Reprezentace
9. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
10. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
16. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - AUT
Reprezentace
18. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - ROU
Reprezentace
18. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - EST
Reprezentace
19. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - MKD
Reprezentace
24. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - LUX
Reprezentace
25. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - ESP
Reprezentace
25. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - UKR
Reprezentace
26. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - SLO
Reprezentace
30. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - FIN
Reprezentace
31. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - UKR
Reprezentace
1. 6. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - BEL
Reprezentace
1. 6. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - ROU
ČVS
1. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Karlovy Vary
ČVS
8. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Praha
Reprezentace
15. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
Reprezentace
16. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
ČVS
22. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Ostrava
Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
4.1.2013

Kadeti ČR 95/96 prohráli tie breakovou bitvu s Bělorusy a na vítězství v brněnské kvalifikaci MEK 2013 stále čekají

Kadeti České republiky vstali z mrtvých, ale dobře rozjeté utkání nedotáhli do vítězného konce. Svěřenci trenéra Tomáše Johna prohráli ve druhém utkání kvalifikace s Běloruskem 2:3 (-9,20,21,-16,-7) a zkomplikovali si tak cestu na evropský šampionát. Z brněnské kvalifikace postupuje přímo pouze vítěz a nejlepší druhý tým. Český tým má v tabulce skupiny A po dvou utkáních na kontě jeden bod.

logo

Česká reprezentace dostála oproti včerejšímu utkání jedné změny v základní sestavě. Na postu blokaře nastoupil ve své premiéře Jan Pražák. Trenér Tomáš John dále spoléhal na umění nahrávače Hrdého, smečaře Galabova a Džavoronoka, diagonálního hráče Rycheckého a druhého blokaře Tibitanzla. Přihrávku a obranu v poli dirigoval z pozice libera Jakub Motyčka.

Do utkání lépe vstoupili Bělorusové, naši bodovali až za stavu 0:4. Po sérii dvou bodů na obou stranách si Tomáš John vybral první oddechový čas. Bělorusové dál drželi čtyřbodový náskok, naši sice dobře blokovali trojblokem, ale na ulívku a lehký úder Bělorusů ze zóny II reagovat nedokázali (8:12). Po esu hostujícího týmu si za stavu 9:14 vzal český kouč druhý oddechový čas. Tibitanzl a Galabov však byli v následných výměnách důslednými Bělorusy zablokováni a při druhém technickém time outu ztráceli Češi na soupeře již sedm bodů. Běroruský nahrávač Nazarau vydržel na podání až do konce setu a dovedl svůj tým k vítězství 25:9.

Čeští reprezentanti se poprvé v utkání dostali do vedení na začátku druhého setu, kdy vedli 3:1. Bělorusové však záhy vyrovnali a ihned šli do vedení. Dvě chyby hostujícího týmu na přihrávce znamenali jednobodové vedení českých borců při prvním technickém time outu. Po skvěle postaveném dvojbloku ve složení Tibitanzl-Džavoronok dostal „nasypáno“ diagonální hráč Bělorusů Miskevič, Honza Pražák přidal eso a českému týmu se začalo dýchat lépe (10:7). Po chybách Bláhy na přihrávce, Džavoronoka (zablokován) a Rycheckého (aut) v útoku však Bělorusové snadno vyrovnali a před oddechovým časem Tomáše Johna ještě jeden bodík přidali (11:12). Martin Tibitanzl oslavil dva přímé body z podání po svém a Adam Rychecký přivedl český tým do technického time outu s dvoubodovým náskokem. Češi po oddechovém čase soupeřů přidali zásluhou útoku Donovana Džavoronoka a úspěšným dvojblokem další dva body a do koncovky setu šli se čtyřbodovým náskokem (22:18). První setbol českého týmu zařídil útokem Adam Rychecký, vítězství 25:20 dokonal přímým bodem z podání Martin Tibitanzl. Češi srovnali na 1:1.

Začátek třetího setu byl vyrovnaný, zásluhou Honzy Galabova v útoku a na servisu Češi odskočili na tři body za stavu 7:4. Úspěšný jednoblok Adama Rycheckého a následné eso nahrávače českého týmu Honzy Hrdého donutily běloruského kouče Konanaua timovat. To na světelné tabuli svítil stav 11:7. Adam Rychecký si vychutnal útok proti jednobloku ze zóny přihrávajících smečařů, Donovan Džavoronok odstřelil skákanou plachtou přihrávající formaci Bělorusů. Češi viditelně zklidnili a hru si doslova užívali. Adam Rychecký byl v útoku až na jednu výjimku, kdy byl soupeřem zablokován, k nezastavení, Bělorusové pod tlakem chybovali. Při druhém technickém time outu vedl Johnův tým 16:11 a dál kráčel k vítězství v setu. Bělorusové se k českému týmu přiblížili na dva body za stavu 20:18, víc jsme však soupeři nedovolili. První setbol za stavu 24:21 proměnil Honza Galabov a Češi se ujali vedení 2:1 na sety.

Ve čtvrtém dějství se rozpoutala pravá volejbalová bitva o každý míč. Češi sice vedli o dva body (6:4), ale Bělorusové si vzali první oddechový čas a čtyřbodovou šňůrou se při prvním technickém time outu dostali do dvoubodového vedení. Nahrávač Hrdý dál využíval za hlavou útočnou potenci Adama Rycheckého, po úspěšném dvojbloku a chybě soupeřů na síti Češi srovnali stav na 13:13. Při druhém technickém time outu však Bělorusové opět vedli o tři body. Bodová šňůra Bělorusů pokračovala a zastavila se až na stavu 14:19 z pohledu českého týmu. Čeští borci však dál pokračovali v nevýrazném výkonu, za stavu 23:16 obdržel za protesty žlutou kartu Donovan Džavoronok. Bělorusové v následné výměně proměnili první setbol a srovnali stav utkání na 2:2 na sety. Šlo se do tie breaku.

Na začátku tie breaku byl nejvytíženějším útočníkem českého týmu Adam Rychecký. Diagonální hráč českého týmu zužitkoval ze čtyř nahrávek dvě, po bloku Galabova s Pražákem v zóně IV a následné chybě Bělorusů v útoku šel český tým do vedení 5:4. Konanau ihned reagoval oddechovým časem. Bělorusko vyrovnalo a záhy si díky chybám českého týmu vytvořilo dvoubodový náskok (5:7). Ten si soupeři pohlídali i při střídání stran. Hned záhy písknul hlavní rozhodčí českému týmu špatné postavení, Adam Rychecký nezasáhl úspěšně v poli a Donovan Džavoronok útočil do autu (11:7). Po oddechovém čase Tomáše Johna přišlo dvojité nedorozumění českých přihrávačů, další aut Džavoronoka a úspěšný blok na Adama Rycheckého. Češi po změně stran nezískali ani bod, v tie breaku prohráli 7:15 a celkově 2:3 na sety.

Byl to velmi těžký zápas, jsme velmi unaveni, ale šťastni. Po rychle vyhraném prvním setu jsme věděli, že český tým se do hry vrátí. To se také stalo. My jsme však nepoložili zbraně, dál jsme bojovali a odměnou je nám tiebreakové vítězství,“ řekl po utkání spokojený kapitán vítězného týmu Radzivon Miskevič.

Hráli jsme bojovně a po prohraném prvním setu jsme se zklidnili a hráli dobře. Škoda tie breaku, ve kterém jsme udělali řadu nevynucených chyb,“ komentoval výkon českého týmu jeho přihrávající smečař Donovan Džavoronok.

Před zápasem jsme si řekli, že chceme tříbodové vítězství, takže pětisetová porážka je pro nás ztráta dvou bodů. Škoda, že jsme nevyužili vedení ve čtvrtém setu, který jsme měli dobře rozehraný. Jsme nejmladším týmem turnaje a tomu i výkon v prvním i pátém setu odpovídal,“ řekl po utkání trenér českých volejbalistů Tomáš John.

Z Brna Radek Krpač

(11167)

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Liberecká Dukla hlásí první posilu, z Králova Pole míří pod Ještěd členka širší reprezentace, smečařka Denisa Pavlíková.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Mistrovský Jihostroj vstoupí do nové sezóny pod taktovkou bývalého reprezentačního trenéra Zdeňka Šmejkala, který poslední sezóny působil v rakouském...

 
CEV Champions League 2024 – superfinále

ženy: A. Carraro Imoco Conegliano (ITA) – Allianz Vero Volley Milano (ITA) 3:2 (25:14, 23:25, 25:19, 19:25, 15:9)   muži: Trentino Itas (ITA) –...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Trenérské žezlo od odcházejícího Arnauda Josseranda přebírá dosavadní asistent kladenského týmu, Slovák Tomáš Samsely.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Příbramská mise blokaře Martina Šábrta končí, po třech letech v dresu Kocourů bude opět hájit barvy Dukly Liberec.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Novým trenérem VK ČEZ Karlovarsko je Ital Stefano Mascia, který poslední sezóny působil jako asistent trenéra ve francouzském týmu Chaumont...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018