22.6.2013

Češi v Evropské lize 2013 válí, vyhráli čtvrtý zápas v řadě

logoČeši se na vítězství s Maďary příliš nenadřeli. Jejich soupeř se totiž množstvím nevynucených chyb sám připravil o možnost být Čechům rovnocenným partnerem.  Tým trenéra Stewarda Bernarda ovládl první a třetí set, ve druhém ukázal bojovnost. Celé dějství prohrával, dokonce rozdílem pěti bodů, nakonec ale odvrátil dva setboly a vyhrál.

Čeští volejbalisté měli i první hrací den turnaje ve Španělsku od rána nabitý program. Po snídani se přemístili do sportovní haly Pabellón Olímpico Vall D‘Hebron, která je od hotelu vzdálená třicet minut cesty autobusem. Hráči tak tráví velkou část dne na trase hotel – hala a zpět.

„Nepočítali jsme s tím, že budeme bydlet tak daleko, tohle není to, co bychom potřebovali. Je to vždycky minimálně půlhodina času navíc, kterou člověk stráví v autobuse. To znamená dvě hodiny denně. Když jedete ráno dvakrát na trénink, a pak zase na zápas, tak ten čas pak chybí. Ale volno si klukama užíváme, jak se dá, třeba hrajeme různé společenské hry,“ přibližuje harmonogram týmu Václav Kopáček.

Na tréninku reprezentanti pilovali servis a příjem. Následoval videorozbor maďarského mužstva z posledního vzájemného zápasu v Kecskemétu. Čas nabrat síly na zápas měli po obědě a ve tři hodiny už opět zamířili zpátky do haly.

Čechy na úvod druhého turnaje Evropské ligy čekalo Maďarsko, které teprve před necelým týdnem přehráli 3:1 na sety. Maďaři pro letní soutěž sestavili velmi mladé mužstvo s věkovým průměrem 24 let. To český národní tým přivedl na palubovku jako kapitán nejstarší hráč v celé skupině B – Ondřej Boula.

První balón v utkání složil Finger. Dál se chybovalo na obou stranách, v lepší pozici ale byli pořád Češi. Nejlepší hráč Maďarů David Szabo snižoval esem na 5:6. Následně poslal míč do autu a čeští reprezentanti zaveleli ziskem tří bodů v řadě k rozhodujícímu útoku na vítězství v sadě. Maďary v důležitých momentech zradil servis a po chybě Kovacse prohrávali už 10:17. Jenže pak se dostal na podání Szabo, který dvěma esy vzkřísil naděje domácích. Ti zabrali, stáhli manko na rozdíl tří bodů a donutili tak trenéra Bernarda k timeoutu. Jeho tým se zkoncentroval na závěr sady a díky úspěšným blokům vyhrál hladce 21:15.

Zato ve druhém dějství se strhl pořádný boj. První bod opět patřil Čechům, jenže soupeř se vzápětí vůbec poprvé v zápase dostal do vedení, ze kterého byl trhák 7:3. Trenér Bernard zareagoval oddechovým časem a udělal první změnu v sestavě, když do hry poslal Maulera. Ten podpořil bojovný výkon spoluhráčů a společně se dokázali vymanit z nepříznivého stavu 7:12. Devátý a desátý bod si připsal právě Mauler.  Češi vyrovnali na 14:14 a Maďaři se dostali pod tlak. Kupili chyby a rázem prohrávali 15:16. Do pole přišli v závěru setu hned tři čerství čeští reprezentanti – Boula, Kriško a Linz. Moc štěstí zprvu týmu nepřinesli, protože se vedení znovu ujali Maďaři. Drama však pokračovalo dál, dvojblok Kriško, Holubec otočili skóre na 18:17 ve svůj prospěch.  První setbol ale nakonec získali Maďaři. Mauler ho tvrdou smečí odvrátil, Češi pak už nepolevili a zvítězili 22:20.

Vývoj zápasu si čeští reprezentanti v klidu pohlídali ve třetím setu, který byl vyrovnaný jen do stavu 3:3. Zásadní tříbodový rozdíl 9:6 a posléze i 11:8 zařídil smečí Finger. Hosté ale měli převahu i v dalších herních činnostech, třeba v obraně na síti. Maďaři totiž až v posledním setu zaznamenali dva úspěšné bloky, zatímco Čechům se dařilo pravidelně. O vedení 15:10 se zasloužil dvojblok Linz, Holubec. Bloky Holubce, tentokrát s Kriškem, zase rozhodly o navýšení stavu na 18:13. Češi měli nakonec na ukončení zápasu sedm mečbolů. Využili ten druhý, když se prosadil Mauler. Čeští volejbalisté si tak v Evropské lize stále drží neporazitelnost a vítěznou sérii mohou prodloužit hned v sobotu. Od 15 hod. totiž hrají s výběrem Černé Hory.

 logo

Výsledky skupiny B

Španělsko – Černá Hora 2:3 (17:21, 21:14, 20:22, 22:20, 8:15)

Maďarsko – Česká republika 0:3 (15:21, 20:22, 15:21)

Sestava Maďarska
Nagy (3), Kaszap (1), Nacsa (1), Kovacs, Szabo D. (12), Neméth, libero Dömötör – střídali: Szabo A., Vagics (5), Toth, Gergye, Baróti
Sestava ČR
Holubec (2), Ticháček, Hýský (4), Široký (5), Finger (11), Bartoš (3), libero Kopáček – střídali: Mauler (8), Boula, Kriško (4), Linz (3)

Ohlasy po utkání

Steward Bernard (trenér):
Klíčem k vítězství byl zvládnutý druhý set. Když jsme ztráceli už pět bodů a dokázali jsme set otočit v náš prospěch. A hlavně zvítězil týmový duch. Hráči ukázali, že jsou jeden tým a tak by to mělo být.“

Václav Kopáček (libero):
Ten zápas byl celkem podobný tomu v Maďarsku. Vždycky je to jenom o chybách, a kdo jich udělá míň, ten vyhraje. Tentokrát rozhodla naše bojovnost, vůle jít za tím vítězstvím a pohoda v týmu, která pramení z toho, že se nám daří.“

Richard Mauler (smečař):
Na Maďary jsme si obzvlášť věřili. Rozdíl mezi námi byl ve všech herních činnostech. Oni dělají strašně chyb, což bylo vidět už u nich, když jsme s nimi hráli a teď i tady. V rozcvičce mají skvělé podání a v zápase pak mají strašně pomalý servis a hodně kazí. Navíc nevyberou lehké balóny v poli. Škoda, že jsme dneska hráli před prázdnou halou, teď po play-off jsem zvyklý na jinou atmosféru.

 

Petra Staňová

Program RD mužů najdete ZDE

 

logo

Fotogalerie
Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018