13.3.2015

Cíle jsou jasně dané, chceme získat Francouzský pohár i vítězství v lize, říká reprezentant David Konečný

 logo

 

ROZHOVOR - Volejbalově proslavené Tours se aktuálně nachází na čtvrtém místě tabulky nejvyšší soutěže ve Francii. Jeho cílem je, stejně jako každý rok, zisk prestižního titulu volejbalových mistrů Francie. Ale nepředbíhejme, neboť již za pár dní se blíží velmi populární finále Francouzského poháru, jenž má své každoroční dějiště ve věhlasné Paříži. V sobotu 21. března čeká volejbalový velkoklub z Tours prestižní pohárové finále, kde se tým zkušeného univerzála Davida Konečného a mladého smečaře Adama Bartoše střetne s mužstvem z Beauvais, které má ve svém kádru také dva české hráče, blokaře Jiřího Krále a bývalého kapitána české volejbalové reprezentace, smečaře Ondřeje Hudečka. Finále to bude velice zajímavé, neboť oba týmy jsou momentálně v dobré formě a favorit druhé nejcennější trofeje Francie se odhaduje opravdu velmi těžko.

Letovický rodák David Konečný však v rozhovoru pro Český volejbalový svaz prozradil, že vítězství ve Francouzském poháru se od volejbalistů z Tours očekává. Za pár dní už tedy můžeme sledovat atraktivní bitvu. Ta poběží on line na francouzském portálu lnv.fr   


Tours oporoti předchozím výsledkům letos mírně zaváhalo, má na to vliv nové složení družstva? Nebo čím to bylo?

Letos se nám začátek soutěže moc nepovedl, díky mému zranění ve 2.kole jsme zběsile točili téměř všechny hráče na všech postech, ale nedařilo se najít optimální sestavu, pochopitelně pro nové hráče bylo těžké se s nastalou situací a vzrůstajícím tlakem vyrovnat. Teď už se naše hra stabilizovala a úspěšně se prodíráme tabulkou nahoru, kde momentálně okupujeme čtvrté místo.


Je vaší ambicí opět získat titul volejbalových mistrů Francie?

Od momentu, kdy jsem přišel do Tours, jsou cíle jasně dané, a to získat jak Francouzský pohár, tak vítězství v Ligue A. Ani tuto sezonu se na tom nic nezměnilo. Po vítězství v Superpoháru se od nás očekává obhajoba obou titulů. Úroveň francouzské ligy rok od roku stoupá, je tedy každá obhajoba těžší a těžší. Cannes, které vévodí tabulce, se podařilo letos sestavit velmi silné družstvo, druhá Paříž je stabilně kvalitní tým, třetí Lyon nabitý hráči se zkušenostmi z italské ligy a vlastně všechna družstva do desátého místa mají šanci na zisk titulu.


Tours má v týmu nováčka, mladého zlínského smečaře Adama Bartoše, jak jeho první sezonu v zahraničí ohodnotíš?

Pro Adama bylo ve Francii všechno nové, ale velmi rychle se zaklimatizoval. Po volejbalové stránce přinesl do týmu to, co od něj bylo očekáváno a co předvádí i v zápasech, to je vynikající přihrávka, útok po rychlé nahrávce a hecování na hřišti. Je to jeho první sezona v zahraničí a myslím si, že se uvedl opravdu dobře.


Také Jan Hadrava, smečař z Dukly Liberec, je ve Francii prvním rokem, v týmu společně s Alešem Holubcem. Jak se této dvojici volejbalistů v Nantes, jenž vede český trenér Martin Demar, momentálně daří?

Pro družstvo z Nantes je tato sezona opravdu noční můrou, po předchozích účastech v play off se momentálně nacházejí na sestupové pozici. Aleš i Jan nastupují stabilně, Honza si dokonce během sezony vyzkoušel dva posty, jak univerzála, což je jeho doménou, tak i roli přihrávajícího smečaře. Trenérovi Demarovi navíc na konci sezony schází zraněný nahrávač Skladaný, o to bude boj se vyhoupnout na nesestupové pozice těžší.


Nováčkem francouzské ligy je St.Nazaire, kde působí blokař Jakub Veselý, který se několika letech vrátil do Francie. Jak vnímáš jejich působení v nejvyšší francouzské soutěži?

Saint Nazaire už loni v Ligue A překvapilo bojovnými výkony a závěrečným desátým místem, tuto příčku si drží i letos. Tým prošel před sezonou razantní výměnou, kdy přišlo 11 nových hráčů, včetně Jakuba Veselého a dalších kvalitních volejbalistů. Play off jim však pravděpodobně tuto sezonu opět unikne.


Reprezentační smečař Karel Linz posílil druholigové Rennes, které určitě bude chtít postoupit. Je to tak?

Rennes se samozřejmě chce vrátit mezi volejbalovou elitu, bude to ovšem mít velmi obtížné. Momentálně se nachází na osmém místě a bude muset předvést vynikající výkony, aby se dokázalo do nejvyšší soutěže - Ligue A probít.


Tato sezona je pro tebe naprosto výjimečná, narodil se vám ve Francii syn Nikola. Máš dost času na spánek a odpočinek?

Syn se narodil čtyři dny po mém zranění, takže jsem mohl být první dva týdny téměř nepřetržitě s rodinou a zvykat si na nový režim. Odpočinout a vyspat se se dokážu jako dříve, navíc teď mám v životě o jednu velkou radost navíc.

logo
V létě čeká českou reprezentaci opět start ve Světové lize. Může se český fanoušek těšit, že na hřišti uvidí oblíbeného bombera Davida Konečného?

Tato otázka je stále otevřená, s reprezentačním trenérem Šmejkalem jsem ještě nemluvil. Máme domluvenou schůzku na začátek dubna.


V Tours ti letos končí smlouva, ale asi budeš chtít zůstat věrný klubu, se kterým jsi vyhrál nespočet medailí, je to tak? Nebo fanoušky potěšíš a vrátíš se do české extraligy?   

Ano, smlouva mi končí. S vedením klubu jsme se ještě nebavili, zda se mnou počítají i nadále, nicméně ve Francii bych rád zůstal.

 

Autor: Blanka Popelková

Foto: FIVB
  

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018