Reprezentace
9. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
10. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
16. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - AUT
Reprezentace
18. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - ROU
Reprezentace
18. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - EST
Reprezentace
19. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - MKD
Reprezentace
24. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - LUX
Reprezentace
25. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - ESP
Reprezentace
25. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - UKR
Reprezentace
26. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - SLO
Reprezentace
30. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - FIN
Reprezentace
31. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - UKR
Reprezentace
1. 6. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - BEL
Reprezentace
1. 6. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - ROU
ČVS
1. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Karlovy Vary
ČVS
8. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Praha
Reprezentace
15. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
Reprezentace
16. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
ČVS
22. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Ostrava
Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
24.4.2023

Startuje boj o medailové příčky letošního ročníku UNIQA extraligy žen

Poprvé v historii volejbalu se o extraligové zlato utkají dva brněnské týmy. Volejbalistky Králova Pole, které si finále nejvyšší volejbalové soutěže žen zahrají po roce znovu, vyzvou na souboj o mistrovský titul své rivalky z týmu Šelmy Brno. Pro ně je účast ve finále naopak premiérou. Bitva o Brno odstartuje v domácím prostředí volejbalistek Králova Pole. „Postavit se proti sobě navzájem ve finále je rozhodně důkaz toho, že volejbal v Brně děláme dobře. Věříme, že brněnské finále přiláká co nejvíc fanoušků, diváci zaplní tribuny a vytvoří skvělou atmosféru,“ shodují se Erik Nezhoda, hlavní trenér KP Brno i jeho protějšek z brněnských Šelem Ondřej Boula. Ve hře je také extraligový bronz, o který svedou souboj hráčky Prostějova a Liberce.

Volejbalistky KP Brno vstupovaly do sezóny 2022/23 s jasným cílem – vybojovat právě extraligové zlato. V jejím úvodu se sice trápily se zraněními a nemocemi, postupně ale začaly tabulkou stoupat nahoru a po základní části extraligy jim nakonec patřilo druhé místo. V cestě do finále si nejprve poradily s Ostravou a pak i s Prostějovem, úřadujícím českým mistrem. V semifinálové sérii přitom lodivod Hanaček Miroslav Čada hodně hýbal sestavou a aktivně zapojoval do utkání všechny hráčky, které dokázaly měnit tempo hry a Královu Poli všechna utkání velmi znepříjemňovat.

„Semifinále proti Prostějovu bylo obrovsky náročně, jak fyzicky, tak psychicky. Byla to pro nás zatím největší výzva v této sezóně. Hodně nám pomohl i náš skvělý fanklub,“ říká kapitánka Králova Pole Daniela Digirnová. „Prostějov je obrovsky kvalitní družstvo, a i když ho trápila marodka, jeho výkon šel v průběhu celého play off nahoru. Hrát proti Prostějovu semifinále byla pro nás čest a výzva i proto, že jsme na něj loni nestačili v souboji o zlato,“ připomíná Erik Nezhoda, který se svým týmem zdolal Prostějov ve velikých bitvách 3:1 na zápasy.

Jeho svěřenkyně tak mohou mít před startem závěrečné série play off menší výhodu v tom, že už má většina z nich finálovou zkušenost právě z loňska. „Každé finále je ale úplně odlišné a píše jiný příběh. Do boje o extraligové zlato jdeme proto s pokorou, rozhodně však chceme hrát odvážně a nemít zbytečný respekt. Oproti loňské sezóně jsme o jeden rok starší a o jedno prohrané finále zkušenější,“ říká hlavní kouč Králova Pole. „Do finále půjdeme s čistou hlavou. Netajíme se tím, že je naším cílem vyhrát titul, zároveň si ale chceme finálovou sérii užit, protože o tom by to mělo být,“ dodává Daniela Digrinová.

Co se týká vzájemné bilance zápasů Králova Pole a Šelem, jednoznačně navrch má v letošní sezóně KP Brno, které se svými soupeřkami ani jednou neprohrálo. Šelmy ale o své dvě důležité hráčky, Anetu Kocmanovou-Havlíčkovou a Pavlu Šmídovou, posílily až před play off, a právě ty stojí za výsledky, které u Šelem nepřišly v průběhu sezóny. „Pokud chceme s našimi brněnskými rivalkami ve finále uspět, budeme muset setrvat ve své razanci a pestrosti. A také přijít na to, jak porazit Šelmy na Kouničce, protože to se v play off zatím nikomu nepovedlo,“ zdůrazňuje Erik Nezhoda. „Šelmám hraje do karet zkušenost, nám zase dravost a bojovnost. Když se dobře připravíme a budeme trpělivé, zvládneme to,“ věří Daniela Digrinová. Její tým navíc bude mít na své straně opět i sportovní ambasadory, na první finálový duel přijdou KP Brno podpořit dvojnásobný mistr Evropy – dráhový cyklista Tomáš Bábek a židenické florbalistky, které se v dubnu probojovaly zpátky do extraligy.

Brněnské Šelmy si zahrají své historicky první finále díky tomu, že si v semifinálové sérii poradily s Libercem, vítězem základní části extraligy. „Dle výsledku se mohla zdát série s Duklou snadná, ale tak jednoduché to nebylo. Jsme rády, že si můžeme zahrát finále, což je cílem každého sportovce. Po dlouhé a náročné sezóně je to pro nás třešnička na dortu. K volejbalu pracujeme nebo se staráme o děti, a o to víc nás postup těší a je pro nás velkou odměnou,” těší se na souboj o zlato nahrávačka Pavla Šmídová. „Rády se vrátíme zpět na místo činu, jelikož sedm z nás (+ asistentka Markéta Chlumská) KáPéčkém prošlo. Pro fanoušky to bude jedinečný zážitek. Už v semifinále se nám v plné hale hrálo skvěle na Kouničce, což nás vyburcovalo ještě k lepším výkonům. Těšíme se s holkama na plné stadiony,” dodává.

Brněnské finále netrpělivě vyhlíží i trenér Šelem Ondřej Boula. Po sezóně jako na houpačce náš tým ukázal, že se v těžkých chvílích play off dokáže semknout a předvádět volejbal na vysoké úrovni. To nám před finálovou sérií dodává sebevědomí, a tak věříme, že máme dostatečnou kvalitu na to, abychom ve vzájemných soubojích s Královým Polem přerušili dva roky trvající sérii bez našeho vítězství.” V soupeři vidí kvalitní tým. Královo Pole je v současné době svými výkony nejstabilnější tým v extralize. Jádro družstva je dlouho spolu a drží pohromadě, což se projevuje v těžkých chvílích. Už druhým rokem hraje KP Brno se stejnou nahrávačkou a letos se mu povedlo dobře doplnit A-tým také na postu univerzálky. To vše královopolské hráčky v této sezóně potvrdily jednak velmi dlouhou sérií zápasů bez porážky a také tím, že se stejně jako loni znovu probojovaly do finále.”

Poražené semifinalistky čeká souboj o bronzové medaile. Obhájkyně titulu z Prostějova se musely v repríze loňského finále sklonit před KáPéčkem, i když po zdravotních problémech nedaly soupeřkám rozhodně nic zadarmo. Možná trochu zklamáním byla předvedená hra liberecké Dukly, která marně hledala recept na „rozjeté“ Šelmy a nepodařilo se jí navázat na předešlé výkony. Nicméně i v souboji o konečné třetí místo můžeme předpokládat vyrovnaný boj.

Nadcházející zápasy:

úterý 25. dubna

  • 18:00 VK Královo Pole – VK Šelmy Brno
  • 18:00 VK Dukla Liberec –VK Prostějov

 

Finále se hraje na tři vítězná utkání, k zisku bronzových medailí stačí výhry dvě. 

Autoři: Jiří Carba, Barbora Mertová, Matouš Müller

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Martina Demara vystřídá na lavičce volejbalistů liberecké Dukly Alessandro Lodi. Italský světoběžník, který střídavě vedl muže nebo ženy ve...

 
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018