12.3.2016

Ostrava pod trenérem Pommerem získala v Prostějově set, KP Brno má další výhru

V pátek se v rámci ženské UNIQA extraligy odehrály dva zápasy. Prostějov v zajímavém duelu přivítal Ostravu, Sokol Šternberk zase hostil na domácí palubovce celek Králova Pole.

VK AGEL PROSTĚJOV - TJ OSTRAVA

Domácí: VK AGEL Prostějov - Hosté: TJ Ostrava

Výsledek: 3:1 (25:19, 23:25, 25:17, 18:25)

Rozhodčí: Slezák, Kostka

Počet diváků: 300

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Weiss, Markevich, Steenbergen, Vargas, Matienzo, Borovinšek, libero Kovářová. Střídaly: Soares, Gambová.

Hosté: Valková, Toufarová, Zemanová, Zedníková, Kojdová, Nachmilnerová, libero Červenková. Střídaly: Součková, Kukučová, Kvapilová, Urbanová, Čuboňová.

Vyjádření:

Domácí

Kapitánka Solange Soares: "Ostrava má výbornou obranu, což tady dnes potvrdila. Pro nás pak bylo těžší se útočně prosazovat a na to nejsme v české lize úplně zvyklé, tudíž se utkání zprvu vyvíjelo dost vyrovnaně. Naštěstí jsme včas přestaly dělat tolik chyb, zkoncentrovaly se a stupňovaným výkonem vyhrály aspoň 3:1."

Trenér Miroslav Čada: "Škoda jednoho ztraceného setu, ale v těch ostatních jsme Ostravu pustili na maximálně devatenáct bodů a nehrozila tak žádná vypjatá koncovka. Přesto nebyl náš výkon optimální kvůli problémům na přihrávce v některých fázích utkání a rovněž vinou toho, že jsme dlouho chybovali v obraně. Až po zlepšení těchto prvků jsme zápas dovedli k výhře, což je rozhodující."

Hosté

Kapitánka Iva Nachmilnerová: "Jsme v plné zátěži před play off a vzhledem k tomu nebyl náš výkon vůbec špatný. Dobře jsme bránily, získaly druhý set a už v tom prvním škoda dlouhé šňůry bodů, kdy jsme si domácí nechaly ujet ze slibného stavu. Celkově musím holky moc pochválit za bojovnost i dobrou atmosféru na hřišti."

Trenér Zdeněk Pommer: "Jsem spokojený s výkonem týmu především ve druhém setu, který se nám podařilo získat. S Prostějovem je obecně těžké hrát, ale dnes jsme proti němu dokázali vést docela vyrovnanou partii, což nás může nakopnout směrem k play off. Tentokrát jsme výborně bránili a od druhé sady zlepšili příjem, jen potřebujeme přidat v mezihře."

Popis utkání:

Dva úvodní míče střetnutí = dvě esa Valkové. Pak sice hostující nahrávačka servis zkazila, ale výběr TJ působil zpočátku nabuzenějším i jistějším dojmem. Hanačky hůř přijímaly dobré podání soupeřek a hlavně proto dlouho ztrácely (2:4, 8:10), pohoda se pohybovala na ostravské straně sítě. Favorit však zůstával trpělivý, aby za stavu 12:14 přišel prudký zlom. Výbornou šňůru kvalitních servisů předvedla do té doby spíš chybující Matienzo, herně se chytil celý prostějovský tým a devět bodů za sebou naprosto obrátilo dění na palubovce (21:14)! V závěru sice Ostrava vystřihla dva vítězné bloky, přesto nemělo vékáčko se ziskem vstupní sady nakonec problémy – 25:19.

Bez ohledu na průběžný výsledek se hrál moc pěkný volejbal, některé delší výměny plné působivých momentů sklízely zasloužený aplaus. Pommerovy svěřenky přitom dál účinně podávaly a skvěle bránily na síti i v poli, čímž zkraje druhého dějství znovu šly do úniku (3:6). Aby se Agelky dostaly z útlumu zpátky nahoru, musely samy zlepšit stejné činnosti. A protože to dokázaly, tak zase otočily nepříznivý vývoj (6:9 – 12:10). Nicméně protivnice nic nebalily, naopak stále bojovaly až zlobily využívajíc domácích zaváhání. Dokonce při vynikajícím servisu Toufarové (tři esa!) zvrátily pětibodovou sérií z 20:17 na 20:22 a vzápětí nečekaně urvaly set – 23:25!

Bylo zřejmé, že pro převzetí kontroly nad zápasem musí ženy VK především eliminovat místy špatnou přihrávku. Potvrdil to hned start třetí části, kdy právě vinou nového výpadku na příjmu přišly o slibný náskok (4:1 – 4:4). Leč ještě výraznější ofenziva následovala zanedlouho a tentokrát už Severomoravanky i přes maximální snahu odolávaly náporu Čadova souboru složitěji (8:8 – 14:9). Přesto se nezměrným entuziasmem opět vrátily do hry, navíc velmi rychle korekcí na 15:13. Drama pokračovalo, za chvíli to bylo o jediný bodík 16:15. Teprve zde nastal rozhodující moment, v němž třetí celek tabulky přestal stíhat a lídr soutěže koncovku jednoznačně opanoval – 25:17.

Začátek čtvrté sady byl poté podobně jasný (5:1) a vypadalo to, že úřadující mistryně nabírají svou obvyklou suverenitu. Jejich sokyně ovšem poněkolikáté během duelu překonaly slabší období, načež poměr sil znova vyrovnaly (6:5). Leč volejbalová pohoda Prostějova dostávala s přibývajícím časem pořád reálnějších obrysů, až i srdnatý odpor dlouho odolávajícího TJ vzal definitivně za své. Trhák na 18:10 dal domácím plejerkám do závěru mače klid, který spolehlivě přetavily v sice vydřené, ale zasloužené vítězství – 25:18 a 3:1.

Autor: Marek Sonnevend

TJ SOKOL ŠTERNBERK – VK KRÁLOVO POLE

Ve 24. kole extraligy se na domácí půdě TJ Sokol Šternberk odehrálo utkání s družstvem VK Královo Pole. Utkání ovládaly hostující hráčky a zvítězily výsledkem 0:3.

TJ Sokol Šternberk – VK Královo Pole 0:3 (18:25, 18:25, 22:25)

Rozhodčí: Trumpeš D., Vachutka M.

Počet diváků: 150

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Š. Šenková, M. Šenková, Dudová, Borovcová, Janečková, Jurčíková, Libero: Matoušková, Přibylová. Střídaly: Zatloukalová, Kratochvílová, Beránková.

Hosté: Chevalierová, Podhrázká, Diatková, Doležalová, Keddy, Šloufová, Libero: Melichárková. Střídaly: Pospíšilová, Hrazdírová.

Vyjádření:

Domácí:

Markéta Janečková (kapitánka TJ Sokol Šternberk): „První dva sety jsme hrály do prvního technického timeu do stavu 16:16, pak jsme dostaly sérii bodů a ve třetím setu jsme nezvládly dobře rozehranou koncovku a opět je z toho prohra.“

Martin Hroch (trenér TJ Sokol Šternberk): „V posledním utkání té nadstavbové části oba soupeři nastoupily s podobnými kádry, kdy tam byly tři zkušené hráčky a zbytek doplnily mladé juniorky. Větší kvalita byla bohužel na straně Brna, byly tam zlomové momenty v prvním a ve třetím setu, díky zbytečným chybám v prvním setu na straně Brňaček, kdy se to lámalo, ale ty jsme bohužel neuhráli Celkový výsledek 0:3 je pro nás sice krutý, ale jak jsem řekl, první a třetí set byly o štěstí a o kousku hráčského umu, který dnes byl na straně VKKP Brno.“

Hosté:

Michaela Doležalová (kapitánka VK Královo Pole): „Myslím si, že jsme nakonec potvrdily roli favorita, i když jsme se docela hledaly, ale hrály jsme v juniorské sestavě, takže jsme tento zápas vzaly jako přípravu na play off a vlastně si zahrály všechny hráčky, co se do teď vůbec nedostaly na hřiště.“

Bruno Napolitano (trenér VK Královo Pole): „Poprvé jsme hráli bez Vendy Měrkové, bylo to něco nového pro nás, bylo to těžší, potřebovali jsme tím pádem vyzkoušet novou variantu, ale jsem velmi spokojen za to jak to fungovalo, co se týče obrany na sítí a hlavně co se týče vývoje, protože poslední čtyři zápasy jdeme pořád nahoru a hlavně za nahrávačku Šárku Šloufovou, jinak celkově týmově dobrý výkon.“

Autor: Filip Koryčanský

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018