23.11.2023

O „Liberech“ trochu jinak

Použil jsem ve slově „Libera“ velké písmeno, protože tím chci dát této volejbalové profesi vážnost, které se jí občas v očích volejbalové veřejnosti, trenérů, hráčů a rodičů nedostává.

Nedávno skončené mezinárodní akce (ME mužů, kvalifikace na OH) ukázala jednak vysokou kvalitu liber a jednak, že světová družstva musí mít nejen světové blokaře, smečaře či univerzály, ale musí mít také světová Libera. Libera mohou být tím pověstným jazýčkem na vahách ve vyrovnaných utkáních.

Z mého hlediska měly výkony našeho týmu na výše zmíněných akcích v sobě velký příslib lepších výkonů v budoucnosti. Dochází ke generační obměně. Většinu družstva už tvoří hráči z relativně úspěšných mládežnických reprezentací. Ve většině volejbalových profesí jsme s mládežnickou špičkou rovnocenní, ale ve dvou ne. Jsou to nahrávači a libera. V nahrávačích nejsme pozadu v kategorii mládeže, ale v kategorii mužů ano. Bohužel u liber zaostáváme i v mládežnických kategoriích. Obě tyto volejbalové profese mají z hlediska reprezentace podobné znaky. Vždy to jsou osobnosti s velkým O. Vždy to jsou hráči, kteří vedou svá reprezentační družstva dlouhou dobu (někdy i dvacet či více let). Není to tím, že by jich málo, nebo že by v těchto profesích nebyla konkurence. Samozřejmě, že je, a tvrdá, ale výhody z kontinuity jsou jasné. Ne nadarmo je volejbal nazýván nejvíce kolektivní hrou na světě. Nahrávač a libero jsou základem kolektivní hry, jsou těmi, kdo určují vztahy v družstvech, kdo svojí kvalitou určují dlouhodobou výkonnost družstev.

Z logiky věci tady vyplývá, že pro vrchol volejbalového snažení, tedy reprezentaci, hledáme výjimečné hráče, které když je najdeme, nám budou v RD sloužit po několik ME či MS (totéž platí i pro oddíly). Připadá mi tedy logické, že hráče pro tyto dvě profese bychom měli aktivně vyhledávat. Víme, jaké mají mít vlastnosti, jak mají hrát, jak se mají chovat a lze s nimi individuálně pracovat na zlepšení. Z logiky věci také vyplývá, že žákovské a juniorské oddíly nemají úplně ideální podmínky pro výběr a hlavně trénování těchto profesí. To není kritika oddílů, to je konstatování, podpořené mojí více než třicetiletou praxí v mládežnickém volejbale. Trenéři vytváří tým, aby vyhráli, a na rozvoj individuálních vlastností hráčů není tolik prostoru a času.  A nahrávači a libera potřebují specifický a hlavně individuální trénink, individuální přístup. Žákovská družstva jsou vždy velmi heterogenní, složená z několika věkových kategorií, z různou aktuální výkonností. Profese se skládají na základě týmové potřeby, a ne vždy berou ohled na individuální rozvoj hráče. Hráč s vlohou přijímat, je vždy připravován na smečujícího hráče a pozdější přechod na libero není ovlivněn jeho vlastnostmi vhodnými pro libero, ale jeho výškou a skokanskou výkonností a to je v dnešní specializovaném volejbale někdy problém a na této cestě se nám může specifický talent na Libero ztratit..

Proto jsme přišli s myšlenkou, že pro tyto dvě profese budeme 1x až 3x  do roka dělat skills kempy, kam oddíly navrhnou hráče, o kterých si myslí, že by mohli mít předpoklady, a ČVS se pokusí najít ty hráče s nejlepším vlohami a pomůže oddílům s jejich rozvojem.

Prvním takovým pokusem byl kemp „Liber“, který jsme uspořádali ve dnech 9. - 10. 11. 2023 v Kutné Hoře. Na kemp jsme přes trenéry oddílů pozvali celkem 22 hráčů ve věkovém rozpětí 2007 - 2009. Vyzvali jsme také trenéry příslušných oddílů k aktivní účasti na kempu. Aktivně se zúčastnili O. Boula, S. Krč, L. Šrámek, M. Nekola, J. Svoboda a J. Zach. Kempu se nakonec zúčastnilo 18 hráčů (seznam zde), čtyři hráči se z různých objektivních důvodů omluvili. Rámcový program je součástí textu článku.  

Základní filozofie kempu nebyla ve zdokonalování herních dovedností přihlášených hráčů, ale ve zmapování předpokladů hráčů pro post Libera. Proto jsme hráče prověřili v jejich koordinačních a pohybových schopnostech. Zkoumali jsme jejich úroveň dovedností s míčem, ať už bagrovou techniku, schopnost nahrávky. Samozřejmě jsme hráče pozorovali a snažili se zjistit jejich interakci se spoluhráči, jejich chování a reakci na naše požadavky. Tak trochu jsme vstoupili na pole neorané.  Mít výborné gymnastické schopnosti, mít výbornou pádovou techniku, mít dobrou bagrovou techniku, ještě vůbec neznamená, že z hráče bude výborné libero. Těch věcí, co vstupují do vývoje hráče je mnoho, a ne všechny máme pod kontrolou nebo dokonce je umíme usměrnit tam, kam chceme. Takže otázka zní. Lze takto najít to světové libero, lze takto něco smysluplného předat oddílům. Tvrzení, že najdeme světové libero je tvrzení do pranice, ale přesto dle mého troufalého názoru zní odpověď: ano a tady jsou argumenty:

  1. pokud v projektu vydržíme – budeme mít každý rok zmapované hráče, kteří jsou potencionálně Libera
  2. oddílům jsme schopni sdělit přednosti a nedostatky jejich hráčů
  3. nabídkou účasti trenérů na kempech umožníme výměnu zkušeností s tréninkem Liber
  4. pomůžeme všem potencionálním trenérům RD s výběrem Liber
  5. tím, že jsou Libera na jednom místě a v jednom čase a lze je tedy reálně srovnat, výrazně zlepšuje výběr liber do RD
  6. dáme Liberům větší vážnost v povědomí volejbalové veřejnosti
  7. zlepšíme metodiku výběru Liber, zlepšíme metodiku trénování Liber
  8. spoluúčastí trenérů oddílů, hráčů samotných a „skills“ trenérů lze rozvíjet individuální schopnosti hráčů jako nadstavbu normálního tréninkového provozu

Projekt „skills“ kempů pro vybrané profese není náročný na finanční prostředky. Není náročný ani na čas. Směry nastolené na kempech ČVS lze pak rozvíjet v rámci tréninkového procesu v oddílech či na individuální bázi, kde ČVS bude hrát roli garanta. Tedy toho, kdo poskytne metodickou pomoc, skills trenéry. Velkou roli bude hrát ctižádost hráčů se zlepšovat a být v dané profesi ten nejlepší.  

Program Kempu Liber – Kutná Hora 9. - 10. 11. 2023

Tréninkové hodiny:

  • čtvrtek 16.00 - 18.30
  • pátek: 9.00 - 11.30, 14.00 - 16.00

Program:

čtvrtek:

16.00 – 16.30 – rozcvičení

I. 16.30 - 17.30 realizace dvou testů - dvě družstva:

  • 1. pohybová způsobilost – gymnastická sestava:
  • a) kotoul letmo přes překážku
  • b) sestava: stoj na rukách, kotoul vpřed x, 2x kotoul vzad, druhý do stoje na rukou
  • c) hvězda na obě strany
  • 2. K test – 3x

II. 17.30 - 18.30  

  • a) test nahrávky z pole bagrem
  • b) test bagrového odbití

pátek:

9.00 – 11.30

9.00 - 9.30 – rozcvičení + kolovaná

I. 9.30 - 10.30

  • a) test pádové techniky
  • b) test příjmu

II. 10.30 – 11.30

  • a) trénink nahrávky z pole
  • b) trénink odbíjení bagrem

14.00 - 16.30

14.00 - 14.30 – rozcvičení

I. 14.30 - 15.30 – testy komplexního vybírání

II. 15.30 - 16.30 - hra trojic

 

Autor: Jiří Zach – svazový trenér mládeže ČVS - chlapci

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018