3.3.2018

Pětisetový zápas mezi lídry UNIQA Extraligy žen opět ovládl Prostějov

Nadstavbová část UNIQA volejbalové extraligy žen 2017/18 se nám chýlí do finále. Souboj mezi prvním Prostějovem a druhou Olomoucí v pětisetové bitvě ovládl Prostějov. Dukla Liberec si s přehledem poradila s Frýdkem-Místkem. Předehrávku tohoto kola lépe zvládla v Brně Ostrava. Ve druhé skupině Šternberk překvapivě ztratil důležitý bod o postup do play-off s Fénixem. Přerov z Olympu žádný bodový zisk nepřivezl, takže o posledním družstvu postupujícím do letošního play-of se rozhodne v posledním kole nadstavby.

 

SKUPINA 1-6

VK DUKLA LIBEREC – TJ SOKOL FRÝDEK – MÍSTEK

Do pětadvacátého kola druhé části UNIQA Extraligy žen proti sobě nastoupila domácí VK Dukla Liberec a hosté z Frýdku - Místku.

č.: 109       dne:  3. 3. 2018        v hod.: 18:00         

VK Dukla Liberec – TJ Sokol Frýdek-Místek 3:1 (26:24, 17:25, 25:11, 25:20)

Rozhodčí: Fink T., Kovařík J.

Počet diváků: 217

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Krišková, Holubcová, Staňková, Veselá, Nečasová, Delabarre, libero Dostálová. Střídaly: Kohoutová, Vaňková, Mikšíková.

Hosté: Blasiak , Pavelková, Vašínová, Borovcová, Kukůčová, Mitrega, libero Radivojevičová. Střídala: Kavková.

Vyjádření:

Domácí:

Laura Holubcová (kapitán domácích):  „I přesto že jsme dnes nehrály nejlépe, splnily jsme náš dnešní cíl a to jsou tři body. Dál se musíme poučit z našich chyb, abychom byly co nejlépe připravené na play-off.“

Libor Gálik (trenér domácích): „Dnes nejsem spokojený, chtěli jsme si zkusit zápas do play-off, ale to se nám nepovedlo. Zápas jsme vyhráli se štěstím a to jen díky tomu, že Frýdek více chyboval.“

Hosté:

Daniela Pavelková (kapitánka hostů):  „Neodehrály jsme špatné utkání, jen škoda koncovky prvního setu, kdy nás trochu poškodily rozhodčí. To nás ale nakoplo do dalšího setu. Další dva sety byly hlavně o naší horší přihrávce, jelikož když jsme měly dobře přihráno, dokázaly jsme hrát vyrovnanou hru.“

Leopold Tůma (trenér hostů): „Pro nás to bylo dnes nešťastné utkání. Byli jsme celkem dobře připravení na Liberec. Poprvé za letošní sezónu si musím stěžovat na rozhodčí, kteří ovlivnili koncovku prvního setu, což se projevilo v dalším průběhu utkání. Po vyhraném druhém setu jsme ztratili koncentraci na přihrávce a nesložili jsme důležité balóny. Dukla nás pak začala přehrávat ve všech činnostech. Ve čtvrtém setu jsme opět nebyli soustředění hlavně na přihrávku a vytvořili jsme hodně chyb. Pomalu jsme se pak vzpamatovali a při střídání nahrávačky jsme si začali více věřit. Bohužel nám stále nevycházela přihrávka, což rozhodlo o výsledku. Přesto musím našim hráčkám poděkovat za bojovnost.“

Popis utkání:

V začátku utkání se domácí Dukla ujímá vedení díky neprostupnému bloku a stav při prvním technickém TO vyznívá lépe pro domácí. Hosté vyrovnávají na 9:9 a hra začíná být vyrovnaná. Přichází chyby na straně domácích a hosté vedou 11:12, na což odpovídá trenér Dukly oddechovým časem. Stav 12:14 a na palubovku přichází Lucie Mikšíková a vzápětí je vyrovnáno na 14:14 a hru přerušuje trenér hostů. Stav 16:15 a Liberec opět ve vedení odchází k druhému technickému TO. Za stavu 17:17 se esem vrací do vedení Frýdek. Přichází koncovka, stav 20:19. Druhý TO si vybírá trenér Liberce za stavu 22:23. Vzápětí 23:23 a TO ze strany hostů. První set vyhrává těsně 26:24 domácí Dukla.

Je tu druhý set a hned 0:3. Hosté stále tlačí a vedou 2:7. Za stavu 6:10 kazí domácí Nečasová servis a trenér Gálik přerušuje hru. Tvrdý útok a neprostupný blok hostů je udržuje stále ve vedení a do druhého technického TO vstupují s šestibodovým náskokem. Domácí Dukla se nedokáže dostat do hry, což se snaží změnit trenér domácích za stavu 12:19. Do koncovky vstupují hosté s velkým náskokem zejména díky výborné obraně na síti a hře v poli. Stav 16:24  a hosté vysokým blokem odvrací první setball. Druhý už hosté proměňují a vyrovnávají tak zápas na 1:1.

Úvod třetí sady je velmi vyrovnaný. Stav 3:3 a následují tři chyby hostujících v řadě, což dostává Duklu do vedení 6:3 a  trenér hostů si vybírá oddechový čas. Tvrdý útok Kriškové a Dukla jde do technického TO s vedením 8:3. Následuje dlouhá výměna, kde Dukla výborně brání v poli a zaslouženě bere další bod, který potvrzuje esem Lucie Mikšíková a je tu stav 10:3. Liberec tlačí servisem a hraje velmi trpělivě a bez chyb, což ho dostává do desetibodového vedení. Hosté střídají za stavu 19:6. Dukla lehce polevuje v koncovce, přesto však vyhrává třetí sadu poměrem 25:11.

Je tu začátek čtvrtého setu, ve kterém domácí Dukla pokračuje ve své hře. Trenér hostů přerušuje hru za stavu 4:1. Máme stav 8:3 a je tu první technický TO. Střídání na straně hostů za stavu 11:6. Eso hostujícího týmu na 11:8 a oddechový čas si vybírají domácí. Dukla se dostává do hry a zvyšuje vedení na 15:9. Za stavu 15:12 přichází na palubovku domácí Markéta Veselá. Domácí udržují tříbodové vedení a 19:16 je tu dvojstřídání domácích. Následuje eso Karolíny Vaňkové na 20:16 a hostující si vybírají oddechový čas. Přichází koncovka a vedení Dukly 22:18. Domácí výborně brání, dohrávají čtvrtou sadu za stavu 25:20 a vyhrávají tak poměrem 3:1.

Autor: PhDr. Kateřina Veselá

VK UP OLOMOUC – VK PROSTĚJOV

Po porážce v Liberci čekal volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc další těžký úkol - pokusit se poprvé v sezoně vyzrát na šampionky z Prostějova. Vysokoškolačky doma v utkání 7. kola nadstavbové části extraligy znovu úřadujícího mistra trápily, podruhé v řadě s ním ale padly po vyrovnaném průběhu 2:3.

č.: 111     dne: 3. 3. 2018       v hod.: 17:00            

VK UP Olomouc – VK Prostějov 2:3 (27:25, 23:25, 18:25, 25:23, 8:15)

Rozhodčí:  Dušek P., Nedbálek A.

Počet diváků: 800

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Kubínová, Dedíková, Sajdová, Napolitano Šenková, Michalíková, Strušková, libero Sainová. Střídaly: Košická, Dudová, Ćutuková.

Hosté:  Weiss, Emonts, Trnková, Horká, Kossányiová, Herelová, libero Kovářová. Střídala: Nová.

Vyjádření:

Domácí:

Katarína Dudová (kapitánka VK UP Olomouc):  „Utkání připomínalo houpačku, chvilku byl nahoře soupeř a chvíli zas my. Pro diváky to ale musel být pohledný zápas. Škoda tiebreaku, znovu jsme v něm nedokázaly Prostějov dorazit. Pokud se s nimi potkáme v play-off, alespoň jim máme co vracet.“

Jiří Teplý (trenér VK UP Olomouc): „Vážím si toho, že tým v sobě našel sílu a zvedl se, když už to ve čtvrtém setu vypadalo na rychlý konec. Hodně to dnes bylo o kvalitě servisu, my jím musíme Prostějov zatlačit, jinak nás útokem zlikviduje, protože zejména jeho krajní hráčky jsou velmi kvalitní a určitě tvrdší v zakončení než ty naše. Vidět to bylo třeba v prvním setu, kdy se nám dařilo dobře podávat a rázem jsme měli navrch. Soupeř dnes ale servíroval také hodně kvalitně a dost nás tím trápil.“

Hosté:

Kathleen Weiss (kapitánka VK Prostějov): „Byl to těžký zápas, který jsme začaly velmi špatně, potom jsme se sice ještě v průběhu prvního setu zvedly, ale naneštěstí to nedopadlo. Bylo vidět, že tým je unavený, máme za sebou v posledních dnech hodně zápasů. Nakonec to dobře dopadlo a už se chceme plně soustředit na blížící se play-off.“ 

Miroslav Čada (trenér VK Prostějov): „Jsme spokojeni s vítězstvím, i když jsme to měli rozehrané na stav 3:1. Šance ve čtvrtém setu jsme ale trestuhodně nevyužili, což byla chyba. Těší mě, že jsme alespoň ukázali morálku a i přes toto zaváhání jsme utkání dovedli do vítězného konce.“

Popis utkání:

Prostějov, který v předchozím vzájemném měření s Univerzitou Palackého odvracel doma dva mečboly a nakonec zvítězil jen těsně 3:2, se v olomoucké hale nestačil ani rozkoukat a po servisech nahrávačky Kubínové prohrával 0:6. Domácí tým pak postupně navyšoval svůj náskok až na 13:4 a prostějovský kouč Čada přišel velmi záhy hned o oba své oddechové časy. Obhájce titulu v prvním setu dlouho nestíhal, teprve za stavu 19:9 pro domácí se hosté i díky podáním střídající Nové dotáhli na 19:14 a začala jejich stíhací jízda. Vysokoškolačky se ocitly v hluboké defenzivě, jejich náskok se postupně smrskával (21:19) a po tříbodové šňůře lídra tabulky (23:20, 23:23) bylo vyrovnáno. Čekalo se na první setbol a vypracovaly si jej domácí volejbalistky. Poprvé ani podruhé jim to ještě nevyšlo, třetí setbol už ale univerzita proměnila a po výhře 27:25 vedla 1:0.

Zatímco začátek první sady přinesl olomouckou bodovou smršť, úvod té druhé byl naopak vyrovnaný. Až za stavu 7:6 se jako první osmělil Prostějov, jenž při servisu Herelové odskočil na 7:11. Vysokoškolačky ještě odpověděly podáním Sajdové (10:15, 15:15), jenže úřadující šampionky šly znovu do tříbodového vedení, které ještě v závěru zvýraznily a za stavu 19:24 měly pět setbolů. Když univerzita čtyři z nich odvrátila, vypadalo to na další obrovské drama. Pátou výhodu už ale hosté proměnili ve vítězství 25:23 a srovnali na 1:1.

Divoký průběh mělo po koncovce druhé sady i zahájení té třetí. Domácí tým rychle prohrával 0:5 a stejně pohotově srovnal na 7:7. Pak se dokonce dostal do vedení 14:10, ale Prostějov otočil sedmi body při podání Emonts (15:13, 15:20) a tentokrát už drama v závěru nepřipustil - po výsledku 18:25 to bylo 1:2 na sety.

Když navíc Univerzitě Palackého hrubě nevyšel ani úvod čtvrté části duelu (0:5, 4:12), zdálo se být o tříbodovém vítězství mistryň rozhodnuto. Tentokrát však bodové dostihy odstartovaly vysokoškolačky: nejprve ze stavu 6:14 stáhly na 12:16 a poté i s pomocí servisů své nejzkušenější hráčky Napolitano Šenkové dokonce otočily z 16:20 na 21:20. Ze dvou následně vypracovaných domácích setbolů ještě ten první Prostějov odvrátil, druhým ale olomoucký tým poslal po výhře 25:23 utkání do tiebreaku.

V něm se bohužel celkově nepřesná dvojice rozhodčích nejprve postarala dvěma otočenými balony o stav 2:4 a zkušený hostující celek už svou šanci nepustil. Trpělivě navyšoval svůj náskok, zkrácenou hru získal poměrem 15:8 a celý souboj dvou nejlepších týmů soutěže už podruhé za sebou 3:2.

Autor: Adam Fritscher

 

SKUPINA 7-10

VOLEJBAL PŘEROV – PVK OLYMP PRAHA

Přerovské volejbalistky nedokázaly vystoupit z matných výkonů, které je provázely v celé nadstavbové skupině a podlehly hladce Olympu ve třech setech. Pražankám stačilo dobře servírovat a čekat na nevynucené chyby soupeřek, jichž bylo opravdu hodně.

č.: 130        dne:  3. 3. 2018             v hod.:14:30

Volejbal Přerov – PVK Olymp Praha 0:3 (16:25, 13:25, 14:25)

Rozhodčí:  Kovář V., Ostranská T.   

Počet diváků: 111

Sestavy (od zóny I):

Domácí:  Gauthier, Zatloukalová, Svobodová, Jehlářová, Schoene, Van der Meer, libera Kohoutová, Šádková. Střídaly: Gogová, Skálová, Dostalíková

Hosté:  Komárková, Bartošová, Kalhousová, Melicharová, Šimáňová, Kopecká, liberoStavinohová. Střídala:  Kurková,

Vyjádření:

Domácí:

Eva Svobodová(kapitánka domácích): „Velmi jsme se trápily na servisu i na přihrávce.  Soupeři jsme tím usnadnily cestu za výhrou.“   

Radim Vlček(trenér domácích): Dnes můžu pogratulovat Šternberku k postupu do play-off. Cestou z Brna na utkání jsem měl koupit osm hlav, které by potřebovaly naše hráčky.“   

Hosté:

Simona Kopecká (kapitánka hostů): „Soupeřky jsme převálcovaly na servisu. Z toho pramenila jejich špatná přihrávka, a tím pádem snadný zápas pro nás.“   

Stanislav Mitáč (trenér hostů): „V poklidném tempu jsme zvítězili 3:0.“        

Popis utkání: 

Ještě do poloviny prvního setu se hrálo vyrovnané utkání (9:10). Pak přišly tradiční série nevynucených chyb Přerovanek a nepomohly ani dva rychle po sobě jdoucí oddechové časy domácího kouče. Za stavu 15:18 svitla malá jiskřička naděje, ovšem další pětibodová šňůra hostů ji rychle uhasila.      

Do druhé sady vstoupily domácí volejbalistky lépe a ujaly se vedení 3:1. Nakonec se však ukázalo, že to bylo naposledy, kdy vedly o dva body. Velké trable měly domácí hráčky na přihrávce a nezřídka musely jen přehodit míč na stranu soupeřek. O bezradnosti v jejich počínání svědčí moment ze závěru setu, kdy Megan van der Meer útočila z pipu a míč velmi slabým úderem poslala na spodní pásku sítě. 

Tlak Pražanek na servisu a naopak chyby v této činnosti u domácího týmu určily směr vývoje závěrečné sady. Pro ilustraci ze šesti podání v úvodu zkazily čtyři a s tím se opravdu nedá hrát, natož pomýšlet na bodový zisk. Olymp v této činnosti nepolevoval a v pohodě si došel pro hladké vítězství.

Autor: Stanislav Šmidák

TJ SOKOL ŠTERNBERK – FÉNIX BRNO

V předposledním, 5. kole nadstavbové části druhé výkonnostní skupiny extraligy, se volejbalistky Sokola Šternberk utkaly doma s posledním celkem tabulky Fénixem Brno.

č.: 129     dne: 3. 3. 2018      v hod.: 17:00              

TJ Sokol Šternberk – Fénix Brno 3:2 (22:25, 27:29, 25:20, 25:15, 15:13)

Rozhodčí:  Kubinec J., Gall J.

Počet diváků: 150

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Karpushyna, Hudylivová, Nováková, Polášková, Dudová, Kotlabová, libera Oborná, Janečková. Střídaly: Hanousková, Vrabcová.

Hosté Pospíšilová A., Beránková, Kočvarová, Šnellyová, Pospíšilová P, Neterdová, libera Kulhánková, Kuníková. Střídaly: Krejčířová, Trávníčková, Matoušková, Štrychová.

Vyjádření:

Domácí:

Eva Hudylivová (kapitánka TJ Sokol Šternberk): „Dnešní vítězství bylo hodně vydřené, celý zápas bylo jedno velké utrpení. Soupeř hrál dobře, odvážně, protože nemá co ztratit, zatím co my jsme byly svázané. Nevím co s námi bylo, prostě to bylo strašný.“

Martin Hroch (trenér TJ Sokol Šternberk): „Dnes nemůžu říct, že bych byl spokojený s výkonem ani s výsledkem, protože nemyslím si, že jsme to podcenili, ale bohužel na některých postech jsme ten zápas prostě nezačali tak, jak jsme měli. Z toho těžil Fénix, který výborným bojovným výkonem získal dva sety, potom se začala ukazovat naše zkušenost a celý zápas jsme otočili, ale samozřejmě nemůžu být spokojený, protože ten zápas jsme měli vyhrát za tři body a defacto rozhodnout takto nástavbu a bude se rozhodovat v posledním kole, kdy my hrajeme na Olympu a Přerov hraje na Fénixu. Dnes bych chtěl pochválit Lucku Hanouskovou, která naskočila do zápasu jak stará harcovnice a uhrála si to.“

Hosté:

Veronika Šnellyová (kapitánka Fénix Brno): „Bezkonkurenčně náš nejlepší výkon sezóny. Jsem ráda, že jsme vedly dva nula, i když jsme mohly bodovat i za tři body, ale pro nás bod je super a aspoň se nám do té baráže půjde trošku líp a nepůjdeme tam s nulou.“ 

Zdeněk Janoušek (trenér Fénix Brno): „Dnes jsme předvedli jak výkon, tak výsledek v sezóně. Holky si zaslouží velkou pochvalu za to co tady ve Šternberku předvedly. Škoda, že jsme nedotáhli tiebreak k vítezství.“

Popis utkání:

Dnes se ve Šternberku odehrál velice vyrovnaný zápas s hostujícím Fénixem. V prvním a druhém setu převládal hostující Fénix, které zvítězil. Ve třetím setu se domácímu Šternberku podařilo hru obrátit a dotáhnout k vítězství v tiebreaku 3:2.

Autor: Filip Koryčanský

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018