8.10.2023

Českým volejbalistům zápas s Ukrajinou příliš radosti nepřinesl

V předposledním našem utkání olympijské kvalifikace proti Ukrajině zaznamenal Jan Hadrava dvacet úspěšných útoků, čtyři bodové bloky a tři přímé body z podání. Kromě univerzála a devatenáctibodového Lukáše Vašiny se však žádný z českých volejbalistů neprosadil, což na ukrajinské soupeře nestačilo. V úvodních dvou sadách byli hráči ve žlutých dresech jasně lepší, vyrovnanou třetí sadu získali svěřenci Jiřího Nováka, ve čtvrtém setu Češi dlouho vedli, koncovku ale nezvládli. Před závěrečným utkáním proti Kataru tak drží šestou pozici ve skupině A s jednou výhrou a pěti prohrami. Záznam utkání i přímé přenosy následujících zápasů jsou ke zhlédnutí na platformě volej.tv.

Ukrajina – Česko 3:1 (25:19, 25:15, 23:25, 25:20)

Rozhodčí: Muranaka Shin (JPN), Fernandez Fuentes David (ESP)

Sestavy (od zóny I):

Ukrajina: Shchurov, Tupchii, Poluian, Semeniuk, Synytsia, Kovalov, libero Boiko. Střídali: Kucher, Plotnytskyi

Česko: Hadrava, Vašina, Zajíček, Janouch, Galabov, Špulák, libero Moník. Střídali: Šotola, Srb, Polák, Licek

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

nahrávač Jakub Janouch:Dnešní zápas se mi hodnotí těžko, protože jsme prohráli 1:3. Musím říct, že v prvních dvou setech hrál soupeř výborně a my jsme neměli žádnou činnost, na které bychom se mohli chytit. Vůbec jsme se nedostali do zápasu, proto to vypadalo tak, jak to vypadalo. Ve třetím setu jsme trochu omezili chyby, začali dávat dobrý servis a hlavně bránit na síti. Vyplatilo se nám to a třetí set jsme získali. Ve čtvrtém setu jsme měli pasáž, kdy jsme o dva body vedli. Dokonce i před koncovkou, ale bohužel jsme ji nedohráli. Na servis přišel Plotnytskyi, dal dobrý servis, potáhl svůj tým. Já jsem bohužel svému týmu v některých chvílích moc nepomohl, takže spokojený být nemůžu.

trenér Jiří Novák: Bohužel, dva sety byly z našeho pohledu katastrofální. Nedokázali jsme se dostat úplně do zápasu, ve kterém byla Ukrajina jednoznačně lepší. Pak jsme se trochu vzchopili, ale řekl bych, že nás dnes bylo prostě málo na kurtu, takových, kteří by to vzali na sebe a pomohli týmu. Tým se samozřejmě skládá z individuálních výkonů, a těch tam prostě dnes nebylo tolik, abychom mohli pomýšlet na vítězství s Ukrajinou. Zítra nás čeká poslední zápas. Musíme se v hlavách nastavit na vítězství. Je to těžké pro všechny, ale musíme se rvát víc, než jsme se rvali dneska.

Špulákovi se v úvodních výměnách zápasu dvakrát podařilo úspěšně zaútočit středem, bodový blok předvedl Zajíček, z hlavního kůlu se prosazoval Hadrava a český tým získal dvoubodové vedení. Ukrajinci ale dokázali využít českých chyb a vypracovat si výhodu čtyř míčů. Hadrava esem na zadní čáru snížil na 15:18, další přímý bod z podání trefil Vašina. Ukrajinci ale dvakrát za sebou zablokovali Šotolu a českému týmu nedali šanci na snížení.

V druhém setu Češi marně dotahovali ukrajinské vedení a kromě Hadravy se čeští volejbalisté bodově prosazovali jen výjimečně. Hráči ve žlutém tak druhou sadu získali bez komplikací.

Hadrava držel svými útoky a servisem český tým v úvodu třetího setu v těsném vedení, na deset bodů v utkání se dostal i Vašina. Ke dvěma jmenovaným se ale další z českých hráčů nepřidali, proto bylo složité držet vyrovnaný stav a využívat ukrajinské chyby. Hadravovi s Vašinou se to přesto dařilo i za stavu 21:18 pro český volejbalový výběr. Hadravův 20. bod v utkání znamenal český setbol a stejný hráč ukončil sadu.

Slibné české vedení z úvodu čtvrtého setu ukrajinští hráči rychle smazali. Přesto se tým okolo univerzála Hadravy dostal zpět do vedení a bránil těsnou výhodu, kterou jejich soupeři smazali dvěma bodovými bloky na 13:13. Pomohlo eso kapitána Zajíčka a tvrdý atak Galabova, v koncovce se ale blíže k ukončení setu dostali Ukrajinci. Plotnytskyiho eso znamenalo mečbol, zápas ukončil Hadrava podáním do sítě.

Autor: Štěpán Sedláček, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018