22.7.2008

Mírný optimismus, JRI 89/90 2008

Tak asi lze popsat pocity z průběhu minulého týdne u realizačního týmu juniorské reprezentace ročníku 1989 a ml. Ten optimismus vyplývá z celkem příznivého losu na ME 2008 v Brně a také z výkonu družstva na mezinárodním turnaji v italském Chieti v Itálii.
O losu se netřeba zmiňovat. Skupina je určitě výhodnější než ta druhá, ale jestli bude opravdu výhodnější zjistíme až po šampionátu samotném. Teď k tomu druhému zdroji mírného optimismu.

logo

Na turnaji jsme ze šesti družstev skončili na pátém místě. Umístění až tak optimisticky nevypadá, ale výkon trochu optimismu přeci jen vzbuzuje.
Na turnaji jsme se postupně potkali s družstvem Argentiny, Itálie, a ve skupině o umístění s Polskem. Druhou skupinu tvořila družstva Španělska (seniorské družstvo B), Ruska a Polska.

Na turnaj odjelo družstvo v tomto složení:
Nahrávači: Pekárek R., Barák J.
Blokaři: Pajma T., Jůna J., Kohlman D., Mlčuch J.
Smečaři: Šášek M., Fořt D, Míka T., Kott P., Kuliha J.,
Universál: Michálek P.,
Libero: Juračka D.

Z užšího kádru chyběl Svoboda R., Cupa M. Oba jsou zranění.
První utkání jsme sehráli s celkem Argentiny, která den předtím hladce porazila Itálii.

ČR vs. Argentina: 1: 3 ( 26,-16,-19,-25)
Základní sestava:
N: Pekárek R., S: Šášek M., Fořt D., U: Michálek P., B: Pajma T., Jůna J., lib: Juračka D.,
střídali: Mlčuch J. na blok, Barák J. na N, Kuliha J, na U...

První set byl z naší strany na hranici naší schopnosti bojovat. Hráči hráli s obrovským nasazením a i přes distorzi kotníku T. Pajmy za stavu 22:21 jsme set doslova vydřeli. V dalších dvou setech se ukázala herní převaha soupeře. Velké problém jsme měli na příjmu a také s výbornou hrou soupeře v obraně. Do čtvrtého setu nastoupil na nahrávce J. Barák a soupeř trochu povolil a tak se zrodil setbol, který jsme měli nahraný a tedy ve své moci. Bohužel soupeřův blok byl úspěšnější. Naše družstvo bych pochválil za bojovnost a za schopnost si poradit v určitých fázích s velmi úspěšnou soupeřovou obranou na síti a hlavně v poli.

ČR x Itálie: 0:3 (-22,-19,-20)
Základní sestava:
N: Barák, S: Šášek, Fořt, B: Mlčuch, Jůna, U: Michálek, L: Juračka
Střídali: Pekárek na N, Kuliha na U,

První set opět s naším dobrým nasazením a uprostřed setu se zdálo, že začínáme přejímat iniciativu. Vedli jsme 10:8, 12:10 a ještě 15:14. Pak soupeř dobře podal a set se začal točit.
V tomto stádiu nás zradil servis a naopak soupeř dobře podával. Bohužel ani rozhodčí nám zrovna nepřál. Dvakrát zapískal nahrávači dvoják a pak skutečně neexistující síť při nahrávce. Druhý set začal bohužel mojí vinou špatně. Podařilo se mi v zápise zaměnit blokaře se smečaři (po třiceti letech poprvé). Výsledkem bylo pohodlné vítězství Italů. Lépe podávali a také lépe přijímali. Nám nešel zoufale příjem a hra začínala být křečovitá. Ani třetí set nebyl lepší. Rozdíl v podání a v příjmu byl velký.

ČR x Polsko: 3:0 (20, 20, 21)
Základní sestava:
N: Pekárek, S: Fořt, Šášek, U: Michálek, B: Mlčuch, Jůna, L: Juračka
Střídali: Kohlman na blok, Barák na N,

Oproti všem předcházejícím zápasům jsme výborně podávali a navíc nekazili. V útoku jsme dobře hráli na kůlech. Podařilo se nám eliminovat hru soupeře na „handě“. Navíc jsme výborně bránili v poli. Na turnaji jsme sehráli i dvě neoficiální utkání s Polskem - 0:2 a 1:3. Takže si zahrál celý kádr. Záporem celého turnaje jsou dvě závažná zranění blokařů Jůny a Pajmy. Oba jsou pro nejbližších čtrnáct dnů vyřazeni (a možná i více). Turnaj ukázal, že družstvo výrazně povýšilo na útoku a to jak na ztrátu tak i na bod. V dobré formě se ukázali oba hlavní smečaři Šášek a Fořt, ale i Kuliha a Míka. P. Kott byl po výronu kotníku a jeho výkon tím byl ovlivněn. Blokaři zatím hůře útočí než brání a je velkou škodou, že se oba první blokaři vyřadili výrony.

Kladem naopak je, že jak Mlčuch tak i Kohlman prokázali, že jsou družstvu schopni pomoci.
Petr Michálek na universálu střídal slabší chvilky s dobrou hrou, ale zápas s Polskem zahrál odpovědně a hlavně začal brát hru v poli za rovnocennou útočení. Oba nahrávači střídali slabší chvilky s lepšími. Oproti svým protivníkům měli horší čistotu odbití a oba hráli hůře v poli. Přesto si myslím, že se oba zlepšili jak v taktice vedení družstva tak i technice odbíjení. Juračka na liberu podával stabilní výkony a byl oporou družstva.

Družstvo teď čeká ještě skoro celý měsíc práce a to hlavní co nejvíce potřebuje je zdraví.

Pokud se podaří, aby do prvního zářijového týdne vstoupilo 12 zdravých hráčů a navíc to byli ti hráči, kteří jsou momentálně nejlepší, věřím, že družstvo na ME sehraje důstojnou roli.

Pořadí turnaje:
1. Argentina
2. Španělsko B – muži
3. Rusko
4. Itálie
5. Česká republika
6. Polsko

 

Hlavní trenér juniorů r. 1989, Jiří Zach

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018