Reprezentace
16. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - AUT
Reprezentace
18. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - ROU
Reprezentace
18. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - EST
Reprezentace
19. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - MKD
Reprezentace
24. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - LUX
Reprezentace
25. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - ESP
Reprezentace
25. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - UKR
Reprezentace
26. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - SLO
Reprezentace
30. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - FIN
Reprezentace
31. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - UKR
Reprezentace
1. 6. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - BEL
Reprezentace
1. 6. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - ROU
ČVS
1. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Karlovy Vary
ČVS
8. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Praha
Reprezentace
15. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
Reprezentace
16. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
ČVS
22. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Ostrava
Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
3. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
9. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
15.5.2013

Obavy, RD 93/94

Vím, že existuje film s názvem „Nejhorší obavy“. Ten film lze docela jednoduše použít jako příměr k mým pocitům před zahájením kvalifikace na MS juniorů 2013 v Ivanjici. Ve výše jmenovaném filmu, jde o černou můru a “obavy“ všech zpravodajských služeb světa. Teroristé se zmocní atomové hlavice a odpálí jí někde, kde bude hodně obětí.

Moje obavy nebyly zdaleka tak černé a už vůbec nesouvisí se smrtí. Já měl jen obavy, jak zase jednou dopadneme špatně na kvalifikaci. Budeme opět poslední, budeme opět za úspěch považovat vyhrané sety? Na poslední Radě mládeže dokonce zaznělo v kuloárech, že jsme tam vůbec neměli jezdit a ušetřit peníze na Lvíčata či Kadety. Obsazení skupiny tomu nahrávalo. Domácí Srbové, hvězdní Španělé, houževnatí Chorvaté, Slovensko sice s ročníkem ´95, ale s několika hráči, které musí člověk jen a jen závidět. Jako poslední Finové, kteří se v posledních letech houževnatě derou do špičky mládežnického volejbalu (boj o třetí místo na ME kadetů 2013).

Před začátkem kvalifikace jsem měl jenom jednu jistotu. Petr Juda a jeho realizační tým už má za sebou nejednu bitvu ať už s vítězným či jiným koncem, ale nikdy se jeho týmy nevzdali, neodešli bez boje a na co měli, vždy uměli prodat.

Než začne jakákoliv kvalifikace, je třeba se tam dopravit. Ivanjice je 1 100 km od Prahy. Zvolili jsme netradiční dopravu dvěma svazovými mikrobusy. Navíc dva hráči nemohli jet spolu s ostatními neb v den prvního zápasu maturovali. A jak všichni víme či nevíme, maturity jsou dnes státní a přes jednotný termín nejede vlak. Doprava nebyla z hlediska pohodlí ideální, ovšem úspora financí naopak velká. Čekal jsem tak trochu reptání, poznámky. Nic absolutně nic. Tým prostě jel a dva hráči dojedou a padla. Už to trochu naznačovalo, jaká je atmosféra v týmu.

logo

První utkání se Španělskem (jeden z nejlepších týmů ročníku ´93 na světě) mělo být prubířským kamenem. Všichni už v tuto dobu ví, jak utkání dopadlo. Porážka 0:3. Kdo utkání neviděl, by si jen řekl „naplní se nejčernější obavy“. Kdo byl v hale si naopak řekl. Prohráli jsme, ale výkon to nebyl úplně nejhorší.

Druhé utkání už bylo to pravé a ořechové. Dojeli oba maturanti a od prvního míče bylo poznat, že družstvo se hvězdných Srbů nezaleklo. Myslím si, že už ve svém věku, a to myslím hlavně věku volejbalovém, umím číst ve tvářích, rozpoznávat různé náznaky, které pak vedou k odhadu, jak vše dopadne. Kdyby razantně nezasáhli rozhodčí, utkání by minimálně skončilo 2:3, ale osobně si myslím, že bychom vyhráli.

Petr Juda určitě vyhodnotí celou kvalifikaci, vyzdvihne dobře hrající a špatně hrající, porovná družstva, prostě udělá hodnocení. To není předmětem mého líčení.

Já jsem jen chtěl sdělit, že není úplně všechno špatné v našem mládežnickém volejbale.

Máme hráče a máme i trenéry a umíme bojovat. Zní to trochu pateticky a teatrálně. Správně hledáme chyby a snažíme se je napravit. Vynakládáme velké úsilí a energii na obnovení kvality trenérů, soutěží. Snažíme se dostat do všech vrstev mládeže maximum peněz, ale výsledky se zatím nedostavují. Obava, kterou jsem měl ohledně kvalifikace na MSJ v Ivanjici se ukázala jako lichá.
Realizační tým kolem Petra Judy a hráči samotní sice nedokázali postoupit, ale z kvalifikace odcházejí se vztyčenou hlavou a házejí pomyslnou rukavici následujícím ročníkům. A ta rukavice jednoznačně vzkazuje. Buďte pracovití, buďte ukáznění, buďte odvážní, mějte reprezentaci za svou a věřte ve svoji individuální a kolektivní sílu a úspěch, úspěch se prostě musí dostavit.

 

Jiří Zach
Svazový trenér mládeže – chlapci

PS
Řádky, které jste v tuto chvíli dočetli, jsem napsal bezprostředně po 12 hodinové anabázi z Ivanjici do Příbrami. Nevěděl jsem další výsledky. Článek jsem ještě odeslal k recenzi do Ivanjici. Dnes jsem chytřejší. Znám všechny výsledky. Kdo postoupil, kdo co vyhrál či prohrál. Výborný dojem z kvalifikace trochu pokazil poslední výsledek českého týmu s Finskem. Proto článek nešel na web, připadal mi trochu teatrální a možná nadnesený.

Po úvaze ho odesílám z následujících důvodů:

  • Celek Finska patří do širší špičky v Evropě (kadeti ´95 4. místo na ME kadetů)
  • Naše družstvo opravdu bojovalo a hrálo i dobrý volejbal (objektivně) a tento zápas se jim nevyvedl
  • Realizační tým odvedl dobrou práci
  • Hráči v rámcových svých možností odvedli dobrou práci
  • Každé vítězství na mezinárodním poli je dnes cenné a v Evropě nejsou špatné týmy
  • Na MS juniorů postoupilo Srbsko a náš tým s ním sehrál více než vyrovnaný zápas a bude zajímavé sledovat, jak si Srbsko povede na MS

Dne 15. 5. 2013

Jiří Zach
Svazový trenér mládeže chlapci

(11776)

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Kanaďan ve službách Liberce, tím bude univerzál Logan House, jenž pod novým trenérem Dukly Lodim odehrál uplynulou sezónu v bundesligovém týmu VC...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Po třech sezónách se s Karlovarskem loučí smečař Jakub Ihnát, nicméně v ČEZ extralize zůstává. Kapitán slovenské reprezentace bude oblékat dres Lvů...

 
Přípravné utkání žen - Mulhouse /FRA)

Francie – Česko 0:3 (24:26, 24:26, 23:25)

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

V dresu Příbrami už neuvidíme univerzála Jiřího Tomana, který má namířeno do Dukly Liberec.

 
Přípravné utkání žen - Mulhouse (FRA)

Francie - Česko 3:1 (21:25, 25:15, 25:17, 25:18)  

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Ačkoliv nahrávač Matyáš Démar ukončil aktivní hráčskou kariéru, v týmu Odoleny Vody zůstává i nadále. V Aeru bude zastávat post trenéra, na kterém...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018