8.1.2020

Evropská kvalifikace na OH 2020 mužů – Berlín – 4. den

To, že dnešek je pro náš tým posledním hracím dnem kvalifikace na OH 2020, se rozhodlo již včera večer. V utkání naší skupiny se potkaly dva neporažené celky. Domácí Němci, bez zraněného univerzála Grozera, a vicemistři Evropy Slovinci, pro které to byl teprve druhý zápas ve skupině. Po naší nešťastné porážce s Belgií, jsme potřebovali výhru Němců a to nejlépe za tři body a bez ztráty setu. Potom bychom se dnes utkali se Slovinci v přímém duelu o postup do semifinále.

Utkání začali domácí Němci výborně, stále si udržovali pětibodový náskok a vypadalo to, že první set bude jejich jednoznačnou záležitostí. Ale Slovinci si byli vědomi důležitosti zápasu a od poloviny setu začali bod po bodu Němce stahovat, až utkání dospělo do neskutečné koncovky. Zde každý ze soupeřů měl několik setbolů, aby až Němci první set zvrátili na svoji stranu v poměru 34:32. V druhém setu již Slovinci neměli na co čekat, přitvrdili na podání a srovnali stav zápasu s přehledem na 1:1. Italský trenér Němců Giani musel sáhnout ke střídání, ve kterém pokračoval i v setu třetím. A vyplatilo se. Hráči z lavičky se šance chytli a překvapené Slovince nepustili přes dvacítku. I začátek čtvrtého setu hrál do karet naší reprezentaci. Němci stále vedli a ne úplně plná Max-Schleming aréna si nepřipouštěla nic jiného než vítězství domácího výběru. Nicméně Slovinci ukázali svoji vnitřní sílu a nechtěli být v následujícím utkání s naší reprezentací pod tlakem. Agresivnějším blokem, ale hlavně opět přesnějším a razantním servisem dovedli zápas do tiebreaku. Zde si již vítězství nenechali vzít. Byli stále o bod, dva před Němci a nakonec svým pětisetovým vítězství, poslali naše borce definitivně „domů“.

Dnešní první utkání v Berlíně bylo hlavně o postupu nebo nepostupu mistrů Evropy Srbů ze základní skupiny. Pokud Srbové chtěli postoupit, museli bezpodmínečně porazit zatím výborně hrající Bulhary za tři body. Bulharům účast na OH již utekla těsně ve světové kvalifikaci, kdy nad hvězdnou Brazílií vedli na domácí půdě 2:0. Bohužel tento zápas nedotáhli do vítězného konce a taky proto je vidíme zde v Berlíně na evropské kvalifikaci. A zápas to by zajímavý. První set ovládli Bulhaři, v druhém setu ještě Srbové v koncovce utekli vyřazení, ale ve třetím se jim to již nepodařilo a olympijský sen se jim rozplynul. Bulhaři pustili na hřiště hráče z lavičky. Ti se ve čtvrtém setu rozkoukávali, aby v pátém zabrali a dotáhli zápas do vítězného konce. Mistr Evropy z Paříže 2019 se do Tokia jisto jistě nepodívá.

Náš tým dnes čekal poslední zápas olympijské kvalifikace proti Slovincům. Ve skupině B je již rozhodnuto, z prvního místa postupuje do semifinále Bulharsko a z druhého Francie. O semifinálových dvojicích rozhodne duel mezi námi a Slovinci. Pokud Slovinci zvítězí, narazí na Francii, pokud zvítězíme my, tak vicemistři Evropy vyzvou v souboji o finále Bulharsko.

Slovinsko – Česká republika 3:1 (25:12, 28:26, 19:25, 28:26)

Rozhodčí: Aro (FIN), Akinci (TUR)

Diváci: 891

Sestavy:

Slovinsko: Cebulj, Kozamernik, Ropret, Urnaut, Pajenk, Štern T., libero Kovačič. Střídali: Gasparini, Štalekar, Štern Z., Vinčič, Možič, Klobucar, Videčnik

Česká republika: Janouch, Vašina, Zajíček, Indra, Galabov, Polák, libero Pfeffer. Střídali: Šulista, Michálek, Patočka, Mach, Janků, Bartůněk

Statistika ZDE

Ohlasy po utkání:

Kapitán Jakub Janouch: „První set jsme spali a čekali, co se bude dít. A to tací soupeř jako Slovinsko je, neodpouští. Pak jsme se dostali do zápasu, urvali set, ale opět neuhráli dvě koncovky. Je to pořád dokola. V koncovce si nahrajeme bodovku a váháme, na tom musíme pracovat.“

Trenér Michal Nekola: „Tak první set se hodnotit nedá, jedním slovem katastrofa, náš nejhorší set v turnaji. Pak jsem musel začít rotovat sestavou a dostali jsme se zpět do zápasu. Lituji těch dvou koncovek, kde zase rozhodla naše nepřesná mezihra, jednoduché chyby, které rozhodly o osudu tohoto utkání.“

Vyrovnaný stav prvního setu vydržel pouze do stavu 3:3. Pak nám Slovinci precizní obranou, tvrdým a přesným útokem ukázali, proč jsou jedním z nejlepších týmů na světě. Za hrozivého stavu 5:14 střídá na nahrávce Janoucha Bartůněk, ale Slovinci přidávají bod za bodem. Za stavu 8:19 první set hrozí debaklem. Vašinu střídá Šulista. Bohužel ani bojovnost, kterou tady naši celý turnaj předváděli, není na výrazu našich hráčů vidět. V koncovce Indra koriguje stav dvěma esy na 12:21. Ale Slovinci jsou dále při chuti a první set prohráváme v poměru 12:25!!! Na příjmu pouhých 24% a útok 13:4 ve prospěch Slovinců.

Do druhého setu trenér Nekola zamíchal sestavou. Na postu univerzála se objevuje Vašina a na smeči Šulista, na nahrávku se vrací Janouch. Začátek nám vychází, ujímáme se vedení 5:2. Daří se Šulistovi, který uhrává vysoké nahrávky po obraně, 7:3. Bohužel soupeř si pomáhá servisem a hned je srovnáno 7:7. Za Vašinu se vrací Indra a Štern „sundává“ Šulistu jednoblokem. Trenér Nekola si bere první timeout. Dalším esem zvyšuje Slovinsko svůj náskok již na 12:8. Ne, dnes se našim hochům nedaří, i když Zajíček také přidává eso. Za Galabova jde na hřiště Michálek. Zuby nehty se držíme na kontakt (13:15), ale vyrovnat nám soupeř nedovoluje, i když se v obraně rveme jako lvi. Za stavu 13:17 si trenér Nekola bere druhý oddechový čas. Blíží se koncovka a stále jsme na „dostřel“ (17:18) a donutili jsme trenéra soupeře k prvnímu timeoutu. Těsně před koncovkou blokem Janoucha srovnáváme na 20:20. Indra nás svým útokem drží ve hře (22:22) a po bloku Poláka vedeme 23:22. Na servisu je připraven ostravský ranař Janků. Zkažený servis soupeře nám dává první setbol. Další setbol máme po útoku Šulisty z handy, třetí setbol po zkaženém podání Slovinců.  Ale následné eso posílá do výhody soupeře a další výborný servis ukončuje druhý set. Kolik setbolů jsme v tomto turnaji již měli???

I ve třetím setu se hned ujímáme vedení 4:2. Ale soupeř rychle srovnává a na hřišti se objevuje místo Poláka Patočka. Eso Šterna opět srovnává stav, 6:6. Slovinci, když jim teče do bot, si vždy pomohou esem, opět srovnáno 9:9. Dvakrát nad sítí úřaduje Patočka, na servisu Indra a rychle utíkáme soupeři na 13:10. V polovině třetího setu si udržujeme po smeči Michálka nadějný náskok, 16:12. Daří se nám ztrátovat z první a jdeme do koncovky s luxusním náskokem, 19:14. To nutí slovinského trenéra k timeoutu. Na Slovince platí rychlá hra Janoucha na Šulistu, 21:16. Po dlouhé době nám v koncovce pomáhá challenge a vedeme 22:17. Úspěšný útok Michálka přinutil trenéra soupeře k oddechovému času za stavu 23:17 v náš prospěch. Máme k dispozici šest setbolů, tak snad už to vyjde. Set ukončuje sám soupeř zkaženým podáním. Snižujeme na 1:2.

Do čtvrtého setu vstupujeme opět lépe (5:2) a je tu hned timeout Slovinců. Jsme opět v zápase, jen se teď vyvarovat zbytečných chyb. Stále si udržujeme náskok tří bodů (8:5, 10:7). Nekompromisní blok Šulisty na Šterna zvyšuje náš náskok na 12:7 a další bod přichází po útoku Šulisty. Za stavu 14:8 to začíná vypadat opravdu nadějně. A když Indra přidá eso, blížíme se ke koncovce s velkým náskokem. Bohužel tři esa soupeře nás tohoto velkorysého náskoku zbavují, 15:12. Blokem z těžkého postavení pomáhá Patočka. Na hřiště se vrací Galabov, ale nepomáhá to a soupeř se přibližuje. Zpátky je i Michálek a drží náš prapor nahoře přesným útokem z handy. Do koncovky jdeme s dvoubodovým náskokem (20:18) a po šťastném servisu Indry je stav 22:19. Timeout Slovinců ukazuje, že jsou pod tlakem. Soupeř si pomáhá, jak jinak než servisem, ale stále vedeme 23:21. Dalším esem Slovinci srovnávají na 23:23. Trenér Nekola si bere oddechový čas. Indra měl na ruce setbol, bohužel ho zastavila páska. Ani druhý setbol se nám nedaří proměnit. Ne, ani třetí setbol neuhráváme. To Slovinci proměňují hned první mečbol a radují se z vítězství 3:1. Přestože to po prvním setu vypadalo na pořádný „výprask“, nakonec náš tým odehrál vyrovnaný zápas se stříbrným týmem ME 2019 a prohrál ho v setech, kdy v každém (kromě úvodního) měl tři setboly.

Výsledky zápasů ve skupinách:

skupina A   skupina B
Slovinsko - Belgie 3:0   Francie - Srbsko 3:0
Česká republika - Německo 0:3   Nizozemsko -  Srbsko 0:3
Belgie - Německo 0:3   Bulharsko - Francie 3:2
Belgie - Česká republika 3:2   Bulharsko - Nizozemsko 3:0
Německo - Slovinsko 2:3   Srbsko - Bulharsko 2:3
Slovinsko - Česká republika 3:1   Francie - Nizozemsko 2:3

 

Konečné tabulky:

skupina A zápasy výhra prohra sety body
1. Slovinsko 3 3 0 9:3 8
2. Německo 3 2 1 8:3 7
3. Belgie 3 1 2 3:8 2
4. Česká republika 3 0 3 3:9 1
           
           
skupina B zápasy výhra prohra sety body
1. Bulharsko 3 3 0 9:4 7
2. Francie 3 1 2 7:6 5
3. Srbsko 3 1 2 5:6 4
4. Nizozemsko 3 1 2 3:8 2

 

První dva týmy z každé skupiny postoupily do čtvrtečních semifinálových soubojů. Od 17:00 nastoupí Slovinsko proti Francii, od 20:10 čeká domácí Německo bitva s Bulharskem. Vítězové budou bojovat v pátečním finále od 20:10 o jednu vstupenku na olympijský turnaj do Tokia 2020.

Autor: Jiří Carba, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018