Reprezentace
9. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
10. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
16. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - AUT
Reprezentace
18. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - ROU
Reprezentace
18. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - EST
Reprezentace
19. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - MKD
Reprezentace
24. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - LUX
Reprezentace
25. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - ESP
Reprezentace
25. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - UKR
Reprezentace
26. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - SLO
Reprezentace
30. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - FIN
Reprezentace
31. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - UKR
Reprezentace
1. 6. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - BEL
Reprezentace
1. 6. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - ROU
ČVS
1. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Karlovy Vary
ČVS
8. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Praha
Reprezentace
15. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
Reprezentace
16. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
ČVS
22. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Ostrava
Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
7.10.2008

Ohlédnutí za ME juniorek 2008, ´90/91

Dvěma články se ještě vrátíme k letošnímu ME juniorek. Nejprve podrobnější pohled na jednotlivá utkání i družstva z pera hlavního trenéra.

Vrcholem činnosti letošního reprezentačního družstva juniorek bylo mistrovství Evropy, které se konalo 4. – 13. září 2008 v Itálii za účasti 12 zemí – Belgie, České Republiky, Francie, Holandska, Chorvatska, Německa, Polska, Ruska, Srbska, Turecka, Ukrajiny a domácí Itálie.

Družstva byla rozdělena do dvou skupin.

Ve skupině ‚A‘, která se hrála ve městě Foligno, se mezi sebou utkaly celky Turecka, České republiky, Ukrajiny, Německa, Holandska a Itálie.
Základní část skupiny ‚B‘ se odehrála ve městě Perugia.

Do závěrečných semifinálových a finálových bojů postupovala první dvě družstva ze skupiny. Družstva na třetím a čtvrtém místě ve skupině bojovala o pořadí na 5. – 8. místě a družstva na pátém a šestém místě již dále nehrála – umístila se na celkovém 9. – 12. místě.

Náš reprezentační výběr, který si účast na ME vybojoval po dvou úspěšných kvalifikacích, odlétal do Itálie ve složení:

Hráčky  
Nahrávačky Lucie Smutná
  Blanka Preslová
Smečařky Veronika Suchoňová
  Darina Košická
  Jana Setínková
  Helena Kojdová
Blokařky Ivona Svobodníková
  Kateřina Suchoňová
  Alena Honková
Diagonální hráčky Tereza Vanžurová
  Michaela Ďurianová
Libero Petra Netrvalová
Realizačnítým  
PhDr. Vorálek Rostislav Ph.D. hlavní trenér
  Poduška Jan asistent trenéra
Ing. Matúš Štefan vedoucí družstva
MUDr. Kubíček Pavel lékař
Mgr. Douda Jindřich masér

ooooo

Obě skupiny zahájily samotný turnaj 5. 9. v 15.30 hod a hned v prvním zápase se utkalo naše družstvo s celkem Turecka.

Základní sestava: Smutná, Vanžurová, Kojdová, Košická, Suchoňová K., Svobodníková, Netrvalová
střídaly: Preslová, Ďurianová, Setínková, Suchoňová V.

Zápas byl poznamenán velkou nervozitou. Obě družstva kupila řadu chyb. V koncovkách setů se projevila větší herní zkušenost tureckého výběru.

Výsledek: Turecko – ČR 3:0 (-21, -21, -23)

Druhý den nastoupila naše děvčata ve večerním zápase proti družstvu Holandska.

Základní sestava: Preslová, Vanžurová, Kojdová, Košická, Suchoňová K., Svobodníková, Netrvalová
střídaly: Suchoňová V., Setínková, Honková

V tomto velmi vyrovnaném, fyzicky náročném a důležitém zápase naše hráčky předvedly kvalitní výkon a po 136 minutách hry jsme zvítězily. Vyzdvihnout je třeba obzvláště výkon T. Vanžurové, která se na vítězství podílela celkem 37 body.

Výsledek: ČR – Holandsko 3:2 (-21, 19, 21, -23, 18)

Třetí den čekala opět ve večerním zápase naše družstvo domácí Itálie.

Základní sestava: Preslová, Vanžurová, Suchoňová V., Košická, Honková, Suchoňová K., Netrvalová
střídaly: Ďurianová, Setínková, Kojdová, Svobodníková.

Utkání to bylo z našeho pohledu nejpovedenější. I když naše hráčky podaly výborný kolektivní výkon, na kvalitního soupeře (pozdější Mistr Evropy) to nestačilo.

Výsledek: Itálie – ČR 3:1 (-23, 21, 22, 20)

Čtvrtý den měla všechna družstva volno.

Pátý den jsme se utkali s celkem Německa.

Základní sestava: Preslová, Vanžurová, Suchoňová V., Košická, Suchoňová K., Honková, Netrvalová
střídaly: Smutná, Kojdová, Setínková, Svobodníková

Utkání s Německem nám vůbec nevyšlo a po malátném a nebojovném výkonu jsme podlehli ve třech setech.

Výsledek: Německo – ČR 3:0 (-16, -11, -18)

Šestý den nastupovaly všechny celky ke svému poslednímu zápasu v základních skupinách o postup do finálové osmičlenné skupiny. Naše družstvo čekal celek Ukrajiny a k postupu do skupiny o 5. – 8. místo jsme museli vyhrát.

Základní sestava: Preslová, Vanžurová, Suchoňová V., Košická, Honková, Suchoňová K., Netrvalová
střídaly: Smutná, Ďurianová, Kojdová, Setínková, Svobodníková

Tento zápas byl pro nás velmi důležitý a tak si dovolím podrobnější komentář.

Od začátku prvního setu jsme byli neustále ve vedení a družstvo dodržovalo stanovené pokyny. Set jsme vyhráli jasně 25:19. Průběh druhého setu byl již vyrovnanější a Ukrajinky celý set až do koncovky vedly. Tam naše holky zabojovaly a dokázaly ho zvrátit ve svůj prospěch na 25:23 a vedly již 2:0 na sety.

Od začátku třetího setu soupeř zpřesnil přihrávku a pozměnil způsob hry. Najednou se nám přestalo dařit hlavně v útoku a na bloku. Přihrávka nebyla špatná – tu jsme měli lepší než soupeř, ale naše smečařky se již neprosazovaly a působily ustrašeným dojmem, čehož si všimly nejen soupeřky, ale i diváci.

S přibývajícími body pro soupeře se nám začala podlamovat kolena a přestali jsme si věřit. Družstvo se postupně dostávalo „pod deku“ a z této situace se nám již nepodařilo vybřednout. I přes přerušování nepříznivého vývoje zápasu oddechovými časy i střídáními (do hry se postupně dostaly všechny naše hráčky), bylo vše marné.

Nenašel se nikdo, kdo by „to“ vzal na sebe. Tak se o vítězství nehraje!

Naproti tomu se Ukrajinkám rozehrála smečařka Gamma Lisyeynkova, která v případě potřeby vždy uhrála bod. A tak po 118 minutách skončil zápas vítězstvím Ukrajiny 3:2 po setech (-19, -23, 16, 18, 9).

Naše družstvo odjíždělo na ME s mírným optimizmem a s cílem postoupit mezi osm nejlepších družstev Evropy. K optimizmu opravňovala skutečnost nárůstu výkonnosti podložená výsledky na větších mezinárodních akcích i v přípravných utkáních (Olympijské naděje, kvalifikační turnaje v Estonsku, Belgii a přípravná utkání s družstvy Polska, Německa, USA University a extraligovými ženskými celky z ČR).

Optimismus se však nepotvrdil a výsledek družstva skončil za předpoklady. Družstvo však rozhodně nezklamalo.

Nepovedla se mu dvě utkání, a to s Německem a klíčové s Ukrajinou, které rozhodlo o tom, že skončilo na 9. – 12. místě.

Je třeba konstatovat, že ačkoliv si naše hráčky tvrdě vybojovaly účast na ME (možnost získání sebevědomí), působily v některých zápasech ME ustrašeně. V družstvu nebyl vůdčí typ, který by dovedl ostatní strhnout. Problémem bylo udržet bojovnou náladu a nervovou vyrovnanost. Do bojů o MS je nutné družstvo doplnit přihrávajícími smečařkami a kvalitní (bojovnou) nahrávačkou – organizátorkou hry.

Z družstva na ME překvapily dobrou hrou nahrávačka Blanka Preslová, blokařka Alena Honková (197 cm) s velkou perspektivou směrem k seniorské representaci, dále libero Petra Netrvalová a částečně i Darina Košická na smeči. Svou roli koncové hráčky splnila Tereza Vanžurová hrající na postu diagonální hráčky. Ostatní hráčky zůstaly svému výkonu dlužny.

Určité postřehy a závěry:

A) Naše hráčky mají značné nedostatky v technice některých HČJ, které se budou velmi těžce odstraňovat (jedná se hlavně o přihrávku, blok a zpracování míčů v poli). Ve srovnání s špičkovými evropskými hráčkami jsou naše hráčky nevyrovnané v kvalitě herních činností. Některé mají na dobré úrovni (jsou srovnatelné), ale některé na průměrné až podprůměrné úrovni. Současným trendem vrcholového volejbalu je však kvalita a preciznost v provádění všech herních činností, které jsou vyžadované od všech hráček!

B) U kondiční přípravy hráček je třeba celoročně pracovat hlavně na rozvoji rychlostních, silových a obratnostních schopností, ale neopomenout ani vytrvalostní složku. Právě rozvoj vytrvalostních schopností může sehrát svou roli v herním systému, kterým se hraje ME, kdy družstvo musí odehrát v maximálním nasazení 5 (7) utkání během 6 (10) dnů. Tréninky v posilovně jsou již nezbytnou součástí přípravy všech družstev. Stejně tak je i nutné do tréninkových jednotek zařazovat cvičení na rozvoj dynamiky (prvky z atletiky). Velmi dobrým příkladem působení systematické kondiční přípravy byly hráčky Itálie (zpevněné tělo, dynamika odrazu, rychlost přesunů a i to, že vydržely odehrát celý turnaj s velkým nasazením).

C) Naše reprezentační družstvo nemá přihrávající smečařku, která by se (na evropské úrovni) dokázala ze zóny IV pravidelněji prosazovat (získávat body). Tento handicap zachraňují diagonální hráčky, nebo útok středem (pokud je příjem) a to je málo.

D) Většina hráček v jednotlivých družstvech zúčastněných na ME dávala naskakované plachtící podání, nebo plachtící podání ze země (v blízkosti za koncovou čarou) převážně do zóny V. (na přihrávající smečařku). Skákané podání se používalo málo (maximálně jedna hráčka v základní sestavě). I když se většině našich hráček podařilo zlepšit se v této herní činnosti, stále ještě nedosahujeme kvality podání špičkových družstev.

E) Všechna družstva, vyjma našeho, používala k zakončení útočného úderu odrazu z jedné nohy (tzv. jednonožku - buď krátkou, útok je proveden v blízkosti za nahrávačkou, nebo dlouhou, útok je proveden v blízkosti anténky). Tento prvek se v naší extralize kadetek i juniorek objevuje velmi málo, u některých družstev vůbec ne. Hráčky tedy nejen, že ho kvalitně neovládají, ale neumějí ho ani bránit.

Fota: G. Kotlasová

 

PhDr. R. Vorálek, Ph.D.,
hlavní trenér

logo

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Trenérské žezlo od odcházejícího Arnauda Josseranda přebírá dosavadní asistent kladenského týmu, Slovák Tomáš Samsely.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Příbramská mise blokaře Martina Šábrta končí, po třech letech v dresu Kocourů bude opět hájit barvy Dukly Liberec.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Novým trenérem VK ČEZ Karlovarsko je Ital Stefano Mascia, který poslední sezóny působil jako asistent trenéra ve francouzském týmu Chaumont...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Největší údernou sílu posledních sezón ztrácí Dukla Liberec, slovenská univerzálka Nikola Kvapilová bude nově hájit barvy VK Prostějov.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Z Odoleny Vody odchází smečař Jan Svoboda, jehož novým chlebodárcem bude Dukla Liberec.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Martina Demara vystřídá na lavičce volejbalistů liberecké Dukly Alessandro Lodi. Italský světoběžník, který střídavě vedl muže nebo ženy ve...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018