27.7.2011

Kapitán českého týmu Ondřej Hudeček zve na zápasy proti Brazílii

logo

Kapitána české reprezentace Ondřeje Hudečka není třeba dlouze představovat. Levoruký přihrávající smečař národního týmu žije dlouhou dobu ve Francii, kde si čeští hráči svou pracovitostí a spolehlivostí vybudovali obrovský respekt. Ondra je typ klidného kapitána, který svou roli plní hlavně na hřišti – svými činy. Vzpomeňme jen na zápas proti Brazílii na mistrovství světa v Itálii. Tentokrát přijedou Brazilci do Brna a do Svitav, aby s našimi reprezentanty sehráli dvě přátelská utkání. Ondra jako vždy odpovídal s klidem rozvahou a přehledem.

Co se změnilo v tvém životě po úspěšném mistrovství světa v Itálii?
Povyrostly mi děti, takže už to doma není tak náročné. Mám za sebou další sezónu ve Francii, ze které mám smíšené pocity. První polovina soutěže se nám povedla, pohybovali jsme se do šestého místa, ale konec se nám – ani neznám ten pravý důvod – příliš nepovedl. Nakonec jsme skončili osmí, v play off jsme prohráli proti silnému Tours VB, takže se o mé vyřazení postarali David a Petr Koneční. Na Tours jsme neměli, ale měli jsme si vybudovat lepší výchozí pozici pro play off, což se nám kvůli čtyřem porážkám v řadě nepodařilo. S klubem jsem se rozloučil a podepsal jsem novou smlouvu v Beavais. Jinak vše plyne standardně tak, jak má.

Proč ses rozhodl zrovna pro Beavais?
V Montpellier jsem hrál na postu univerzála a ke konci sezóny už oběma stranám bylo jasné, že smlouvu neprodloužíme. Začal jsem si hledat nové působiště, mám dvě děti a ve Francii jsem s rodinou již osm let, takže naší prioritou bylo zůstat ve Francii. Zájem projevilo více klubů, ale Beavais byla pro mě nejlepší volba, ať už z pohledu kvality kádru, managementu, Beavais žije volejbalem. Proto jsem se rozhodl jít do Beavais a zkusit novou destinaci. Nevýhodou Beavais je, že leží ve vnitrozemí. Pět let jsme žili u moře, takže po odjezdu trochu tekly slzy.

Teď k národnímu týmu. Jak probíhá dosavadní příprava na domácí šampionát očima kapitána české reprezentace?
Příprava zatím probíhá tak, jak má. Tři týdny v Benešově jsme absolvovali trénink fyzické kondice, nikdo se přitom nezranil, takže to proběhlo podle plánu. V Nymburce již přišel na řadu volejbal a už se všichni těšíme na to, až přijdou přátelské zápasy, protože již měsíc „makáme“ a zatím nevíme, jestli jsme naši výkonnost zlepšili nebo na čem máme pracovat. Těšíme se na rytmus přípravných utkání.

Jsi zkušený hráč. Víš za ta léta, v jaké oblasti – ať už kondiční nebo té volejbalové – musíš po měsíční přestávce zapracovat nejvíce, aby ses dostal zpět do výborné formy?
Myslím si, že v kondiční přípravě na sobě v žádné oblasti více pracovat nemusím, jsem kondičně dobře připraven. Bohužel jsem celou sezónu hrál na postu diagonálního hráče, takže na soustředění národního týmu musím hodně pracovat na přihrávce a útoku ze zóny IV. Samozřejmě, že vím o svých slabinách, ale pracuji na nich v každém tréninku, ať už v klubu nebo v reprezentaci. To se nemění.

Hlavním atributem úspěchu českého týmu při mistrovství světa v Itálii byl týmový, kolektivní výkon. Budete se opět spoléhat na týmového ducha, nebo se během šampionátu vykrystalizovaly osobnosti, které jsou schopné v klíčových situacích utkání převzít zodpovědnost za tým?
Je určitě dobře, že máme v týmu osobnosti, které převyšují svým výkonem ostatní hráče, ale v každém kolektivním sportu, ať je to volejbal nebo jiný sport, rozhoduje na konci týmová soudružnost, takže se určitě budeme opět spoléhat na náš kvalitní a bojovný týmový výkon. V určitých situacích se můžeme spoléhat na osobnosti v týmu, ale pokud nebudeme hrát jako tým, tak na úspěch můžeme zapomenout.

Tento týden vás čekají v Brně a ve Svitavách přípravné zápasy s Brazílii. Jak se v tomto týdnu připravujete na Brazilce? Pracujete stále na individuálních činnostech nebo již trénujete komplexní cvičení v šesticích? Co od přípravných zápasů s Brazílii očekáváte?
Na Brazilce jsme se v Nymburku zatím nijak záměrně nepřipravovali, byli jsme  třikrát v týdnu v posilovně, ale začali jsme trénovat herní situace v šesticích, abychom si na sebe na hřišti zvykli. Jinak doladění formy přichází v tomto týdnu. Mrzí mě, že se média o zápasy s Brazílii zatím příliš nezajímají. Kdyby přijel rezervní tým fotbalistů Brazílie, bylo by určitě vyprodáno. Budeme hrát proti „béčku“ mistrů světa, které dokázalo zvítězit na Panamerických hrách, takže své kvality určitě má. Budeme to mít určitě těžké, ale aspoň se dozvíme, na čem jsme a na čem musíme ještě intenzivně pracovat.

V přípravě sice absolvujete velký počet zápasů proti týmům světové špičky, přesto zápasy „na ostro“ přijdou až na mistrovství Evropy? V čem má tato skladba přípravy výhody, v čem nevýhody?
Myslím si, že vše má své pro a proti. Týmy, které absolvují Evropskou nebo Světovou ligu, budou v další fázi přípravy unavenější než my. My jsme si mohli měsíc po sezóně odpočinout a začít přípravu budování fyzické kondice a veškerá naše koncentrace směřuje pouze k jedinému vrcholu, tím je mistrovství Evropy. To by mohla být naše výhoda. Do přípravných utkání jsme sehnali velmi kvalitní soupeře, se kterými bychom se v Evropské lize určitě nesetkali. Proto si myslím, že ta volba přípravy je správná. Nevýhodou tohoto systému může být menší propagace českého volejbalu, než kdybychom se účastnili mezinárodní soutěže.

Zkus pozvat české fanoušky na zápasy proti Brazílii a Kanadě…
Rád bych pozval fanoušky volejbalu, aby se přišli podívat, v jakém stavu v jednotlivých fázích přípravy jsme. Po mistrovství světa se uvidíme poprvé, každý jsme absolvovali sezónu ve svých klubech a budou se moci přesvědčit o tom, že opět máme vůli chtít bojovat a vítězit. Chtěl bych je také pozvat na dobrý, moderní volejbal, který bychom rádi proti silným soupeřům předvedli. Děkuji za rozhovor a přeji hodně štěstí

 

Radek Krpač

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018