29.3.2024

V semifinále extraligy žen se potkají dva české týmy a dva moravské

Velikonoční víkend odstartuje semifinálové boje naší nejvyšší soutěže volejbalové extraligy žen 2023/24. Po „rychlém“ čtvrtfinále se v semifinále utkají brněnské Šelmy s pražským Olympem a Dukla Liberec s Prostějovem.

Vítěz základní části extraligy žen Šelmy Brno se budou opět po roce pokoušet probojovat do extraligového finále. Celou základní část bylo vidět, že Šelmy to s útokem na titul myslí vážně. Loni jim to nevyšlo, když padly až v pátém zápase na palubovce brněnského rivala KP. Dirigentkou týmu je bývalá reprezentační nahrávačka Pavla Šmídová a útok posílila po mateřské dovolené Janečková. V lednovém přestupovém „okně“ ještě vedení klubu posílilo na postu smečařky dobře známou Brazilkou Silvou. Většina hráček je velmi zkušených a má za sebou stovky těžkých zápasů v play-off. Brňanky mají Olympu co oplácet, i když v extralize mají vzájemnou bilanci pozitivní, prohra v Přípotoční během čtvrtfinále Chance Českého poháru je nepustila do vytouženého Final Four. A právě zmiňovaná menší hala v Praze může hrát v tomto semifinále nemalou roli.
Olymp naopak již několik let sází na mládí a letos se tato mravenčí práce ukázala jako správná cesta. Účast ve Final Four Chance Českého poháru a v semifinále extraligy ukazuje, že i bez drahých zahraničních nákupů to jde. Pražanky budou hlavně spoléhat na svoje reprezentantky Brancuskou, Kalhousovou, Dostálovou a Šimáňovou. Velkou otázkou je, jak se s tlakem důležitosti zápasů vyrovná nahrávačská dvojice Nicole Šmídová / Vlčková. Do sestavy se už vrátila po zranění i Hodanová, která si českou reprezentací prošla také.

Druhou semifinálovou dvojicí je Prostějov a Dukla Liberec. Po první polovině základní části bychom asi favorizovali Prostějov, ale zranění její klíčové hráčky Šundrlíkové ukázalo, jak byla tato slovenská reprezentantka pro tým důležitá. Její lednová náhrada Srbka Tosič se zatím ukázala jako nedostačující, což ukázal „šťastný“ postup ze čtvrtfinále, kdy utkání Prostějova s olomouckou Šantovkou musely dvakrát rozhodnout až tiebreaky. Nutno zmínit, že už od konce základní části se Prostějov navíc musí obejít bez slovenského reprezentačního libera Pállové, která se stále zotavuje po autonehodě. Prostějov budou určitě táhnout hráčky se zkušenostmi z reprezentace - nahrávačka Bajusz, blokařka Trnková, smečařka Faltínová a stále se lepšící na smeči mladá Josefína Smolková. Důležitým faktorem může být i návrat trenérského matadora Čady, kde se o nezkušenostech z play off vůbec nedá pochybovat.
Naopak, jak jsme již několik sezón zvyklí, úspěch liberecké Dukly stojí na formě univerzálky Kvapilové, a právě její výkon bude alfou a omegou této série. Výkon libereckého týmu bude záležet i na reprezentačním liberu Kolářové, protože právě Prostějov má jeden z nejlepších servisů v extralize.

První zápasy semifinále play-off:

sobota 30. března

  • 16:00 VK Prostějov – VK Dukla Liberec (Sporty TV)
  • 18:00 VK Šelmy Brno – PVK Olymp Praha

 

Všechny zápasy můžete sledovat na volej.tv a vybrané na Sporty TV.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018