5.7.2014

Čeští reprezentanti prohráli svoje první utkání v Nizozemsku

logo

 

Nizozemsko - Česko 3-1 (25-15, 22-25, 25-18, 25-18)

 

Nizozemsko: Abdel-Aziz, Kooy, Van Garderen, Koelewijn, Overbeeke, Parkinson – libero Jorna.

Střídali: Van Harskamp, Adringa, Diefenbach, Ter Horst.

Trenér: Edwin Benne.

 

Česká republika: Mach, Habr, Finger, Baránek, A. Bartoš, Široký – libero Michálek.

Střídali: Haník, Kuliha, Beer, P. Bartoš.

Trenér: Zdeněk Šmejkal.

Úvod utkání vyšel lépe domácím volejbalistům. Českým hráčům dělalo potíže odstranit ze servisu Abdel-Azize, takže si Nizozemci dokázali vypracovat drobný náskok, který se projevil při prvním technickém time-outu. Během něj vedli 8:5. Mezi oběma výběry poté nebyl téměř žádný herní rozdíl, k Oranjes se ale přiklonilo více štěstí. Drobné nepřesnosti, které se u Čechů objevily na síti, ale i na příjmu, rozhodly o šestibodovém náskoku domácích při druhé povinné pauze. Následný další bod Nizozemska už ale nevydržel trenér Šmejkal, vzal si oddechový čas a chystal plány na překvapivou výměnu Fingera za Haníka. Jenže ani tento tah na rozjeté hráče v bílých dresech neplatil, český národní tým začal více a více chybovat, takže velmi brzo nabídnul domácím setbol. Ti darovanou příležitost neodmítli a rázně ukončili první dějství důležitého zápasu.

I druhý set začal stejně. Tedy až na ten rozdíl, že problémy zastavit soupeře měli domácí Nizozemci. Zkoncentrovaný národní tým byl rychle o čtyři body napřed, což nenechalo chladným domácího lodivoda. Ten sice svým oddechovým časem krátce přerušil bodovou šňůru Čechů, ale při prvním povinném time-outu měli svěřenci Zdeňka Šmejkala šest bodů k dobru, hlavně díky čtyřem bodům z podání kapitána Filipa Habra. A spanilá jízda pokračovala nadále. Byli to právě Oranjes, kteří najednou nevěděli co hrát, hostům vycházelo vše. Jako mávnutím kouzelného proutku ale přišel nečekaný zvrat. Najednou byl pro národní tým obrovský problém prosadit se přes vynikající nizozemské bloky a z osmibodového náskoku nezbylo vůbec nic. Českým hráčům nepomáhala ani výrazná podpora fanklubu, který se vydal v asi dvacetičlenném počtu do Rotterdamu. Šmejkal proto znovu reagoval a nahradil Adama Bartoše budějovickým Kulihou. Naštěstí se hostující bloky zpevnily ve správnou dobu a i při druhé technické pauze byl český výběr ve vedení. Tentokrát ale pouze ve dvoubodovém. Cestu za vyrovnáním ještě navíc podpořili Široký s Habrem ze servisu, jenže ani to nestačilo. Draví Nizozemci stáhli tříbodovou ztrátu a stavem 21:21 zdramatizovali koncovku sady. Krátce nato ale udělal při podání zásadní chybu Dick Kooy, který přešlápl a daroval Čechům bod zadarmo. Ten navíc národní tým dokázal potvrdit, čímž získal první setbol. A hosté se na zisk ani moc nenadřeli. Chyba na příjmu po servisu Radka Macha znamenala vyrovnání duelu. Česká republika získala druhý set poměrem 25:22.

Důležitosti třetího dějství si byly vědomy oba výběry. Proto se servis přeléval ze strany na stranu a nikdo si nedokázal vypracovat rozdíl, který by mohl ovlivnit sadu. První větší než jednobodový náskok měli Nizozemci. Vypracovali si ho až za stavu 12:10. V tu dobu už byl ve hře Marek Beer, který na palubovce střídal Radka Macha. Dvoubodový náskok drželi domácí i během druhé technické pauzy. Proto přišla znovu na řadu výměna Fingera za Haníka. Češi se mocně snažili dotáhnout na lídra skupiny E, jenže soupeř jim příležitost svými chybami nenabízel. Do hry se tak poprvé dostal i Pavel Bartoš, který nahradil Širokého. Nizozemsko si ale nadále šlo za svým cílem. Při vedení 20:17 nejprve skvěle zablokovalo útok Čechů, následně poslal Finger míč do zámezí a o osudu třetí části se zdálo být rozhodnuto. Nezměnil to ani oddechový čas kouče Šmejkala, ani příchod Kulihy. Reprezentace prohrála sadu výsledkem 18:25 a bylo jasné, že z prvního duelu už si tři body neodnese.

Na nevydařený set asi hráči navázat nechtěli, nicméně se jim to povedlo. Ze stavu 4:4 utekli domácí po chybách národního týmu na vedení 8:4, což nebylo pro Českou republiku vůbec příznivé. Přes Nizozemce bylo prakticky nemožné jakkoliv přejít a ti drobnými krůčky mířili za výhrou. Zdeněk Šmejkal se sice snažil vymýšlet, jak Oranjes zastavit, na rozjetý domácí vlak to ale nestačilo. Náskok osmi bodů při druhém technickém oddechovém čase začínal být při výkonu Nizozemců takřka neřešitelný. Kouč Benne si byl výkonem svého celku natolik jistý, že stáhl svého produktivního Van Garderena a nabídl šanci Ter Horstovi. Český tým se ale přes nepříznivý výsledek nechtěl vzdát a zkoušel zatáhnout za ruční brzdu oranžového expresu. Ztrátu se sice podařilo umazat na 17:21, na skvělé domácí, kteří dnes byli bezchybní, to ale nestačilo. Nizozemsko sice využilo až druhý mečbol, ale i tak bralo zaslouženě tři body a hodně se přiblížilo postupu do další fáze.

„Dnešní zápas jsme prohráli v útoku. Obě družstva se trápila na příjmu, akorát nizozemský tým se s tím dokázal nakonec vypořádat. Samozřejmě jsme sem jeli se sestavou, která nás dohnala k improvizaci, protože náš první univerzál je zraněný a věděli jsme, že to bude těžké. Tenhle zápas házíme za hlavu a soustředíme se na to, abychom účinkování ve Světové lize zakončili vítězstvím, a aby to nizozemský tým neměl tak lehké v cestě za postupem,“ zhodnotil první duel v Rotterdamu Zdeněk Šmejkal.

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018