Reprezentace
9. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
10. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
16. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - AUT
Reprezentace
18. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - ROU
Reprezentace
18. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - EST
Reprezentace
19. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - MKD
Reprezentace
24. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - LUX
Reprezentace
25. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - ESP
Reprezentace
25. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - UKR
Reprezentace
26. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - SLO
Reprezentace
30. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - FIN
Reprezentace
31. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - UKR
Reprezentace
1. 6. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - BEL
Reprezentace
1. 6. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - ROU
ČVS
1. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Karlovy Vary
ČVS
8. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Praha
Reprezentace
15. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
Reprezentace
16. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
ČVS
22. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Ostrava
Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
14.9.2016

Schopnost poučit se z chyb nás posouvá směrem ke špičce, říká trenér Ivan Pelikán, ´97/98 2016

Čeští JUNIOŘI ´97/98 absolvovali před několika dny 2016 evropský šampionát U20 v bulharské Varně, na kterém se umístili v základní skupině na páté příčce a těsně tak nepostoupili do vyřazovacích bojů play off. I tak lze samotnou účast na evropském šampionátu hodnotit pozitivně. Své pohledy k 2016 Mistrovství Evropy U20 nám sdělil také hlavní trenér juniorského reprezentačního výběru Ivan Pelikán, který analyzoval mj. klíčové utkání s výběrem Srbska (2:3).

Pane trenére, jste krátce po ME, jak byste tuto akci celkově zhodnotil?

"Na tuto závěrečnou akci ME v Bulharsku jsme se museli nejdříve probojovat přes dvě kvalifikace. Do kvalifikace vstoupilo celkem 33 družstev z celé juniorské volejbalové Evropy. Závěrečného turnaje se zúčastnila elitní dvanáctka týmů, kde nenajdete lehkého soupeře. Naše skupina s Ruskem, Itálii, Tureckem, Srbskem a Běloruskem byla dost vyrovnaná a přitom měla i dva velké favority - v podobě Itálie a Ruska. Rozlosování jsme měli také nelehké (nejdříve Itálie, Rusko, Turecko a na závěr Bělorusko a Srbsko), což sehrálo určitou roli v našich výkonech v jednotlivých zápasech. Jak řekl kolega Miloš Kočka, po 13 letech se česká juniorská volejbalová reprezentace probojovala přes kvalifikaci na závěrečný turnaj ME, ale chtěli jsme do skupiny o 5. – 8. místo… Utkali jsme se s evropskou i světovou špičkou. Teď nás určitě mrzí poslední zápas se Srby, kdy nás jen pár míčů dělilo od postupu o stupínek výše a také možnosti si zahrát další dvě zajímavá utkání s kvalitními soupeři. Pozitivem vidím, že jsme potvrdili pozici v úzké evropské špičce a posun v žebříčku, který má vliv na nasazení družstev do dalších kvalifikací. Ještě bych rád dodal, že akce byla pochopitelně výborně zajištěna. Děkujeme i za podporu všem, kteří nám fandili u televize či internetu (myslím si, že jich bylo dle ohlasů poměrně dost). Musíme poděkovat i ČVS za vytvořené podmínky před všemi kvalifikacemi, i závěrečným turnajem ME v Bulharsku."

Po nadějných výkonech v úvodních utkáních přišel v klíčových zápasech o postup trochu výkonnostní útlum, čím si ho vysvětlujete? Co českému týmu v klíčových fázích turnaje scházelo?

"Šlo především o poměrně dlouhý turnaj (6 dnů), kdy si všechny týmy včetně obou favoritů vybrali i horší chvíle. Úvod turnaje nám proti favoritům víceméně vyšel. S Italy se nám hra dařila a za stavu 1:1 jsme ještě vedli 18:16… Další den s Ruskem se naše hra posunula ještě o úroveň výše. Šlo o dost intenzivní utkání, kdy jsme vedli 2:1 na sety a zápas šel nakonec do pěti setů. Bylo to bohužel poslední utkání dne a dohrávalo se před 23. hodinou. Stálo nás to dle mého názoru dost emočních a mentálních sil. Na večeři jsme se dostali před půlnocí a pod adrenalinem někteří hráči usnuli až dlouho po půlnoci. Druhý den jsme hráli již od 17:30 a nepodařilo se nám hráče dostat mentálně úplně zpět. Upravoval se program dopoledne, ale moc to nepomohlo. Odpolední utkání s Tureckem nám jednoduše nevyšlo. Následoval den volna, který nám poměrně pomohl. Zápas s Běloruskem byl pro oba dva týmy velmi důležitý. Od začátku byl trochu nervózní, ale zvládli jsme dvě první koncovky a závěr jsme již dohrávali v relativní pohodě. Úroveň zápasu byla nižší než v předešlých utkáních. Do zápasu se Srbskem jsme již nastoupili v dobré pohodě, zápas začal naši dominancí, ale Srbové reagovali. V pátém setu jsme nakonec udělali více chyb a prohráli 12:15..."

O vašem postupu či ne postupu ze základní skupiny rozhodl jeden zkrácený set, který získalo v rozhodujícím utkání Srbsko. Jak se díváte na tuto klíčovou sadu?

"Byla ve znamení chyb. Místo toho, abychom měnili strany za pozitivního stavu pro nás, tak to bylo 7:8. Soupeř zahrál čtyřikrát „středem“, nám „ulítly“ dva útoky do autu, jedna síť a dvoják… Ano, připravovali jsme se na to již před turnajem, že zápas se Srbskem může být rozhodující…" 

Pokud budeme nyní konkrétnější, kdo Vás na turnaji mile překvapil a od koho jste očekával možná trochu více?

"Momentálně „ležím“ již několik dní ve statistikách a připravuji podrobnější hodnocení, tak bych to nechal na později, ale můžu říci, že zahráli dobře přihrávající smečaři (Šulc, Kop) a libero (Kunc). Tím pádem v průměru přihrávka byla dobrá. Oba dva univerzálové (Šmídl a Indra) odvedli dobrou práci. Více než na jiných turnajích jsme potřebovali oživit naši hru útokem středem sítě, což se nám úplně nedařilo (Suda byl úspěšný proti Italům). Pochvalu zaslouží celý tým za disciplínu a vystupování na celém turnaji."

Co čeká české juniory v nejbližší době?

"První sraz před MS, které se uskuteční v červnu 2017 v ČR, je plánován na únor."

Co pro Vás v osobní kariéře znamenala účast na evropském šampionátu?

"Děkuji za osobní otázku, ale dovolím si odpovědět jinak. Každý takový turnaj posunuje všechny (hráče, realizační tým) o hodně vpřed. Konfrontace se světovou špičkou je zásadní. Tato generace hráčů postoupila na kadetské i juniorské ME, což se musí projevit v blízké budoucnosti na jejich uplatnění v dospělém volejbalu! Zápasy pod tlakem, které všichni na takovéto akci absolvujeme, přinášejí emoce i těžké rozhodování, důležitost zpětné vazby a logicky i chyby. Právě schopnost se poučit z chyby posouvá všechny směrem k evropské špičce. Musím se zmínit více než o sobě o realizačním týmu. Ten podal dle mého názoru naprosto profesionální přístup a věřím, že nás všechny to posunulo o několik profesních let opět vpřed. Osobně jsem se také utvrdil, v čem je absolutní špička o krůček před námi. To je pro mne ohromně cenné. Šlo také o nekonečné rozbory utkání, sledování zápasů v hale i u videa, diskuse o volejbalu a to vše pod určitým tlakem… Co více si může trenér přát."

 

Autor: Mgr. Michal Mezera

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Novým trenérem VK ČEZ Karlovarsko je Ital Stefano Mascia, který poslední sezóny působil jako asistent trenéra ve francouzském týmu Chaumont...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Největší údernou sílu posledních sezón ztrácí Dukla Liberec, slovenská univerzálka Nikola Kvapilová bude nově hájit barvy VK Prostějov.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Z Odoleny Vody odchází smečař Jan Svoboda, jehož novým chlebodárcem bude Dukla Liberec.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Martina Demara vystřídá na lavičce volejbalistů liberecké Dukly Alessandro Lodi. Italský světoběžník, který střídavě vedl muže nebo ženy ve...

 
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018