24.4.2014

Jakub Veselý: Světová liga bude určitě skvělá zkušenost!

Do české volejbalové reprezentace se po delší absenci znovu vrací sedmadvacetiletý blokař Jakub Veselý. Zkušený hráč polského celku z Čenstochové bude rozhodně patřit k základním kamenům národního týmu a se svými 206 centimetry bude chtít pomoci novému mladému výběru trenéra Šmejkala v cestě za úspěchem ve Světové lize.

logo
Foto:CEV.lu

Jakube, vy jste před sezónou přestoupil z italské Modeny do polské ligy. Uplynulý ročník se týmu ale tolik nevyvedl.
Nevyšlo nám to úplně podle mých představ, skončili jsme jedenáctí ze dvanácti týmů. Naším cílem bylo se dostat do play-off a bojovat o nějaké páté či šesté místo, což by znamenalo pohár. To se nám ale nepovedlo. Nicméně během sezóny jsme měli spoustu zraněných hráčů, takže výsledek odpovídá stavu družstva, které bylo k dispozici.

A váš osobní výkon?
Já jsem začal sezónu dobře, poté jsem byl zraněný a musel jsem na operaci s kolenem, takže jsem chvíli chyběl. Ale po Novém roce už jsem zase hrál všechno
a se svým působením jsem spokojený.

V reprezentačním výběru jste ale vynechal přes jeden cyklus. Šlo o neshody s teď už bývalým koučem Stewartem Bernardem. Co se přesně stalo?
Byly to konkrétně dva roky. Je to takový problém, který široká veřejnost už dobře ví, propíralo se to mockrát i v médiích a já bych se k tomu už nechtěl nijak vracet. Snažím se koukat dopředu, minulost už neřeším a nechci se v tom dále pitvat.

Komunikace se současným trenérem Zdeňkem Šmejkalem je tedy na lepší úrovni?
Určitě! Měli jsme schůzku v Praze, poseděli jsme, promluvili jsme si o tom, co nás čeká, jaké jsou cíle a myslím si, že to máme dobře nastartované a uvidíme, jestli to naše mladé družstvo, které je, všechno dokáže splnit.

Po dlouhé absenci v národních barvách a vcelku neúspěšné sezóně se musíte do reprezentačního dresu znovu těšit...
Samozřejmě, že se těším. Já jsem vždycky reprezentoval rád, potom se stalo to, co se stalo, ale teď už jsem znovu natěšený na pořádný kvalitní tým, který doufám bude. Věřím, že uděláme lepší výsledek než jedenácté místo. (smích)

Vás na úvod čeká ještě kvalifikační turnaj o postup na mistrovství Evropy 2015, v němž narazíte na Španělsko, Ukrajinu a prozatím ještě neznámého čtvrtého soupeře. Nic jiného než postup ale neberete, že?
Cílem je postup na mistrovství Evropy. Já bych chtěl říct, že soupeři nejsou určitě nejjednodušší. Ukrajinský národní tým v poslední kvalifikaci na olympijské hry porazil Slovensko 3:0, zároveň Slováci porazili v přípravě nás třikrát 3:0, takže jejich výběr je hodně silný. Oni spolu vlastně hrají ruskou ligu, což je jejich obrovská výhoda, takže si myslím, že přes ně bude zvlášť obtížné přejít. Ale byla by velká škoda, kdyby se nám to nepodařilo.

Když se řekne Světová liga, co to pro volejbalistu znamená?
Je to další z vrcholných cílů kariéry sportovce. Volejbalista má olympiádu, mistrovství světa, mistrovství Evropy, právě Světovou ligu a pod ní je Evropská liga. Jsem rád, že se konečně Česká republika dostala po dlouhé době zase zpátky do Světové ligy, jelikož se rozšířil počet účastníků na osmadvacet. Bude to určitě skvělá zkušenost a motivace i pro ty mladé, kteří toho na reprezentační scéně nemají tolik odehraného. Přínos to bude mít i pro náš národní tým do budoucna.

Ono už je to jedenáct let od té poslední účasti. Výkony našich reprezentantů jste si tehdy určitě nenechal ujít.
Myslím si, že jsem se koukal. Snad to bylo i v Opavě a celkově se nám povedlo uhrát skvělý výsledek v podobě čtvrtého místa. Jako mladý kluk jsem tyhle zápasy nevynechal a hnalo mě to hrát ten volejbal dál, abych se dostal do reprezentace.

Za soupeře budete mít ve skupině vzdáleného protivníka z Jižní Koreje. Víte o této reprezentaci něco?
Viděl jsem nějaká videa zápasů z ligy, ne reprezentace. Ten volejbal je tam podle mého v progresu, protože oni do svých týmů kupují zahraniční hráče. Mají sice limit pouze jednoho, zato si vybírají ty kvalitní. Nebude to soupeř jako Ukrajina, samozřejmě pro náš mladý a nový tým bude každá reprezentace nepříjemná. Všechna utkání budou vyrovnaná.

Dále se střetnete s Portugalskem. Vy pamatujete poslední vzájemný zápas z mistrovství Evropy 2011. Jak je to v současné době s nimi?
Portugalci jsou tým, se kterým se věčně pereme a věčně vyhráváme v tie-breaku, hráli jsme s nimi například i kvalifikaci na MS 2010 v bulharské Varně, kde to bylo také 3:2 pro nás. Určitě to budou dramatické zápasy, protože oni jsou zhruba na stejné volejbalové úrovni jako my, mají spoustu hráčů v zahraničí, ačkoliv nejsou vysoké postavy. Ale jsou to informace z mého posledního působení v národním týmu, možná ti starší již odešli a budou tam noví mladí volejbalisté. Budeme s nimi ale určitě hrát vyrovnaně.

Posledním do party je Nizozemsko. Jejich nejslavnější éra už je sice pryč, ale v posledním měření sil při kvalifikaci na MS 2014 naše reprezentace jasně prohrála 0:3.
Já bych řekl, že Holandsko má své nejlepší za sebou. Při jejich úspěších tam byl nahrávač Peter Blangé a všichni měli přes dva metry. Dlouho se z konce tohoto období museli vzpamatovávat. Teď už jsou ale zase o krok dál před námi, protože u nich je práce s mládeží na špičkové úrovni. Spousta hráčů, a teď se budu opakovat, je v zahraničí. Znám je a jsou v Itálii, v Polsku. Holandský tým je pro mě takovým černým koněm Světové ligy, může dojít hodně daleko a uvidíme, v jakém složení budou, a jestli všechny klíčové opory přijmou pozvání do reprezentace. Pro nás to bude jednoznačně další těžký soupeř. Ale my v této reprezentační sezóně nemáme žádného lehkého protivníka.

Bude se hrát v Českých Budějovicích, Chomutově a Opavě. Jak hodnotíte výběr dějišť z pohledu fanouškovských základen?
V Čechách už nehraji šest nebo sedm let, takže moc přehled nemám. Myslím si ale, že čím víc měst, kde budeme hrát, tím lépe pro volejbal a mládež, která se v něm může zhlédnout. Budějovice jsou několikanásobným mistrem, tak tam je to skoro povinnost, aby tam národní tým byl, v Chomutově a Opavě nyní extraliga není, třeba to však pomůže k tomu jejímu navrácení.

Právě v prvních dvou městech se bude hrát netradičně v hokejových halách. Máte s tím už nějakou zkušenost?
Já osobně už jsem v takových arénách hrál, šlo o nějaké kvalifikační turnaje a evropské poháry. Musím říct, že pokud je to dobře všechno nasvětlené, tak mi tam hrát nějak extra nevadí. Jen je trošku nevýhoda, když nepřijde plný dům, atmosféra pak nemusí být pro domácí tým taková jako v malé hale. Ale jinak je hokejová hala až luxusní stánek pro volejbal. (smích) Jsem rád, že si v nich zahrajeme.

A jaký výsledek budete považovat za úspěch ve Světové lize?
Ještě nám nezačalo soustředění, které začíná za necelý týden. Až potkám všechny kluky, některé z nich zatím vůbec neznám, a vytříbí se dvanáctka, pak se odvážím odhadovat. Všichni si samozřejmě přejeme postup ze základní skupiny, ale až začneme trénovat a sehrajeme se, tak uvidíme, jak na to reálně budeme mít.

 

Autor: Lukáš Dvořák

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018