6.10.2019

Jak viděl trenér reprezentace mužů Michal Nekola ME 2019?

Letošní ME ve volejbale mužů je minulostí. Poprvé se pořádalo ve čtyřech státech a do bojů zasáhlo 24 mužstev. Konečný stav potvrdil dominanci a zvyšující se kvalitu států z bývalé Jugoslávie. Nejenže opanovaly finále (Slovinsko – Srbsko), ale i družstva jako Černá Hora a Severní Makedonie ukázaly svoji nemalou kvalitu. A jak ME 2019 viděl trenér našeho reprezentačního mužstva Michal Nekola?

Jak celkově hodnotíš letošní ME a vystoupení naší reprezentace?

Těší mě, že se nám podařilo postoupit ze skupiny, protože to nebylo úplně snadné. Mrzí mě, že jsme neudrželi konstantní výkony a připravili se tím o výhodnější pozici pro osmifinálový zápas. V osmifinále jsme se rvali o postup mezi nejlepší osmičku, ale soupeř byl lepší.

Osvědčilo se rozšíření na 24 družstev nebo už těch zápasů v rychlém sledu za sebou je hodně?

Myslím si, že počet zápasů problém nebyl. Skupina tak nebyla jen o jednom vítězném zápase, jako na ME v roce 2017, ale pro postup jsme museli bojovat v pěti utkáních.

Možná trochu o našem umístění rozhodl první zápas s Ukrajinou. Kdybychom byli třetí ve skupině, asi Belgie byla hratelnější. Vidíš to tak?

Souhlasím, že pro lepší umístění ve skupině a potenciálně hratelnějšího soupeře v osmifinále nám chyběly body z prvního utkání proti Ukrajině.

Nakonec nás vyřadil mistr Evropy. Byli Srbové opravdu tak dominujícím družstvem?

Čtvrté místo ve skupině znamenalo, že v osmifinále narazíme na jednoho z největších favoritů turnaje Srbsko, které i přes náš bojovný výkon potvrdilo svou kvalitu. Srbové hráli velice kompaktně a proti nám zahráli výborně především v obraně.

Překvapil tě někdo z tvých svěřenců výkonem?

Moc mě potěšily výkony mladíků Kunce a Sedláčka, pro které to byla první zkušenost a ustáli ten velký tlak turnaje a důležitých utkání.

Jak bys zhodnotil ostatní družstva. Zklamal nebo překvapil tě někdo?

Osobně pro mě byly favorité turnaje týmy Polska, Ruska a Srbska. Takže mě mile překvapili Slovinci, kteří v domácím prostředí dva z těchto favoritů vyřadili a zaslouženě postoupili až do finále turnaje.

Teď nás čeká v lednu 2020 kvalifikace na OH. Přetěžká kvalifikace. Pojedeme tam se stejným kádrem nebo začneš zabudovávat mladé nadějné juniory?

Kvalifikace na OH bude pro všechny hráče velká výzva, takže věřím, že na tento turnaj odjedou ti nejlepší hráči, kteří budou zdravotně v pořádku. 

Příští ME budeme pořádat v Ostravě. Myslíš, že kostra týmu zůstane stejná nebo čekáš, že se prosadí někdo z „mladých“?

Již od loňského roku se snažíme pracovat a zabudovávat do „áčka“ mladé hráče, kteří prošli juniorskými reprezentacemi a právě pro některé z nich by mohl být domácí šampionát startem do velkého volejbalu.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018