20.4.2016

První finále patřilo favorizovanému Prostějovu, v boji o bronz uspěla Ostrava

Jednoznačnými třísetovými vítězstvími začly závěrečné finálové boje v ženské UNIQA extralize. V úvodním finále si vysoce favorizovaný Prostějov poradil s volejbalistkami Univerzity Palackého Olomouc, v boji o bronz zase předvedla dobrý výkon Ostrava a zdolala pražský Olymp. Druhý finálový zápas sehraje Prostějov s Olomoucí již zítra, opět na palubovce Agelu. Na pokračování boje o třetí místo si fanoušci musí počkat do pátku.

VK AGEL PROSTĚJOV - VK UP OLOMOUC - Stav série 1:0.

Olomoucké volejbalistky toužily ve finále UNIQA extraligy žen ČR 2015/16 co nejvíc trápit prostějovské favoritky, ale v úvodním duelu série se jim to příliš nepovedlo. Dění na palubovce bylo vyrovnané jen místy, zatímco většinu času diktovaly tempo lepší Agelky v čele se svou teprve šestnáctiletou oporou z Karibiku. Střetnutí tak bez výrazně dramatických zápletek dospělo k jasné výhře hostitelek, které výběr UP přivítají ve druhém pokračování série hned zítra opět od 17.00 hodin.

VK AGEL Prostějov - VK UP Olomouc 3:0 (25:19, 25:14, 25:18)

Rozhodčí: Grabovský, Kovář

Počet diváků: 900

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Markevich, Herelová, Vargas, Gambová, Steenbergen, Weiss, libero Kovářová. Střídala: Soares.

Hosté: Kubová, Dedíková, Závodná, Dudová, Košická, Dumančič, libero Hronová. Střídaly: Michalíková, Sochorcová, Nováková.

Vyjádření:

Domácí:

Kapitánka Solange Soares: "Zápas jsme měly pod kontrolou a celkově se nám ho povedlo zvládnout dobře. Největší radost máme z hodně bodových bloků, protože s touhle činností trochu bojujeme celou sezónu. Tentokrát byla obrana na síti výborná a hlavně Quinta Steenbergen bránila super. Meli Vargas přidala podání a s Bárou Gambovou útok, tím pádem jsme neměly vážnější problémy. Ale přesto tam ještě bylo dost chyb, které nemusíme dělat. Pro druhé utkání tak platí nepolevit, naopak ještě přidat a především nepustit Olomouc příliš do hry."

Trenér Miroslav Čada: "Jsem spokojen s výkonem týmu, vývojem střetnutí i hladkým výsledkem. Nedošlo k žádné vyrovnané koncovce, kde by hrozila ztráta byť jediného setu. Diametrální rozdíl v náš prospěch spočíval zejména v útoku, což rozhodlo. Hodně nám pomáhala Melissa Vargas jak právě svým zakončením, tak na servisu v momentech, kdy vznikaly problémy. Výborně blokovala Quinta Steenbergen a dobře i z těžkých situací útočila Barbora Gambová, naopak některé jiné členky sestavy nehrály optimálně. Z toho důvodu nejsem ani po jasném vítězství úplně nadšený, do dalšího pokračování finále máme pořád co zlepšovat. Každé utkání je jiné a že jsme dnes uspěli hladce neznamená, že to tak půjde znovu samo."

Hosté

Kapitánka Katarína Dudová: "První set byl nejvyrovnanější tím, že jsme dobře přihrávaly, tlačily servisem a docela se nám dařilo ubránit Melissu Vargas. Naopak od druhé sady jsme působily až moc odevzdaně. Přišlo zhoršení na podání i na příjmu, z toho pramenilo hrozně velké množství chyb. A Melissa udělala svým servisem několik bodových sérií, což dohromady vedlo k jasnému výsledku. Do druhého utkání nesmíme jít tak ustrašeně a s respektem, vždyť nemáme co ztratit. Proto je potřeba to zkusit absolutně naplno!"

Trenér Jiří Teplý: "Soupeř byl dnes lepší ve všech činnostech. My umíme určitě hrát lépe a věřím, že zítra to ukážeme. Tentokrát byl náš výkon křečovitý, obrovské problémy jsme měli hlavně s Melissou Vargas. Ona dělá body na servisu i v útoku a jakmile se Prostějov ocitne v nouzi, otočí skóre většinou přes ni. Prostě jde o velkou zbraň soupeře, s níž těžko něco uděláme. Snad jedině kdyby holky vyrostly… Rozhodně však nemusíme dělat tolik nevynucených chyb, například nebýt extrémně často v síti nebo vykrývat jednoduché balóny. Připadalo mi, že hráčky byly někdy hlavami mimo zápas. Jak říkám, příště musíme odvést lepší výkon, odvážnější s větším rizikem bez přehnané opatrnosti."

Popis utkání:

Domácí tým se s ničím nepáral a veledůležitý vstupní duel o zlato otevřel pěkně zostra. Dobré servisy Herelové, průrazné útoky Vargas i solidní obrana jej poslaly do rychlého vedení 5:2, které vzápětí ještě zvýšil (5:4 – 8:4). Jenže ani protivník se nenechal zahanbit, tudíž se vzápětí rozpoutal vyrovnaný boj (8:7). A také velmi pohledný, neboť obě družstva názorně předváděla, že do titulového boje neprošla žádnou náhodou. Klíčová pasáž zahajovací sady přitom nastala od stavu 13:12, kdy na podání přišla Vargas a hlavně její zásluhou (dvě esa, několik smečí) favorit utekl na 19:12. Úpéčko sice zanedlouho kontrovalo vlastním náporem (21:14 – 22:19), ale ženy VK včas zažehnaly své potíže s přihrávkou a koncovku suverénně uhrály – 25:19.

Vydařený závěr si navíc přenesly do druhé části, kterou odstartovaly naprosto dominantně. Ústřední slovo přitom měla znovu kubánská univerzálka Prostějova, jež doslova řádila (8:2). Nicméně olomoucká děvčata se zase dokázala zvednout především servisem i využitím tří zkažených podání soka za sebou. Jenže víc než snížení na 11:8 z toho nekáplo, naopak úřadující mistryně republiky předvedly, jak se utahují volejbalové šrouby. Hostující kolektiv pod tlakem vyrobil řadu chyb včetně nevynucených v rychlém sledu, což byla voda na mlýn kralujících Agelek. Ty i díky výtečným blokům Steenbergen a úspěšným smečím Gambové uštědřily soupeřkám dílčí debakl – 25:14.

V tu dobu už naplno šlapal celý domácí mančaft. Novým důkazem se stal okamžitý zvrat zkraje třetího dějství, kdy počáteční odpor UP nekompromisně smetl komplexní nápor obhájkyň titulu (2:3 – 10:4). Leč ani ony nebyly bez slabin, jež představoval místy horší příjem a také zbytečné hrubky v ofenzivě. Pokud tedy Teplého svěřenky dobře podávaly i bránily, uměly se papírově silnějšímu rivalovi přiblížit na dostřel (11:9). Ovšem udržet tuto vyšší kvalitu Olomoučanky nesvedly delší dobu, zatímco Čadův soubor po některých problémech vždy zapnul vyšší obrátky. A nebylo co řešit jako během rozhodujícího úniku na 19:12. Celkový triumf premiantek dlouhodobé fáze tak vyzněl naprosto jednoznačně – 25:18 a 3:0.               

Autor: Marek Sonnevend

TJ OSTRAVA - PVK OLYMP PRAHA - Stav série: 1:0

Série o 3. místo hraná na dvě vítězná utkání bude soubojem zklamaného (Ostrava) a odpočinutého (Olymp). Domácí podlehli v semifinále Olomouci až v pátém rozhodujícím zápase a Olymp Praha nestačil na Prostějov už ve třech zápasech, tak to ovšem bývá s každým družstvem z extraligy, které narazí na sedminásobného mistra.

TJ Ostava - PVK Olymp Praha 3:0 (25:19, 25:19, 25:22)

Rozhodčí: Krtička J./Gall J./Petrovský P./Adámková K.

Počet diváků: 455

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Kateřina Valková, Marie Toufarová, Kateřina Zemanová, Magdaléna Zedníková, Petra Kojdová, Iva Nachmilnerová, libero: Kamila Červenková. Střídaly: Kateřina Kvapilová, Markéta Kukučová.

Hosté: Kurková, Komárková, Vyklická, Nová, Hodanová, Šimáňová, libero: Dostálová. Střídaly: Kalhousová, Kopecká, Šotkovská.

Vyjádření:

Domácí:

Iva Nachmilnerová (kapitánka): "Důležité domácí vítězství. Trochu jsme zaváhaly v koncovce 3. setu, ale vyrvaly jsme to, a to je důležité. Musíme pokračovat v bojovném výkonu. 2. zápas nebude jednoduchý, ale my chceme vyhrát. Chválím celý tým za obětavý výkon."

Zdeněk Pommer (trenér): "Jsme rádi za domácí vítězství, Série nekončí, jedeme dál. V prvním setu jsme byli nedůrazní, ale ve druhé části jsme to otočili. To samé nastalo i ve druhé části 3. setu. I tak jsme však set nakonec dotáhli k vítězství."

Hosté:   

Eva Hodanová (Olymp): "Dnešní zápas byl hodně o psychice, což jsme nezvládly. Ostravě hodně pomáhali fanoušci, lépe podávala i útočila a to rozhodlo. My se musíme vzpamatovat. Ještě to nevzdáváme a doma chceme vyhrát."

Stanislav Mitáč (Olymp): "Jsme na Ostravu nasraní. Všichni ví proč. Blahopřeji Pompemu i jeho týmu. Vyhráli vcelku zaslouženě a byli lepším týmem. Když Ostrava chce, tak hraje dobře a doma vyhrává. První set jsme hráli dobře do stavu 11:15, ale pak jsme zkazili servis a domácí otočili na 18:14 a rychlý konec. Celý zápas jsme hledali druhou smečařku, ale bohužel… Třetí set jsme dlouho prohrávali a dokázali jsme vyrovnat z 19:15 na 19:19 a jít i do vedení 21:22, ale pak už nic."

Popis utkání:

Ostravské volejbalistky měly 3 dny na to, aby potlačily zklamání z toho, že je jediný zápas dělil od postupu do finále a hned od počátku prvního setu bylo vidět, že smolná sobota je zapomenuta a tým se koncentruje na novou výzvu, kterou pro Ostravu extraligový bronz jistě představuje (8:6, 9:6). I hosté by však raději bronzovou, než bramborovou, medaili a tak musely Ostravanky záhy čelit odporu (10:11, 10:14, 11:14). Pak se ovšem o slovo přihlásili opět domácí a začali hosty dotahovat. Trenér Olympu se je sice pokusil zbrzdit timem za stavu 14:15, ale bez efektu., Ve druhém technickém time-outu již Ostrava byla ve vedení (16:15). Při servisu Zedníkové získala na svou stranu celkem 7 bodů v řadě a pak se již bod za bodem blížila k vítězství v setu (18:15, 19:17, 21:17, 22:18, 22:19, 25:19).

Do druhého setu se domácí vrhli s velkou chutí a brzy vedli 5:0. Stanislav Mitáč se pokusil své svěřenkyně uklidnit timem za stavu 7:1, ale tento taktický manévr nepadl na úrodnou půdu a domácí získali hned další bod opět na svou stranu (8:1) a po technickém time-outu pokračovali v tlaku. Za stavu 12:3 si time vyžádal opět trenér Olympu Praha. Do druhého technického time-outu pak hosté na svou stranu získali pouze 4 další body (16:7). Ostrava si vybudovala 7-9 bodový náskok a přes malé zaváhání, které přineslo snížení náskoku na 5 bodů, nastoupila s přehledem do koncovky a dotáhla ji do vítězného konce (16:9, 18:10, 18:12, 20:12, 20:14, 21:14, 21:16, 22:17, 24:18, 25:19).

Třetí set probíhal zpočátku vyrovnaně (8:7). Do druhého time si domácí vybudovali tříbodový náskok (16:13), který dále navýšili na 19:15. Po chybách domácích se podařilo hostům vyrovnat na 19:19 i získat vedení 21:22. Domácí se pak přece jen zkoncentrovali, uhráli 4 body v řadě a tím i set a celý zápas.

Autor: Miloš Matula

 

Autor: Mgr. Michal Mezera

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018