znamenaly zisk setu ve prospěch Prostějova.

Definitivní ránu olomouckým ambicím uštědřila v úvodu čtvrté části duelu do té doby nepříliš viditelná Vargasová a její únik z 2:5 na 2:13. Utkání se od tohoto momentu spíše už jen dohrávalo a univerzita až v závěru odvracela hrozící bodovou propast na ještě přijatelný konečný stav 15:25. Na výhru nad Prostějovem však musí čekat i nadále.

Autor: Adam Fritscher

 

Autor: Mgr. Michal Mezera

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018