2.9.2023

Naši volejbalisté nestačili na Nizozemsko až v samotných koncovkách setů

Ve vyrovnaném souboji s holandskými favority se českým volejbalistům nepodařilo získat ani set. Nejblíže úspěchu přitom byli ve třetí sadě, kdy vedli dokonce o pět bodů. Nakonec ale všechny části hry skončily shodným skóre. Na české straně se bodově prosadil univerzál Jan Hadrava, který skóroval patnáctkrát, připsal i jedno eso. Druhé trefil kvalitně servírující Donovan Džavoronok. Na nizozemské straně si 19 bodů připsal Nimir Abdel-Azíz.

Nizozemsko – Česko 3:0 (25:22, 25:22, 25:22)

Rozhodčí: Aleksander Sikanjic (LIE), Risto Strandson (EST)

Sestavy (od zóny I):

Nizozemsko: Wiltenburg, Keemink, Tuinstra, Parkinson, Abdel-Aziz, Ter Maat, libero Andringa. Střídali: Jorna, Ter Horst

Česko: Džavoronok, Zajíček, Hadrava, Galabov, Polák, Janouch, libera Moník, Pfeffer. Střídali: Šotola, Srb, Licek

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

kapitán, blokař Adam Zajíček:Prohra je velké zklamání. Mrzí mě, že jsme Holanďany víc nepotrápili. V mých očích byl na tom jejich tým stejně, jako my. Po včerejším zápase s Polskem na nich bylo vidět, že jsou unavení. Měli jsme jasné cíle, a i když jsme je naplňovali, tak jsme našimi hloupostmi a klukovinami Holanďany vždycky nechali od nás odskočit a dohánění nás pak vždycky stálo energii. Naše výkony pořád nejsou to, co bychom měli a mohli předvádět. Doufám, že si teď všichni odpočineme, zapomeneme a v dalších dvou zápasech předvedeme ten volejbal, který všichni moc dobře umíme a víme, jak ho hrát.

trenér Jiří Novák: Prohra 3:0 nás mrzí, ale řekl bych, že to byl zatím náš nejlepší výkon na turnaji, jak po sportovní, tak po emocionální stránce. Teď si musíme odpočinout a v pondělí nás čeká další zápas, který potřebujeme zvládnout k tomu, abychom splnili náš cíl.

Utkání Čechů s Nizozemci přineslo ve svém úvodu vyrovnanou hru, ve které útočili čeští volejbalisté především technicky a dokázali v poli vykrývat tvrdé nizozemské smeče. Tříbodový náskok jako první získali v modrém hrající holandští hráči za stavu 13:10. Při Nimirově raketovém servisu se česká nevýhoda zvětšila na pět bodů. Na radu trenéra Nováka přitlačili jeho svěřenci v útoku a dařilo se jim procházet holandskou obranou nad sítí, snížili na 17:20 a Galabov přidal zkrácené eso o pásku. V koncovce se podařilo Šotolovi se štěstím dostat na kontakt, set ale získali soupeři.

Rychlé nizozemské vedení 5:1 zastavoval v druhém setu oddechovým časem Jiří Novák. Po nepřesnostech při servisu na obou stranách se stav posunul na 7:3. Džavoronok dostal v nejdelší rozehře dosavadního průběhu tři příležitosti skórovat, ani jednu ale nevyužil. Nizozemci získali pětibodový náskok, který se při Zajíčkově servisu ztenčil na kontaktní dva body. Těsně před koncovkou bodoval Džavoronok a snížil na 18:19. Češi bojovali o vyrovnání, Hadrava tvrdou ranou trefil holandské libero do hlavy, na zisk setu to ale nestačilo.

Do třetí sady vstoupili Češi se Srbem na nahrávce, perfektně servírujícím Džavoronokem a bezchybně bránícími blokaři, kteří zajistili vedení 4:0 a 6:1. Galabov a Hadrava útočili tvrdě a přesně, drželi vedení, které se snížilo na dva body při skóre 13:11. Nizozemci pokračovali v tlaku a po technické chybě Galabova se poprvé v setu dostali do vedení a získali výhodu tří míčů, kterou poté téměř smazal ze servisu bodující Hadrava. Jistotou Holanďanů byly útoky a podání Nimira, který utkání esem ukončil.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018