1.12.2016

Programová konference mládeže – Nymburk 2016

4. Programová konference doporučuje vytvořit pracovní skupinu pod vedením Miloslava Chrobáka (Green Volley Beskydy), která by vypracovala a předložila Radě mládeže návrh na změnu přílohy č. 2 přestupního řádu ČVS do 31. 1. 2017.

Příloha č.2 PŘV ošetřuje výši odstupného v případě nedohody klubů.

Předně je třeba říct, že vždy bude platit v přestupním jednání na prvním místě dohoda klubů. Pokud silný klub vytváří prostředí spolupráce a váží si práce trenéra a klubu, který dokázal vychovat hráče pro vyšší soutěže, pak není problém se dohodnout. Pokud ovšem tomu tak není, pak dnešní tabulky odstupného či výchovného jsou pro domovské kluby naprosto demotivující.

V kuloárech jednání PKM v Nymburku se mne jeden kamarád trenér přímo zeptal: „Proč do toho tak ryješ, vždyť na vyšší odstupné doplatíte i vy v Beskydech.“ Na otázku PROČ se pokusím odpovědět několika číselnými údaji (něžnější pohlaví mi snad promine, že čísla popisují pouze stav chlapecké kategorie).

  • K 15. listopadu 2016 ČVS evidoval celkem 1359 klubů.
  • Z tohoto počtu je ovšem pouze 70 klubů, které pracují s celky staršího žactva na úrovni krajských přeborů a Českého poháru.
  • V kategorii kadetů je situace ještě svízelnější – extraliga má celkem dvacet týmů, ale mimo to pak už pouze čtyři kraje disponují krajskými přebory (Liberec, střední Čechy, Praha a jižní Morava). To dává dohromady sumu 37 klubů, které se věnují přípravě kadetů v dostatečně širokém záběru.
  • Kategorie juniorů vypadá na pohled příznivěji: Extraliga juniorů o dvanácti účastnících, liga juniorů 3x10 účastníků (ve skupinách A a B už v průběhu sezóny odpadly dva celky a skupiny mají po devíti účastnících), krajské přebory – VIS ovšem vykazuje v KP pouze čtyři kraje s vlastními soutěžemi (Vysočina 4, jižní Čechy 5, Plzeň a Zlín po třech týmech). V součtu to dává dohromady padesát klubů za celou republiku.

Český volejbal byl vždy hrdý na svou početnou základnu a dostat se do extraligy mužů znamenalo ve většině případů zdolat skutečnou pyramidu soutěží – dokládám příkladem našeho regionu: Okresní přebor II. třídy – okresní přebor I. třídy – krajský přebor II. třídy – krajský přebor I. třídy – druhá liga – první liga – extraliga. To je ovšem historie – dnešní stav? V okresním přeboru máme pouze týmů na jednostupňovou soutěž (věkový průměr některých celků se silně blíží padesáti letům) – v krajském přeboru nastal úbytek takový, že jsme letos také museli zrušit dvoustupňový systém soutěže. Ptám se, co bude za dalších několik let?

Staré české přísloví praví „bez peněz do hospody nelez“. Trenérů mládeže v klubech mimo systémy SpS (Sportovní střediska – pro kategorii žactva) a SCM (Sportovní centra - pro kategorii kadetů a juniorů) je jako šafránu. Já jim s oblibou a úctou říkám „poslední mohykáni“, snad i proto, že jejich skráně už většinou nemají vlasy žádné či vybělené věkem. Ale ať je tento trenér jakéhokoliv věku, pak potřebuje mimo osobního charismatu také ekonomické zázemí. Jestliže tedy dokáže vychovat hráče pro ligu či extraligu mládeže, pak ať je také jeho práce náležitě ohodnocena finančně a výchovným za daného hráče pokryje větší část rozpočtu družstva na příští sezónu.

To je zjednodušeně má filosofie a nyní se vrátím k úvodu článku – hledám spolupracovníky, případně názory, které by mohly obohatit pracovní skupinu. Díky za vaše reakce.

 

Autor: Miloslav Chrobák

Green Volley Beskydy

chrobak13@seznam.cz

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018