Reprezentace
9. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
10. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
16. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - AUT
Reprezentace
18. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - ROU
Reprezentace
18. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - EST
Reprezentace
19. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - MKD
Reprezentace
24. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - LUX
Reprezentace
25. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - ESP
Reprezentace
25. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - UKR
Reprezentace
26. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - SLO
Reprezentace
30. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - FIN
Reprezentace
31. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - UKR
Reprezentace
1. 6. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - BEL
Reprezentace
1. 6. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - ROU
ČVS
1. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Karlovy Vary
ČVS
8. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Praha
Reprezentace
15. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
Reprezentace
16. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
ČVS
22. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Ostrava
Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
28.12.2018

Cítili jsme se jako profesionálové, říká trenér ostravských juniorů po mezinárodním turnaji v Polsku

Stolze Volleyball Talents Cup, pořádaný v polské Čenstochové, byl letos (2018) opravdu skvěle obsazen. Mezi týmy jako Trefl Gdaňsk, Scuola Pallavolo Anderlini di Modena, nebo slovenským COP Trenčín se objevil i VK Ostrava. Tým kouče Luboše Vašiny se nakonec umístil na pátém místě. O turnaji, ale i o polských týmech a atmosféře s námi hovořil právě ostravský lodivod.

Jak si váš tým na turnaji vedl?

Skončili jsme pátí se třemi výhrami a dvěma porážkami. Což je docela dobré. Ale v každém případě tam bylo osm týmů, z toho čtyři polské, které se vlastně umístily na prvních čtyřech místech. Samozřejmě polský volejbal je jeden z nejlepších, ne-li nejlepší. Turnaj jsme ale začali výborně – v prvním zápase jsme porazili italskou Modenu 3:0. Pak jsme ale prohráli 0:3 s Eco–Team AZS 2020 Čenstochová, po celkem dobrém výkonu. Všechny ty zápasy byly vyrovnané, musím říct. Pak jsme prohráli 1:2 s Gdaňskem, který nakonec celý turnaj vyhrál. Šli jsme hrát o páté až osmé místo, kde jsme porazili druhé italské družstvo Futura Volley 3:0. V zápase o páté místo jsme vrátili porážku z turnaje v Jastrzębie týmu COP Trenčín, což je vlastně (mládežnické pozn. red.) reprezentační družstvo Slovenska. V Jastrzębie jsme byli před měsícem, což byl také fantasticky obsazený turnaj. Tam nás tedy porazili a skončili první před domácími. My byli třetí.

Jak jste spokojený s výkonem hráčů?

To nejdůležitější pro mě je, že jsme si zahráli mezinárodní volejbal. Pro mě a pro hráče je především důležitá hlavně konfrontace našeho volejbalu s polským. S Italy jsme hráli snad poprvé.

Jaká byla atmosféra na turnaji?

Musím říct, že atmosféra byla dobrá. Hráli jsme v hale pro 13 tisíc lidí. Před deseti dny se tam hrálo finále Klubového mistrovství světa Civitanova proti Trentinu. Naše zápasy byly bojovné a týmy proti nám vyhecované. Což je samozřejmost, Poláci takoví jsou. Před měsícem, kdy jsme hráli v Jastrzębie v jejich hale, tak finále se hrálo skoro před čtyřmi tisíci diváky – JUNIOŘI, podotýkám. I když je pravda, že po finále následovalo představení nového týmu Węgiel. Ale i tak byly tribuny plné a viděly juniorský volejbal.

Co vás přivedlo k turnajům v Polsku?

My už pátým rokem hrajeme polskou extraligu. Hrajeme první fázi, před play-off končíme a už dál nesoutěžíme. Takže máme samozřejmě mezi trenéry známé. Na turnaj jsme byli pozvaní, protože, a to musím říci, že můžeme být určitým způsobem rádi, jsme pro ně přínosem. Kdybychom pro ně nebyli jako družstvo herně zajímavé, tak se na nás vyprdnou. My je často i porážíme, takže proto si myslím, že nás na tyto turnaje zvou. Také spolupracujeme s Węgielem z Jastrzębie. Takže tam jezdíme celkem často. Pro nás je obrovská devíza, že nás Poláci berou, že nás zvou a že jsme pro ně sportovním partnerem. To je pro nás strašně důležité a samozřejmě zápasy s polskými týmy, které jsou opravdu na špičkové úrovni, si všichni užíváme. Velmi si vážíme, že můžeme hrát s top týmy v této kategorii.

Nejlepší hráč zápasu o páté místo Ondřej Unzeitig

Jaký je rozdíl mezi mládežnickými družstvy v Polsku a u nás?

Samozřejmě je tam obrovský výběr hráčů. Soupisky jsou tam plnohodnotně naplněný, půlka hráčů má dva metry. Je úžasný, jakým způsobem tam mají podchycenou mládež. Ne nadarmo je volejbal v Polsku sport číslo jedna. Podle toho to i v mládežnických kategoriích vypadá. Vše na vysoké úrovni. Včetně například oblečení, které je plné reklam, jako u hráčů z Plusligy.

Jak zasáhnou takovéto turnaje klubovou pokladnu?

Například, když jsme byli v Jastrzębie, tak jsme nezaplatili ani korunu. Byli jsme tam na pozvání a všechno to platilo buď město, nebo partner klubu. Musím říct, že jsme spali v nejšpičkovějším hotelu, kde spí družstva, které tam jezdí hrát třeba Ligu mistrů. Perfektní catering, nádherné pořadatelství s dárky. Turnaj má skvělou atmosféru. Kluci, se tam cítí i celkem důležitě. Jako takoví mladí profesionálové.

Byla pro vás největším lákadlem turnaje v Čenstochové italská Modena?

Samozřejmě pro hráče. S polskými týmy již nějakou dobu hrajeme, takže jsme si i zvykli proti těmto špičkovým klubům hrát. Hráče a haly tam známe. Modena pro nás byla nejatraktivnějším soupeřem, protože s Italy naše družstvo ještě nikdy nehrálo, takže jsme si to zkusili a podařilo se nám vyhrát hned první zápas. Pro hráče to bylo určitě hrozně zajímavé.

Myslíte si, že je možné udělat takový turnaj i u nás a v našich podmínkách?

Podobný turnaj teď bude. Pořádá ho Martin Lébl a parta nadšenců kolem něho. My jsme chtěli do Prahy přijet, ale bohužel nemůžeme, protože pořádáme v tom termínu u nás v Ostravě tradiční Ostrava Cup. Ale je tady první ročník Prague Volleyball Games a myslím si, že je velice dobře obsazen. Já věřím, že kluci, kteří to dělají, to mají organizačně zvládnuté a bude to hezké.

 

Autor: Tomáš Horáček

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Novým trenérem VK ČEZ Karlovarsko je Ital Stefano Mascia, který poslední sezóny působil jako asistent trenéra ve francouzském týmu Chaumont...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Největší údernou sílu posledních sezón ztrácí Dukla Liberec, slovenská univerzálka Nikola Kvapilová bude nově hájit barvy VK Prostějov.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Z Odoleny Vody odchází smečař Jan Svoboda, jehož novým chlebodárcem bude Dukla Liberec.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Martina Demara vystřídá na lavičce volejbalistů liberecké Dukly Alessandro Lodi. Italský světoběžník, který střídavě vedl muže nebo ženy ve...

 
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018