2.6.2012

2. místo kadetů ČR 95/96 na turnaji EUREGIOCUP CUP 2012 – Bolzano (Itálie)

Reprezentace kadetů má za sebou další VT spojené s mezinárodním turnajem v italském Bolzanu.
Sešli jsme se ve středu 23. 5. 2012 v Radotíně, kde jsme opět kvalitně potrénovali. Hráči absolvovali tři tréninkové jednotky.
V pátek ráno jsme vyrazili automobily do italského Bolzana na mezinárodní turnaj evropských nadějí Euregiocup.

Turnaje se kromě nás zúčastnily špičkové kluby z evropských vyspělých zemí. Měli jsme všechno hrazené pořadatelem a platili jsme si pouze dopravu.
Turnaj byl pro kategorii hráčů ročníku ´96 a mladších. Museli jsme kvůli tomu přizpůsobit nominaci, ale zase veliký problém to nebyl, jelikož máme v týmu hodně hráčů spadajících do této věkové kategorie. Vyjednali jsme si výjimku a cestovali s námi dva hráči ročníku ´95 (Rychecký, Bláha).  
Do Bolzana jsme dorazili okolo půl šesté odpoledne, ubytovali jsme se v luxusním hotelu a ihned jsme se přesouvali na slavnostní zahájení do sídla jednoho ze sponzorů, místní firmy Salewa.

logo

Již samotné zahájení turnaje bylo opravdu na vysoké úrovni a Italové prokázali jejich smysl pro show. Po zahájení, které trvalo přibližně hodinu a půl, jsme se přesunuli na malý raut. Po občerstvení a seznámení s programem celého víkendu jsme se odebrali zpět na hotel, abychom se po cestě pořádně vyspali a byli ráno nabuzení na první utkání.

V základní dopolední skupině jsme se utkali s italskými týmy Promovolley Trento a Sisley Volley

Česká republika - Promovolley Trento 2:0 (19,12)
Sestava: Hrdý, Rychecký, Galabov, Kraffer, Šmídl, Tibitanzl, libero Bláha
Střídali: Motyčka, Blažek, Červinka

Na úvod ideální soupeř pro rozehrání. Utkání začalo již v 9 hod. Po rozpačitém úvodu jsme utkání drželi pevně ve svých rukou. V průběhu utkání se na hřiště dostali všichni hráči, což bylo také velice důležité. Po slušném výkonu jsme se radovali z vítězství.

Sisley Volley Treviso - Česká republika 0:2 (-23,-18)
Sestava: Hrdý, Rychecký, Galabov, Motyčka, Šmídl, Tibitanzl, libero Bláha
Střídali: Kraffer, Blažek, Červinka

Druhé utkání jsme hráli proti klukům s italského týmu se silnou tradicí. Již od úvodní rozcvičky bylo patrné, že nás nečeká nic lehkého. Velmi sebevědomý soupeř, který sliboval dramatickou podívanou. Po prvním vyrovnaném setu, který jsme získali v koncovce jsme získali mírně navrh a dotáhli utkání do úspěšného konce. Celkově nám utkáni vyšlo velmi dobře. Předvedli jsme velmi dobrý výkon a zaslouženě vyhráli, což nemohl zkousnout zejména sebevědomý trenér Trevisa. Utkání nám vyšlo zejména v obraně na síti, zaznamenali jsme hodně bodů blokem na čemž se nejvíce podílel Matěj Šmídl.

V základní skupině jsme tedy obsadili první místo a čekali na vývoj v ostatních skupinách, které týmy nám přisoudí do druhé fáze turnaje. Systém byl spravedlivý v tom, že se po základních skupinách podle předem daného klíče určily skupiny pro druhou fázi turnaje, která byla již rozhodující pro zápasy o umístění. I poslední týmy v tříčlených základních skupinách tedy stále živily naději na vítězství.

Po skvělém obědě jsme se vrátili na hotel, kde jsme odpočívali na odpolední boje. To už jsme věděli, že nás opět čekají souboje s italskými týmy.

Rappresentativa A.Adige  - Česká republika 0:2 (-19,-7)
Sestava: Červinka, Blažek, Kraffer, Motyčka, Šmídl, Tibitanzl, libero Bláha
Střídali: Galabov, Rychecký, Hrdý

Měli jsme trochu štěstí na los, který nám přisoudil do prvního odpoledního utkání (hráno v 15:30) zřejmě nejslabšího účastníka celého turnaje. Místní oblastní výběr hráčů severního Tyrolska. Záměr byl jasný. Dát šanci hráčům, kteří zatím na palubovce strávili nejméně času. Vstup do utkání byl doslova katastrofální a proti slabému soupeři jsme se vlastní nemohoucností dopracovali ke stavu 1:8 v náš neprospěch, což byla asi největší kaňka celého turnaje. Hra se nám totálně rozpadla a hráči najednou ztratili během pár míčů naprosto zbytečně veškerou sebedůvěru. Nedokázali to v sobě zlomit a sebevědomě soupeře zlomit a zabojovat. Až střídání pomohla a opět jsme zaseknutou káru pomalu rozjížděli do dopoledních otáček. Závěr utkání se odehrával v exhibičním tempu zejména díky kvalitnímu servisu Galabova. Celkově lze utkání hodnotit negativně, jelikož jsme si během něho prošli neuvěřitelnými výkyvy ve výkonu, kterých by se hráči na této úrovni již měli vyvarovat!!

Česká republika - Argentario Rovereto 2:0 (23,16)
Sestava: Hrdý, Rychecký, Galabov, Motyčka, Šmídl, Tibitanzl, libero Bláha
Střídali: Kraffer, Blažek, Červinka

Pro nás rozhodujíci utkání o postup do nedělního semifinále. Soupeř kvalitní, velmi houževnatý a bojovný. My jsme byli v divném rozpoložení z předchozího utkání. Trenéři hodnotili předchozí zápas stručně a jasně, aby hráči zapomněli a šli s čistými hlavami do důležitého zápasu o postup. Velmi důležitým momentem celého zápasu a zřejmě i turnaje byla vyhraná koncovka prvního setu. Set se pro nás nevyvíjel příznivě a na hráčích byla vidět nervozita. Zvládli jsme to a postoupili do semifinále turnaje. Velmi dobře zahráli hráči, které nesvazovala nervozita Motyčka s Rycheckým, naopak na Galabovovi byla vidět křeč s přemíry zodpovědnosti, která mu svazovala ruce a byl střídán Krafferem. Dobrý výkon podal Hrdý na nahrávce.

Sobotní duely určily vítěze skupin, kteří přímo postoupili do nedělního semifinále. Ostatní týmy se dle celkového pořadí poskládali do zápasů o umístění.

Pořadí týmů po sobotě:

  TEAM TOTAL POINTS % SET % POINTS
1 Czech All Stars Team 12    
2 Vero Volley Milano 11    
3 Trentino Volley 10 4 1,3238
4 Ok Vojvodina NS Novi Sad 10 4 1,1785
5 Argentario Rovereto 7 1,3 1,1437
6 Rappresentativa Slovenia 7 1,3 0,9945
7 Sisley Volley Treviso 7 1,3 0,9642
8 Gimnazjum 17 Czestochowa 5    
9 VfB Friedrichshafen 2    
10 Hypo Tirol Innsbruck 1    
11 Promovolley Trento 0 0,6200  
12   Rappresentativa A.Adige 0 0,5594  

V nedělním semifinále nás čekal nám již dobře známý a tradiční soupeř ze Srbska, Vojvodina Novi Sad. V Srbsku během víkendu probíhal šampionát ročníku ´96, takže do Itálie přijeli s výběrem o rok mladším, který však znovu představoval vysokou kvalitu a perspektivu. Až má člověk pocit, že ty kluky někde klonují v laboratoři.

Česká republika - OK Vojvodina NS Novi Sad 2:0 (23,17)
Sestava: Hrdý, Rychecký, Galabov, Motyčka, Šmídl, Tibitanzl, libero Bláha
Střídali: Kraffer, Blažek, Červinka

Utkání mělo začít již v 9 hodin, ale srbská strana to diplomaticky nezvládla a mysleli, že se hraje od 10 hodin. Začátek utkání se tedy posunul o 45 minut, čímž jsme měli dostatek času na pořádnou přípravu, na rozdíl od soupeře. Celkově se hrálo velice pohledné utkání, kdy o výsledku opět rozhodla (pro nás již potřetí na turnaji) vyhraná koncovka prvního setu.
Zápas jsme odehráli kvalitně. Za zmínku stojí opět zodpovědný výkon Jakuba Motyčky, který nejvíce pomohl zejména kvalitní přihrávkou. Srbové dobře blokovali naše středové hráče, tak jsme se museli prosazovat přes kůly, což se dostatečně dařilo. Opět dobrý výkon podal nahrávač Hrdý, který několikrát vytáhl v důležitých momentech svoji typickou ulívkou na druhou..

Po utkání jsme sledovali druhé semifinálové utkání, které mezi sebou svedly týmy Vero Volley Milano a Trentino Volley. Náramná podívaná, mládežnický volejbal vysoké kvality. Neměli jsme problém, abychom se při pozorování více zaměřili na svého finálového soupeře, jelikož Trentino mělo od začátku zápasu navrch a bylo jasné s kým se utkáme o turnajové prvenství. Trentino zaslouženě zvítězilo po setech 25:20 a 25:17 a karty byly rozdány.

Po druhém semifinále jsme zašli na oběd a po obědě jsme šli relaxovat do parku, jelikož jsme hotel museli opustit již ráno. Na halu jsme šli v době zápasu o třetí místo mezi Vojvodinou a Milánem.

O třetí místo:

Vero Volley Milano - OK Vojvodina NS Novi Sad 2:0 (28,19)
Vojvodina vedla v průběhu prvního setu až o devět bodů, ale nepochopitelně veliký náskok ztratila a zároveň ztratila dominanci v utkání, které svojí nezkušeností nakonec přenechala italskému týmu.

FINÁLE:

Česká republika - Trentino Volley 0:2 (-20,-19)
Sestava: Hrdý, Rychecký, Galabov, Motyčka, Šmídl, Tibitanzl, libero Bláha
Střídali: Kraffer, Blažek, Červinka

Nedělní utkání první čtyřky se hrála v nádherné hale, která slibovala báječnou atmosféru a ta gradovala při finálovém zápasu. Krásná kulisa, hodně diváků, všichni zbylí účastníci turnaje. Paráda. Před zápasem státní hymny Itálie a České Republiky, televizní kamery…

Oba týmy do utkání vstoupily ve velkém stylu a hrál se velmi dobrý volejbal. Bohužel jsme nevydrželi udržet kvalitní výkon po celou dobu, naopak Trentino ten svůj neustále stupňovalo. Postupně jsme se dostávali pod tlak a podlehli jsme 0:2 na sety. Výsledek neodpovídá úplně hře, která byla vyrovnaná, a rozhodovaly drobné momenty utkání, kdy jsme třeba nedokázali přesně přihrát, nebo jsme chybovali v útoku. Na druhou stranu se nám nedařilo dostat servisem soupeře pod tlak. Trentino hrálo takovým italským strojovým způsobem, který se nám nedařilo vyviklat z kolejí.
Velmi dobrý výkon podal Rychecký na útoku. Táhnul nás celý zápas a byl zdravě vyhecovaný. Slušný zápas odehráli Hrdý s Motyčkou. Utkání nevyšlo Galabovovi, který opět neunesl důležitost utkání a během prvního setu byl střídán. Jeho útok a servis, byly činnosti, které nám ve finále chyběly.

Celkové pořadí turnaje:

1 Trentino Volley (ITA)

2 Czech All Stars Team (CZE)

3 Vero Volley Milano (ITA)

4 Ok Vojvodina NS Novi Sad (SRB)
5 Gimnazjum 17 Czestochowa (POL)
6 Sisley Volley Treviso (ITA)
7 Argentario Rovereto (ITA)
8 Rappresentativa Slovenia (SLO)
9 Hypo Tirol Innsbruck (AUT)
10 VfB Friedrichshafen (GER)
11 Rappresentativa A.Adige (ITA)
12 Promovolley Trento (ITA)

Individuální ocenění:

MVP: Simone Giannelli (Trentino Volley) – nejvšestranější hráč

Miglior schiacciatore: Simone Giannelli (Trentino Volley) – nejlepší smečař

Miglior centrale: Matej Smidl (All Stars Repubblica Ceca) – nejlepší blokař

Miglior opposto: Claudio Gaggini (Vera Volley Milano) – nejlepší univerzál/diagonální hráč

Miglior alzatore: Mattia Bosetti (Trentino Volley) – nejlepší nahrávač

Miglior libero: Miroslav Blaha (All Stars Repubblica Ceca) – nejlepší libero

Hodnocení hráčů:

Nahrávači:

Jan Hrdý – odehrál dobrý turnaj. Vyvaroval se větších výkyvů, což je u nahrávače důležité. Spíš má problém udržet taktiku a odvážnost hry. Občas má tendence sklouznout do jednoduchosti, ale to je dáno jeho věkem a herní praxí. Velmi dobrý servis a délka nahrávky.

Kristián Červinka – Naskočil od začátku do zápasu s výběrem Tyrolska, což se mu nevydařilo úplně podle představ. Je ale mladý a pozitivní. Jeho vrchol by měl být s výběrem ročníku 97, u nás sbírá zkušenosti, které pro něho budou důležité.

Smečaři:

Jan Galabov – Svůj potenciál zatím neumí prodat ve vypjatých momentech či důležitých zápasech. Umí zahrát komplexně na vysoké úrovni. Měl by být tahounem týmu. Svazuje ho pravděpodobně vysoká míra zodpovědnosti. V důležitých zápasech jsme se nemohli opřít o jeho kvalitní hru a dokonce musel být střídán. Z tohoto pohledu mu turnaj nevyšel, ale má důvěru a musíme na tom zapracovat, aby byl lídrem na hřišti.

Jakub Motyčka – Příjemné překvapení turnaje. Odehrál velmi dobrý turnaj. Nejstabilnější přihrávka a zodpovědný útok s minimem chyb. Musí nutně zapracovat na výskoku a zesílení, což ho limituje u útočného úderu.

Jiří Kraffer – Nezklamal. Střídání za Galabova ve finále mu také moc nevyšlo, jinak slušný výkon. Také musí zapracovat na výskoku. Má šikovnou ruku, ale je limitován výškou útočného úderu.

Univerzálové:

Adam Rychecký – Výborný výkon podal zejména ve finále, kde hrál v laufu. Táhnul nás na útoku, díky čemuž jsme i sklouzávali do stereotypu vysoké nahrávky. Je hodně náchylný na přesnost nahrávky. Neumí reagovat na tempo změnou rozběhu. Celkově potřebuje zlepšit pohyb a koordinaci. Jinak veliký potenciál. Pokud ještě zapracuje na výskoku má výborné parametry pro diagonálního hráče.

Albert Blažek – také příjemné překvapení. Pokud dostal šanci, tak nezklamal. Vzhledem k tomu, že je to živočich z Kolína, tak zapadl až neobvykle do organizované hry. Chyboval minimálně. Je potřeba rozvíjet techniku všech herních činností. Jeho přestup do ČZU a trénování by jej mělo posunout výše.

Blokaři:

Matěj Šmídl – Z turnaje si odnesl cenu pro nejlepšího blokaře. Také ročník 97, což je obrovský příslib do budoucna, ale zároveň pevný stavební kámen našeho výběru. Během turnaje plnil i roli kapitána, která je mu šitá na míru. Během finálového zápasu na něho také dolehla nervozita. Potřebuje být nabuzený a sebevědomí, s tím roste jeho výkon na hřišti. Již v jeho věku má skvělý cit pro blokování.

Martin Tibitanzl – Náš hlavní smíšek týmu odehrál také dobrý turnaj. Musí zapracovat na útočném úderu. Jeho štípance při rozcvičce se mu nedaří aplikovat na hřišti během utkání, což je dáno zejména tím, že se lepí na síť.

Libero:

Miroslav Bláha – odnesl si cenu pro nejlepší libero turnaje. Tento fakt nesnižuje ani to, že neměl moc na tomto postu konkurenci, jelikož nejlepší italské týmy hrají bez libera. Na hřišti ví, co chce. Musí stabilizovat přihrávku, neměl by dostávat esa a musí zapracovat na komunikaci, být projevem více pozitivní.

Hodnocení turnaje:

Turnaj předčil naše očekávání. Odehráli jsme velmi kvalitní utkání. Organizace a zajištění turnaje na té nejvyšší úrovni. Z herního pohledu to dalo hráčům hodně dalších mezinárodních zkušeností.
Co se týká celkového obrazu mládežnického evropského volejbalu, tak jsme výrazně nezaostávali v ničem, ale nezapomínejme, že to bylo porovnání klubů s naší reprezentací. Reprezentaci tam měli Slovinci, ale to byl výběr ´97. Z italských top teamů Trentino, Milano, Treviso čišela neskutečná profesionalita. Tyto týmy mají již v mladé kategorii (naši starší žáci ´96) vše na plně profesioanální úrovni.
Realizační týmy tvořila trojice trenérů, kteří během turnaje analyzovali vše statisticky přímo on-line s notebooky. Hráči již mají pevně vštípený herní systém a jsou naučení a zvyklí na jednotlivé “dospělé” prvky koučingu. Pravidelně využívají dvojstřídání, dále pak často mění hráče na základě aktuální statistiky dle DataVolley, kterou mají k dispozici na lavičce. Projevem jsou také absolutně vyspělí a působí přes jejich věk neskutečně vyzrále.

Když jsme se zamysleli nad tím, že je to paralela s nedávným mistrovstvím republiky žáků, tak je ta úroveň naprosto neporovnatelná. Tuto zkušenost máme již ze Srbska a teď znovu z Itálie, kde mají navíc silné finanční zázemí a technickou vybavenost.
V tomto směru působíme i na naší úrovni národního týmu jako chudí příbuzní.

Na zahajovacím ceremoniálu nás oslovila jedna Slovenka žijící již přes dvacet let v Itálii, která vlastní nejvyšší italskou trenérskou licenci a ráda se s námi o všem bavila a vyměňovali jsme si poznatky. Strávili jsme společně dva večery, kde jsme se dozvěděli vše o systematice výchovy mládeže a vzdělávání trenérů v Itálii. Bylo to neskutečně zajímavé povídání, které nám zase hodně otevřelo oči. Kromě toho jsme získali veliké množství velice zajímavých metodických materiálů. Máme také otevřenou možnost spolupráce na této úrovni, která se vždy hodí.

V Praze, 31. 5. 2012

 

Tomáš Pomr, Manažer družstva kadetů 95/96

(10141)

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018