10.5.2015

Reprezentace se nyní zaměřuje na kondiční trénink, popisuje úvod soustředění blokař Jakub Veselý

logo

ROZHOVOR - Mužský národní tým si prošel prvním týdnem náročné přípravy. České reprezentaci bude domovem českobudějovická hala i hotel Budweis až do 16. května, potom se volejbalisté přesunou do nedaleké Příbrami. První prověrkou výběru kouče Zdeňka Šmejkala budou přátelská utkání s Íránem. V pátek 22. května se naše volejbalová reprezentace představí v prvním přátelském utkání v Českých Budějovicích a v sobotu 23. května se bude hrát druhý zápas v Příbrami.

Před odpoledním tréninkem si našel čas k rozhovoru pro Český volejbalový svaz blokař Jakub Veselý, který se před několika dny vrátil z Francie. Nejvyšší hráč české volejbalové reprezentace má nyní před sebou nový cíl a začátek reprezentační sezony, který je nyní zaměřen hlavně na kondiční trénink, si zaslouženě užívá.


Přijel jsi před pár dny ze Saint-Nazaire, které  bylo v nejvyšší francouzské soutěži nováčkem. Jak hodnotíš právě skončenou sezonu ve Francii?
Před sezonou bylo cílem klubu hrát play-off. Nakoupili se dobří hráči mého věku, kteří proti mě hráli v reprezentaci a v dobrých klubech v Itálii, takže byl předpoklad, že uhrát play-off bude poměrně snadný cíl. Bohužel se nám klíčoví hráči vážně zranili, dokonce tak, že nemohli třeba měsíc hrát a postoupit do play-off se nám nepodařilo. Skončili jsme v lize desátí.


Zůstaneš v klubu i nadále?
Původně jsem měl smlouvu na dva roky a klub měl plány i ambice až do roku 2020, že se budou hrát evropské poháry (Challenge Cup, CEV), takže jsem chtěl zůstat nejen já, ale i více hráčů. Ale pak přišla zranění a postupně se začaly přehodnocovat cíle klubu. V únoru se cíl hrát play-off přehodnotil na to, abychom zůstali v lize, což jsme splnili. Nicméně to stejně nestačilo, protože při jednání s městem přišla informace, že klub nedostane do další sezony tolik peněz, aby v nejvyšší francouzské soutěži zůstal, takže klub zkrachoval a bude hrát třetí ligu.
 

Je to ve Francii běžné, že klub zkrachuje a jde hrát nižší soutěž?
Kdyby se to stalo v Itálii nebo v Polsku, tak bych se tomu tolik nedivil, ale ve Francii to běžné není. Francouzi mají sociální cítění a kluby jsou podporovány hlavně městem, takže tam ty finanční problémy vždy hlavně město nějak podrželo. Musím říct, že mě osobně to překvapilo. Tento finanční problém má ve Francii potkat ještě volejbalový klub z Montpellier. Prostě, když se město ve Francii nebo v Itálii rozhodně, že nejvyšší volejbalovou soutěž nechce, nebude ji finančně podporovat, tak se s tím nic dělat nedá. Tento rok čeká stejný problém i italskou Piacenzu, která taky krachuje.


A co to pro tebe tedy znamená?
Pro mě to znamená, že jsem volný hráč a čekám na nabídku.


Která by pro tebe byla nejlepší?
Ideální by byla z Evropy. Situace je taková, že čekáme přírůstek do rodiny. Budeme velká rodina, takže už to musím zohlednit.


Nyní jste s reprezentačním týmem v Českých Budějovicích zahájili přípravu, jak probíhá?
Zatím si to užívám, i když teď máme fyzičku a pracujeme každý den s kondičním trenérem. Byl jsem po sezoně hodně zničený, jak fyzicky tak psychicky. Teď mám před sebou nový cíl a nový způsob práce, tady se to dělá všechno pořádně, a tak mám před sebou nový cíl a užívám si to.


Za pár dní vás čeká přátelské utkání s Íránem, který míří na Světovou ligu do USA a bude v nejsilnější sestavě.
Je to pro nás dobrý vstup. Írán prožívá ve volejbale progres a jsou tam peníze. Stejně jako v Polsku, což má vliv na zahraniční i domácí hráče a kvalita soutěže jde nahoru. Kde jsou peníze, tam je i volejbalová kvalita. Kromě Polska je dobrým příkladem i Turecko, kam míří dobří hráči a výkonnost tamního národního týmu se také zvedá, takže soupeř z Íránu je pro nás velice kvalitní. Bude to dobrá zkušenost. Trenér v těchto přípravných zápasech protočí asi více lidí. Budeme chtít před startem Světové ligy uhrát co nejlepší výsledek.


Dále vás ve Světové lize čeká Francie, Japonsko a Jižní Korea. Kdo by měl být nejschůdnějším soupeřem?
Japonsko jsme loni v Hradci Králové dvakrát porazili. Jižní Koreu jsme loni taky porazili, takže v těchto zápasech se od nás vítězství očekává.


S Francií už to bude malinko těžší...
Francie skončila čtvrtá na mistrovství světa v Polsku, což je známka kvality. Jejich tým je spolu už dlouho, vyhrávali mistrovství Evropy v kadetských a juniorských soutěžích, takže to s nimi bude těžké, ale pokud budeme dobře připraveni a podáme na hřišti maximum, tak čekám dobrý výsledek.


Je cílem národního týmu postup ze skupiny ve Světové lize?
Ano, to je náš cíl. Pokud budeme dobře připraveni a ve formě, tak bychom se měli o postup s Francií porvat.


Po Světové lize čeká reprezentaci mistrovství Evropy. V základní skupině se náš tým utká s Bulharskem, Německem a vítězem duelu Španělsko/Nizozemsko. Jaké budou ambice národního týmu?
Cílem mistrovství Evropy je dostat se do osmičky nejlepších. Pokud se tam dostaneme, tak budeme spokojeni.

 

Autor: Blanka Popelková

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018