9.6.2014

ROZHOVOR: Aleš Holubec: Doma nás to baví! 2014

logo

Ve druhém domácím střetnutí Světové ligy proti Jižní Koreji se do sestavy vrátil kapitán české reprezentace Aleš Holubec. Pro něj to bylo plné zápasové nasazení po dlouhé době. Svým bodovým přídělem ale pomohl spoluhráčům k další pětisetové výhře nad asijským soupeřem. Se čtyřmi úspěšnými bloky byl nejlepším hráčem národního týmu. 

Aleši, návrat do základní sestavy v takovém utkání, to musí být asi příjemné.

No, bylo! Hned jsem si vykousl tie-break. (směje se) Pro hráče, který si delší dobu nezahrál, trochu makačka, ale já jsem hrozně rád, že jsme to zvládli po tom prvním zápase. Říkal jsem si, že po pětisetové bitvě to zase bude těžké. Oni hráli strojový volejbal, dřeli jako mašiny celý zápas a já jsem rád, že jsem to zvládnul a ustál, protože ten čtyřtýdenní herní výpadek byl znát hlavně v začátku, než jsem se dostal do nějakého rytmu. Vypadalo to zle, ale jsem rád, že mě tam trenér udržel. Snad jsem pak postupně šel nahoru a tie-break nějak zahrál.

V čem je pro blokaře nepříjemný ten korejský volejbalový styl?

Člověk je zvyklý na nějaké postavení a z nich se hrají stále stejné signály. Ale Korejci jsou na to schopni během zápasu reagovat, stoupnout si jinak a pak je problém si hlídat ta jejich čísla, která jsou přední. Celkem je potřeba být koncentrovanější a pozorný na to, koho máte na síti. V tom je to změna, že to není ten klasický systém, který máme zažitý od dorostu. Musí se dávat pozor na každého hráče.

Kde se ty dva zápasy nejvíce lišily?

Já bych řekl, že se ani moc nelišily. V prvním zápase jsme měli asi větší šanci vyhrát 3:1 a mít tři bodíky. Nevím, jestli se nám to vymstilo, ale ten první set jsme v druhém zápase Korejce převálcovali. Oni pak nastoupili do servisu, začali riskovat, bušili do toho celý zápas a my jsme se do toho naopak nemohli trefit. Ten druhý zápas byl pro nás o to těžší, ale myslím si, že na ztrátu, obranu jsme fungovali lépe než oni. Možná to opravdu bylo o servisu.

Nepřišla ale také ztráta koncentrace, když jste na začátku duelu Korejce k ničemu nepustili?

Těžko říct, to je prostě klasický volejbal. Když se první set vyhraje, tak druhý tým musí v něčem zariskovat. Oni zariskovali na servisu a vyšlo jim to. Nemyslím si, že to byla úplně ztráta koncentrace, jejich podání byla kvalitní a prostě jim to vyšlo. Tím nás otočili. 

Jaký moment byl zlomový?

My jsme víceméně celý zápas bojovali naplno, byla jen otázka času, jestli ten systém zlomíme, ublokujeme je a zatlačíme je servisem. Zlomilo se to hned, jak jsme se do toho začali trefovat a od půlky čtvrtého setu jsme snad nezkazili servis. Tlačili jsme je a to bylo rozhodující.

Překvapilo vás, že Korea v pátém setu úplně odešla?

Ono je to vždycky těžké otáčet, když tým začne tie-break stavem 3:0, 4:0. Ale nemám pocit, že úplně odešli, my jsme to prostě nakopli a vyšlo nám to až do konce.

Může být výhoda pro postup ze skupiny, že hrajete další dva zápasy opět doma?

Myslím si, že ano. V Čechách nám to sedí, lidé nás ženou dopředu. Teď to bude zase Chomutov, zase hokejová hala a tím, že se bude hrát v pátek a v sobotu, tak se možná minimálně v sobotu naplní. Doma nás to baví, bavíme se s těmi lidmi a chci strašně moc poděkovat za podporu, protože jsme jak v Jablonci, tak i v Českých Budějovicích dokázali udržet neporazitelnost. A to si myslím, že je na takhle mladý tým super výsledek.

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018