Reprezentace
9. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
10. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
16. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - AUT
Reprezentace
18. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - ROU
Reprezentace
18. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - EST
Reprezentace
19. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - MKD
Reprezentace
24. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - LUX
Reprezentace
25. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - ESP
Reprezentace
25. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - UKR
Reprezentace
26. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - SLO
Reprezentace
30. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - FIN
Reprezentace
31. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - UKR
Reprezentace
1. 6. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - BEL
Reprezentace
1. 6. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - ROU
ČVS
1. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Karlovy Vary
ČVS
8. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Praha
Reprezentace
15. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
Reprezentace
16. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
ČVS
22. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Ostrava
Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
9.6.2014

Zhodnocení VT a MU s Čínou, 2014

logo

Po dlouhých vyjednávání a přípravách se nám podařilo pro naše družstvo sehnat soupeře nejvyšší kvality – poslední týden v květnu jsme v Brandýse nad Labem hostili mistryně světa z Číny. Čínské mládežnické výběry patří v posledních letech k nejlepším na světě, což potvrzují výsledky posledních světových šampionátů – kadetky (ročník ´96/97) zvítězili loni na Mistrovství světa v Thajsku, juniorky (ročník ´94/95) s naprostou nadvládou ovládli loňské Mistrovství světa v Brně, kdy během celého šampionátu neztratili ani jeden set.

Po úspěšné kvalifikaci na MEJ a krátkém volnu jsme zahájili přípravu na samotné MEJ. Na prvním srazu jsme se připravovali na nadcházející boje proti Číně. V Brandýse nad Labem jsme strávili čtyři dny, během kterých jsme absolvovali jak dohrávkové tréninky, tak i tréninky individuální a odehráli jsme utkání proti Wyomingu (1:3).

Během srazu jsme odehráli proti Číně tři oficiální utkání. První zápas nás čekal hned druhý den srazu. V pondělí jsme odehráli první ze série utkání. Zápas se odehrál v pražské Uhříněvsi, kde nám Studio Sport vytvořilo krásné prostředí pro naše první utkání.

Od samého začátku nám soupeř dokazoval, že právem patří do světové špičky. Přesto se nám dařilo se soupeřem držet krok a za divácké podpory naplněné haly jsme v napínavé koncovce zvítězili. Bohužel se, jak se později ukázalo, se jednalo o náš jediný vyhraný set. V dalších setech soupeř naplno ukázal své umění a svým bezchybným výkonem nám nedal nejmenší šanci.

 

CZE - CHN 1:3 (24,-12,-15,-13)

Základní sestava: Baumruková, Hrazdirová, Šimáňová, Nová, Meidlová, Lakomá - Uhlířová

Střídaly: Beránková, Kopáčová, Kurková, Hudylivová

 Utkání z pohledu pořadatelů:

„Největší sportovní událost v historii Uhříněvsi viděla sportovní hala ZŠ U Obory 26.5 2014. Z po­věření Českého volejbalového svazu uspořádalo Studio Sport mezistátní utkání volejbalových juniorek Česko-Čína do 19 let. Číňanky jsou mistryně světa 2013 v této kategorii a tak do haly našlo cestu plno diváků – mezi nimi řada volejbalových expertů i mnoho bývalých hráček Studia Sport. Nejmenší naděje Studia Sport se úspěšně zhostily role vlajkonošek a podavaček míčů, hrály se hymny, promluvil starosta Coller i ředitelka školy Vodičková. Do utkání v základní sestavě nastoupila bývalá žákyně školy a bývalá kapitánka Studia Sport Tiziana Baumruková a na nahrávce řídila juniorský výběr k historickému vítězství v 1. setu 26:24.

V dalších setech už se projevila převaha čínských mistryň světa, které zvítězily 3:1 na sety, ale diváci nadšeně aplaudovaly skvělým výměnám a výbornému volejbalovému představení. Po zápase došlo na společné fotografování a hráčky obou týmů rozdaly desítky autogramů. Také celá organizace zápasu proběhla bez chybičky a tak si může do kolonky Úspěchy Studia Sport zapsat i tento pořadatelský.“

V úterý a ve středu nás čekaly tréninkové dny. V oba tyto dny jsme strávili tréninkem více než šest hodin. Ve středu dopoledne jsme s Čínou odehráli modelované utkání, kdy jsme hráli krátké sety (od stavu 3:3 do 15), většinou jsme celý „set“ odehráli v jednom postavení. I v těchto setech nás soupeř přehrával.

Čtvrteční den se nesl ve znamení otevřených tréninků, kdy příchozí trenéři a veřejnost měli možnost shlédnout tréninky (a posilovny) obou reprezentačních výběrů. Po dopoledních trénincích se konal seminář se zástupcem čínského svazu Li Guodongem, hlavním trenérem Xu Jiandem a hlavním trenérem českého výběru Ondřejem Markem. Je škoda, že ze strany české volejbalové veřejnosti byl o tento seminář minimální zájem. V odpoledních hodinách jsme odehráli druhé utkání. Ve velmi pohledném a bojovném zápase nám však soupeř opět ukázal svoji sílu a zvítězil 3:0.

CZE - CHN 0:3 (-16,-21,-20)

Základní sestava: Kurková, Hrazdirová, Šimáňová, Kopáčová, Meidlová, Lakomá - Uhlířová

Střídala: Beránková

 

Poslední měření sil bylo na programu v pátek. Zápas se mohl odehrát především díky významné podpory Karlovarského volejbalového svazu a města Sokolova, kde se utkání hrálo. Opět, stejně jako v pražské Uhříněvsi, nás přivítalo příjemné prostředí, které nám vytvořilo početné publikum, které nás po celou dobu zápasu (i ve chvílích, kdy se nám příliš nedařilo) neustále hnalo dopředu. I v posledním zápase byl však soupeř lepší a zaslouženě zvítězil.

CZE - CHN 0:4 (-19, -18, -22, -17)

Základní sestava: Kurková, Hrazdirová, Šimáňová, Kopáčová, Beránková, Lakomá - Uhlířová

Střídaly: Stavinohová, Nová, Vaňková, Podhrázká

Utkání pohledem pořadatelů:

 „V pátek 30. května přivítal Sokolov mezistátní utkání ve volejbale juniorek, ve kterém se utkaly výběry České republiky a Číny. Sokolovsko se na tuto akci poctivě připravovalo, neboť se jednalo o významnou akci pro region, kde je volejbal v kurzu a na vzestupu. Tuto náročnou akci, kterou pořádal Karlovarský volejbalový svaz pod záštitou svého předsedy Jana Meruny, podpořili významní partneři. Akce se uskutečnila díky podpoře Karlovarského volejbalového svazu, Karlovarského kraje, města Sokolova, společnosti SOKOREST a nadace ČEZ.

Domácí tým pořadatelů zvládl akci na výbornou a výsledkem byl kvalitní volejbal před plnou sokolovskou halou. Po odehrání mezistátního utkání proběhlo živé setkání hráček obou družstev a minivolejbalistů z Karlovarského kraje. Vzhledem k úspěchu této akce věříme, že se již brzy setkáme v Karlovarském kraji na volejbalové akci podobného významu.“

Družstvo Číny potvrdilo, že patří k nejlepším na světě. Hráčky jsou dobře vybrané, připravené jak po fyzické, taktické, tak i psychické stránce. Jejich hra je precizní, hráčky jsou během celého utkání (i tréninkového procesu) vždy maximálně soustředěné, všechny činnosti dělají na 100 % a dělají minimum chyb. Čína byla lepší téměř ve všech herních činnostech, lepší jsme byli pouze na bloku.

Všechna utkání, která jsme proti Číně odehráli, měla podobný průběh a charakter. Vždy jsme byli schopni držet se soupeřem vyrovnaný stav, pak však si však soupeřky ve dvou postavení vytvořili výrazný náskok, ve kterém rozhodly o vítězství v celém setu (jednotlivé úseky jsme prohrávali poměrem 1:7, 2:11 atd.). Nejvíce se toto projevilo v modelovaném utkání, kdy jsme ve všech setech drželi vyrovnaný stav (popř. i drobném vedení), od stavu 10 nám však Číňanky téměř nic nedovolily.

Přesto, že se nám podařilo zvítězit pouze v jediném setu, máme z uplynulého srazu velmi dobré pocity. Získali jsme cenné herní zkušenosti proti velmi silnému soupeři. Naše družstvo navíc nebylo kompletní, kdy jsme postrádali Michaelu Mlejnkovou, která byla ve stejném termínu s reprezentačním družstvem žen na kvalifikaci ne MEJ, Annu Suchou, kterou stále trápí zraněné rameno a lehce zraněnou Mariku Tesařovou, která by se k nám měla připojit již na příštím srazu. VT s námi také absolvovala pomalu se uzdravující Lucie Kalhousová, které zraněný kotník ještě nedovolil zasáhnout do hry, přesto však absolvovala individuální tréninky a posilovnu. Pevně věříme, že s výše uvedenými hráčkami by byl náš výběr ještě silnější a dokázali bychom soupeře více potrápit.

Navíc jsme během srazu měli mnoho jak herních, tak i individuálních tréninků. Hráčky si prošly velmi tvrdým náročným programem a musíme je za předvedené výkony pochválit.

V samém závěru bych se chtěl ještě zmínit o utkáních odehraných v Uhříněvsi, respektive v Sokolově. Oba dva zápasy měly velkou úroveň. O oba dva reprezentační výběry bylo velmi dobře postaráno, navíc jsme hráli před plnou halou a ve velmi dobré atmosféře, utkání provázel speaker a vždy byl připraven bohatý doprovodný program včetně následné autogramiády. Pro hráčky se jednalo o velmi dobrou zkušenost.

Velmi rád bych poděkoval všem lidem, kteří se podíleli na přípravě těchto zápasů, a kteří ve svém volném čase udělali vše pro to, abychom tato utkání mohli odehrát a cítit se jako doma. Pro hráčky se jedná o výbornou zkušenost a zážitek, pokud hrají před fandícím publikem a ne v komorní atmosféře, která bohužel provází většinu mezistátních utkání mládežnických reprezentací.

Tento model přípravných zápasů bych doporučil pro většinu mezinárodních utkání.

 

Ondřej Marek, Ondřej Foltýn

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Trenérské žezlo od odcházejícího Arnauda Josseranda přebírá dosavadní asistent kladenského týmu, Slovák Tomáš Samsely.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Příbramská mise blokaře Martina Šábrta končí, po třech letech v dresu Kocourů bude opět hájit barvy Dukly Liberec.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Novým trenérem VK ČEZ Karlovarsko je Ital Stefano Mascia, který poslední sezóny působil jako asistent trenéra ve francouzském týmu Chaumont...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Největší údernou sílu posledních sezón ztrácí Dukla Liberec, slovenská univerzálka Nikola Kvapilová bude nově hájit barvy VK Prostějov.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Z Odoleny Vody odchází smečař Jan Svoboda, jehož novým chlebodárcem bude Dukla Liberec.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Martina Demara vystřídá na lavičce volejbalistů liberecké Dukly Alessandro Lodi. Italský světoběžník, který střídavě vedl muže nebo ženy ve...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018