14.5.2015

Mám rád vypjatá utkání, říká pětinásobný mistr Francie David Konečný

 logo

 

ROZHOVOR - Už pátý titul volejbalového mistra Francie si dnes domů přivezl český univerzál David Konečný. V letošní sezoně mu byl na hřišti pomocníkem i mladý český reprezentant Adam Bartoš, který do finálového zápasu také zasáhl. Finálová bitva o zlaté medaile měla stejné finalisty jako loni, jen se hrálo o set navíc a Tours porazilo Paříž 3:2 až v tie-breaku.

Největší hvězdou slavnostního finále francouzské PRO A  byl opět univerzál David Konečný, který svým nekompromisním útokem převálcoval celek Paříže s dvaatřiceti body na svém kontě. Jeho vynikající herní forma předčila nejen bulharského univerzála Paris Volley, ale i nově nakoupenou pařížskou posilu Nikolu Kovačeviče. David vzal celou základní část francouzské ligy jako trénink pro play-off, protože až tam se prý ukáže, kdo na to skutečně má. Finále si zaslouženě užíval, ale recept na udržení herní formy čtenářům neprozradil.
 

Davide, jak probíhají oslavy francouzského titulu Tours?
Oslavy propukly hned po návratu do Tours, a to ještě téhož večera a pokračovaly několik následujících dní. V oslavách double, respektive triple, máme už docela slušnou praxi. Kdo mě zná, tak dobře ví, že se k tomu umím postavit zodpovědně.


Ve finálovém zápase už vedla Paříž 2:0, přesto Tours dokázalo zabojovat a zápas otočit? Kde jsi viděl ten pravý klíčový moment, kdy se tým semknul a rozhodl, že vyhraje?
Druhý set jsme prohráli smolně po dramatické koncovce, ale nerozhodilo nás to. Naopak! Začali jsme si zápas užívat a hrát s radostí, uvolněně, bez stresu. Dobře známe kvalitu našeho družstva a věděli jsme, že jsme schopni hrát za každého stavu a za jakékoliv situace. Paříž začala chybovat a nám se začal, oproti prvním dvěma setům, dařit servis.


Závěr čtvrtého setu byl pro diváka nervovým vypětím, vnímal jsi to tak na hřišti i ty?
Já osobně jsem byl po celou dobu zápasu v klidu. Užíval jsem si, že hraju FINÁLE. Ale věřím, že pro některé diváky mohly být určité momenty zápasu adrenalinovým zážitkem.


Byl jsi nejlepším hráčem finále s vynikající 60% úspěšností? Jak jsi se na zápas připravoval?
Mám rád tato vypjatá utkání, kdy se hraje na jeden zápas. všechno nebo nic! Celá základní část je pro mě jen takový trénink na play-off. Tam je potom vidět, kdo na to má. Jinak se moje příprava na zápas neliší od ostatních hráčů, s výjimkou mých malých soukromých neřestí…


Co ti pomáhá udržet se v tak vynikající herní formě?
Koncem října jsem se zranil, byl jsem čtyři týdny mimo. Bohužel právě ve fázi, kdy jsme hráli i Ligu mistrů. Přišel jsem tak asi o deset zápasů. Musel jsem dohnat všechny body, které mi chyběly ze začátku sezony. A když musíš, tak musíš! Nemyslím si, že bych měl recept na udržení formy, všechno si jen sedlo ve správný moment tak, jak má.


Závěrem, jak ohodnotíš právě skončenou sezonu v Tours?
Asi se ani nedá přesně popsat, jakou euforii teď zažíváme, ale nebylo tomu tak celou dobu. Na začátku sezony jsme se docela trápili. Noví hráči týmu se cítili pod tlakem, nedokázali se sžít s francouzským volejbalovým stylem hry, prostě se nám nedařilo ve všech směrech. Dokonce jsme se v průběhu ligy nacházeli až na devátém místě. S postupujícím časem do sebe střípky mozaiky začaly zapadat a výsledkem je výhra tří francouzských titulů. Dokázali jsme být trpěliví, což přineslo své ovoce.


Všechny by také určitě zajímalo, kdy se připojíš k národnímu týmu?
S trenérem Šmejkalem jsme domluveni, že nastoupím v pondělí 18. května v Příbrami. Je to jako každý rok, vždy dohrávám jako poslední.

 

Autor: Blanka Popelková

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018