13.12.2023

CEV Volleyball European Golden League 2024 mužů bude v novém formátu

Evropská volejbalová konfederace CEV oznámila termíny a nový formát CEV Volleyball European Golden League pro příští rok. Muži si v základní části, stejně jako ženy, zahrají na třídenních turnajích. V Česku se turnaj uskuteční mezi 31. květnem a 2. červnem 2024, pořadatelské město bude oznámeno později. Nejlepší týmy si pak o ligový pohár a postup do FIVB Challenger Cupu zahrají ve Final Four.

Pro příští volejbalovou sezónu přichází CEV s novým formátem CEV Volleyball European Golden League. Namísto základních skupin, ve kterých hrály týmy systémem každý s každým, se v roce 2024 odehraje celkem dvanáct třídenních turnajů. Každý z účastníků tak bude hostit jeden z turnajů. Ty se uskuteční o třech po sobě jdoucích víkendech, konkrétně 17. – 19. května, 24. – 26. května a od 31. května do 2. června. A během těchto „rotací“ se dvanáct reprezentačních výběrů setká ve vzájemném zápase vždy s šesti soupeři. Výsledkem pak bude klasická ligová tabulka s pořadím po základní části CEV Volleyball European Golden League. Do Final Four poté postoupí hostitelský tým a tři nejlepší celky základní části (případně i čtvrtý tým v pořadí, pokud je hostitelská reprezentace mezi nejlepší trojicí).

Mužskému výběru Jiřího Nováka patří pozice čtvrtého nasazeného týmu a před domácími diváky je uvidíme na přelomu května a června v zápasech proti Finům a Rumunům. Stejně jako letos se mužské Final Four odehraje v Chorvatsku, vítěze mužské části ligy poznáme v neděli 16. června.

Příští rok nás čeká nový formát Evropské Zlaté ligy, přihlášené týmy byly nasazeny dle rankingu CEV a každý z nich má zaručit jeden domácí a dva venkovní turnaje. Systém garantuje, že se utkáme s šesti různými soupeři, což vnímám jako výhodu,“ řekl k novému formátu soutěže manažer seniorských reprezentací Miloslav Javůrek. „U mužů se budeme snažit postoupit do Final Four, i když absolutní prioritu bude mít kvalifikace na mistrovství Evropy 2026 a postup na šampionát.

Čeští volejbalisté vyzvou Estonce, Makedonce, Lucemburčany, Ukrajince, Finy a Rumuny. „V mých očích je tento formát zajímavější. Nestřetneme se pouze se třemi týmy systémem doma – venku, ale zahrajeme si se šesti různými týmy, což mi přijde jako zajímavá inovace. A během tří víkendových turnajů je v podstatě odehrána základní část CEV Evropské Zlaté ligy. Los jsme trochu předvídali a co se týká cestování, nedopadli jsme až tak špatně. Výhodou je organizace třetího turnaje na domácí půdě. V tomto směru jsme stejně nějak kalkulovat nemohli, protože šlo o nasazení dle daného klíče. Bereme to tedy tak, jak to je. Ve starém systému bylo malinko jednodušší kalkulovat a predikovat cíle, respektive vypočítat si, co je třeba k postupu do Final Four. V tomto formátu je to složitější, protože s některými týmy se neutkáme, a rozhodující je komplexní tabulka, nikoliv tabulka jedné základní skupiny. To nutí týmy, aby šly v každém zápase na doraz a snažily se pokaždé uhrát co nejlepší výsledky,“ hodnotil plusy a mínusy nové podoby CEV Volleyball European Golden League trenér mužského výběru Jiří Novák.

V roce 2023 se tým trenéra Nováka probojoval do finální fáze, kde bral čtvrté místo. O rok dřív dokonce kapitán Adam Zajíček zvedl nad hlavu pohár pro vítěze.

Program CEV Volleyball European Golden League mužů 2024 ZDE, Final Four 15. a 16. června 2024 (Chorvatsko).

 

Autor: Štěpán Sedláček

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018