4.9.2023

Hladká výhra nad Černou Horou přiblížila český tým k postupu do osmifinále ME

Naši volejbalisté nastoupili na mistrovství Evropy 2023 ke svému čtvrtému utkání. Na vítězství proti Černohorcům stačilo českému výběru 75 minut. Po setech 25:18, 25:20 a 25:15 si do tabulky základní skupiny C připsali potřebné tři body k postupu do osmifinále. Hráči Černé Hory vzdorovali pouze v druhé sadě, utkání ale mělo jasný průběh. K hladké výhře přispěli 18 body Jan Galabov a 15 úspěchy Lukáš Vašina, dohromady zaznamenali i 7 přímých bodů z podání.

Česko – Černá Hora 3:0 (25:18, 25:20, 25:15)

Rozhodčí: Paul Catalin Szabo-Alexi (ROU), Risto Strandson (EST)

Sestavy (od zóny I):

Česko: Vašina, Zajíček, Šotola, Galabov, Polák, Janouch, libera Moník, Pfeffer. Střídali: Hadrava, Špulák, Srb, Licek, Trojanowicz

Černá Hora: Zvicer, Milic, Jovovic, Bojic, Babic, Milenković, libera Caćic, Rovcanin. Střídali: Strugar, Dubak, Minic, Joksimovic, Delic, Djurovic

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

smečař Lukáš Vašina:Ve druhé sadě nás Černohorci trošičku uspali a my přestali hrát naši hru. V prvním setu jsme dávali kvalitní servis na 80 procent, ale v tom druhém jsme se tak trochu zbláznili a začali riskovat, i když na ně stačil jen 80procentní servis, po kterém jsme si jejich útoky ubránili. Tam vidím kontrast mezi úvodními dvěma sety. Nevím, jestli to byl náš nejlepší zápas. Hráli jsme proti papírově slabšímu týmu, proti kterému jsme chtěli od začátku dominovat, a nemyslím si, že to byla úplně ta hra, kterou tady na mistrovství Evropy chceme prezentovat. Doufám, že za dva dny proti Makedonii už to bude to, co chceme. Už vlastně můžu říct, že jsme postoupili do osmifinále a doufám, že naše hra bude kvést dál a dál. Samozřejmě, že jsme si trošku oddechli, protože před zápasem jsme byli svázaní tím, že musíme kvůli postupu vyhrát. Věděli jsme, že Montenegro hraje dobrý volejbal, hraje dobrý sport, se kterým porazili Dány, s nimiž jsme se také trápili. Věděli jsme, o co hrajeme a Černohorci hráli o to samé. Jsem rád, že jsme to zvládli a spadl nám velký kámen ze srdce. Od zápasu s Makedonií očekáváme, že přijde plná hala diváků, kteří tady domácímu týmu vytvářejí velice bouřlivou atmosféru. Nám nezbývá nic jiného, než zápas vyhrát, protože se hraje i o místo v rankingu. To znamená, že pokud budeme prohrávat se soupeři, kteří jsou pod námi, budeme ztrácet body. Proto tyto zápasy potřebujeme vyhrávat. A já doufám, že ten zápas zvládneme a ve druhé skupině si člověk nevybere. Je tam Itálie, Srbsko, Německo, Belgie, takže na kohokoliv narazíme, půjde o zápas s velmi silným týmem.

trenér Jiří Novák: Jsem moc spokojený s dnešním zápasem a v podstatě i s výsledkem. Myslím si, že bychom se mohli ještě trošičku víc odbrzdit, ale jsou to zápasy o tom, že my musíme a jsem rád, že jsme to dnes zvládli.

Při Zajíčkově servisu se Čechům v úvodu zápasu podařilo získat vedení 4:0. Eso Galabova na 8:2 vyvolalo time out Černé Hory. Šotola, Vašina a Galabov útočili do odkryté obrany a bez problémů skládali míče. Stav rychle rostl a po špatném postavení Černohorců vedli čeští volejbalisté 20:14. První set zakončil Galabov zkráceným podáním.

Druhý set přinesl neuspořádanou hru na obou stranách, ve které měli více štěstí Černohorci, kteří se dostali do vedení 8:6. Češi sice srovnali a šli do vedení, ale nedařilo se jim odskočit do výraznější výhody. Až po dvou bodových blocích se stav posunul na 19:16 z českého pohledu. Poté už se Černohorci do hry nedostali.

Bez většího úsilí se čeští volejbalisté ve třetí sadě dostali k vedení 8:6, tvrdě a přesně servírující Vašina přidal další dva body přímo z podání. Černohorci ztratili kontakt a zápas bez komplikací dospěl k hladké české výhře. Vašina ji potvrdil dalšími dvěma esy.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018