24.6.2023

Češi triumf v Golden European League neobhájí, v semifinále podlehli Turecku

V Zadaru se čeští volejbalisté snažili zopakovat loňskou finálovou účast v Golden European League. Už v semifinále narazili na turecký výběr, který před rokem překonali právě ve finále soutěže. Češi zahájili zápas lépe, druhou sadu ale ztratili. Po těsném tureckém vítězství ve čtvrtém setu přišel vyrovnaný tie break, ve kterém byli lepší Turci. Největším bodovým přídělem přispěl českému týmu Marek Šotola s 23 úspěchy. Po loňském zlatu tak výběr Jiřího Nováka bude v neděli od 17 hodin usilovat o zisk bronzových medailí. Soupeřem mu bude domácí Chorvatsko, které v druhém semifinále prohrálo 1:3 s Ukrajinou.

Turecko - Česko 3:2 (22:25, 25:17, 19:25, 25:23, 15:12)

Rozhodčí: Aleksandar Vinaliev (BUL), Ksenija Jurkovic (CRO)

Sestavy (od zóny I):

Turecko: Bülbül, Eksi, Subasi, Günes, Lagumdzija A., Bayram, libera Döne, Bayraktar. Střídali: Savas, Gürbüz, Lagumdzija M., Bayraktar, Bostan, Gülmezoglu

Česko: Licek, Zajíček, Šotola, Vašina, Polák,Srb, libera Moník, Pfeffer. Střídali: Indra, Bryknar, Benda, Čech, Špulák

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

kapitán Adam Zajíček:O výsledku utkání bohužel rozhodly naše špatné nástupy do druhého a čtvrtého setu, kdy jsme si po vyhraných sadách nechali Turky ujet a pak jsme je horko těžko doháněli. Ve čtvrtém setu to vypadalo na pěkný comeback, bohužel Turci v rozhodujícím momentu využili naší nepozornosti a využili míč zdarma. I nadále jsme podle mě hráli dobrý volejbal, ale chybělo tomu trochu odvahy a přesnosti. Pak už to inkriminovalo k jednoduchému volejbalu, ale to je součást hry. Nedá se svítit. Gratuluji Turkům a zítra nás čeká další práce. Určitě si odtud chceme odvézt medaili. Síla našeho týmu je v bojovnosti a soudržnosti. Jakmile je všechno fajn, tak se daří a je to vidět. Jakmile nebudeme hrát spolu, budeme odtažití, nebude se nám dařit. Takže i za nepříznivého stavu musíme držet při sobě  a to je a musí být naše devíza po celou dobu jakýchkoliv soutěží a zápasů.

smečař Lukáš Vašina:Dnešní utkání rozhodly maličkosti. První set jsme vyhráli my, pak Turci velkým rozdílem a zase s velkým náskokem my. Ve čtvrtém setu vyhrávali Turci velkým rozdílem, ale my jsme je dokázali dohnat. Tie break je risk 50 na 50. Bohužel jsme to nezvládli. Myslím, že se prohrálo na tom, že máme mladý – neříkám, že nezkušený, naopak hodně zkušený, ale mladý – tým a Turci mají o něco zkušenější sestavu a v tie breaku to bylo vidět. V tom mládí je ale naše síla. Bojujeme za každou cenu o každý balon, nevzdáváme se, jsme draví a bojovní.

Nahrávač Jiří Srb v úvodu utkání vyzýval k útoku pouze Lukáše Vašinu. Tomu se dařilo skládat, byl ale také Turky zablokován. Vašina však esem přímo na koncovou čáru srovnal na 5:5. S pomocí prasátka skóroval z podání také Licek, na 10:10 srovnával středem sítě Polák. Turci bodovali v obraně, když dvakrát zastavili Vašinu i Šotolu. Srovnání na 17:17 přišlo po dvou úspěšných útocích Zajíčka, následná chyba Turků znamenala těsné české vedení. Turkům se nevyplácel risk při servisu, chybovali častěji a dostali se tím v koncovce do dvoubodové nevýhody. Zajíček smečí vybojoval setbol a spolu s Šotolou zablokovali následný turecký útok a sadu ukončili.

Hned tři úspěšné útoky trefil v úvodu druhé setu Šotola. Rozehrál se však turecký univerzál Lagumdzija, který svému týmu pomohl ke čtyřbodovému vedení 12:8 a později bodovým blokem zvyšoval na 17:12. Lagumdzija přidal dvě esa a Turci vedli už 21:13. Českému týmu se nedařilo na příjmu a set ztratil.

Výhodu čtyř míčů získali českému výběru ve třetím setu blokující hráči Zajíček, Vašina, Srb a útočící Licek. Po technických chybách Turků se vedení Čechů zvýšilo na 14:7. Turci se přiblížili na 15:11, české vedení ale pojistili Šotola se Zajíčkem a Lickem. Turci pod tlakem pomáhali chybami na podání, Šotola zapsal 23. bod tvrdou smečí, Srb blokem přidal setbol a Zajíček sadu uzavřel.

Na začátku čtvrtého setu Turci rychle získali tříbodové vedení, na 5:5 srovnal úspěšně blokující Zajíček, soupeřům českých volejbalistů se ale opět podařilo utéct do výhody pěti míčů. Tureckou bodovou sérii zastavil z pipu Vašina. Turci si ovšem vypracovali vedení 15:8 a opakoval se průběh druhé sady. Zvrátit stav přišli střídající Bryknar, Indra, Špulák a Čech, kteří přiblížili skóre na 12:16 a později 15:17 z českého pohledu. Daniel Čech vytloukl turecký blok a srovnal na 18:18. Turečtí volejbalisté odskočili na 22:20 a své svěřence uklidňoval Jiří Novák při time outu. První turecký setbol odvrátil Šotola, Turci si ale vzápětí zajistili tie break.

Skóre zkrácené sady otevřel Čech, svůj 20. bod v zápase přidal Šotola, bodovali i blokující Zajíček s Čechem. Turci drželi krok a po zablokování Vašiny srovnali na 6:6. Na obou stranách přicházely chyby na podání, při výměně stran byl o bod napřed český výběr. Turci otočili, ale challenge potvrdila Šotolovo vyrovnání na 11:11. V koncovce rozhodující sady udrželi pevnější nervy Turci a zahrají si v neděli o titul v Golden European League.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018