31.8.2023

Slabé týmy na šampionátu nejsou, mladí musí více zabrat, přemítá trenér Novák

Hlavně postupné cíle. Taková je představa trenéra našich volejbalistů Jiřího Nováka před startem mistrovství Evropy. Nejprve usilovat o postup ze základní skupiny, poté myslet na další úspěchy. Zároveň stejně jako ve fotbale platí, že už neexistují slabé týmy v Evropě. „Na jednu stranu nemusíme mít strach z velkých jmen, ale měli bychom se trochu bát slabších mančaftů, které se proti nám chtějí vytáhnout. Budou se prát o své místo na výsluní. A tam musíte prokázat kvalitu,“ prohlásil Novák. Do šampionátu vstoupí Češi ve čtvrtek proti silnému Polsku, následovat budou důležitá utkání s Dánskem, Nizozemskem, Černou Horou a domácí Severní Makedonií.

Jak jste spokojen s přípravou před ME?

To, co jsme chtěli udělat, jsme udělali a vyzkoušeli si. Herně jsme to zvládli. Mrzí mě první zápas v Srbsku, který jsme měli rozehraný na vítězství. Potvrdilo se, že zápasy rozhoduje servis a přihrávka. V utkáních, ve kterých jsme slušně podávali a přihrávali, tak naše hra měla slušný level. Když to nejde, tak je to těžký proti každému.

Tým se generačně obměňuje, jak jste spokojen s přístupem nových mladých hráčů?

Potřebují trochu zatlačit, protože bych od nich chtěl ještě lepší nasazení. Starší kluci, kteří ví, o co jde, tak do toho šlapou. Mladí spoléhají hlavně na talent. Jenže si musí uvědomit, že jednou tu káru potáhnou oni. Čím dříve se na to připraví, tím lépe.

A kdo z mladších hráčů má šanci na základní sestavu?

Nechci se bavit o jednotlivcích, přípravu odjeli všichni. Je však problém v tom, že všichni jsou zvyklí ve svých klubech hrát. Nikdo moc nemá zkušenosti být náhradníkem. Tohle nám musí fungovat na ME lépe. Ti, co přijdou z lavičky, nám musí hodně pomoci. Tohle nás trochu trápilo v přípravě.

Kdo by se měl stát na šampionátu lídrem?

Hlavně starší kluci. My asi nepotřebujeme mít hlavně lídry, herně je tým vyrovnaný. Budeme potřebovat v těžkých momentech starší kluky, abychom drželi psychicky.

Jak týmu pomůže návrat Donovana Džavonoroka do reprezentace?

Já doufám, že hodně. Bude záležet, v jaké sportovní formě bude hrát. Když sportovně pomůže, tak lépe pro tým. A když bude v těžších situacích, tak doufám, že tým pomůže jemu.

Jak na vás působí sehranost Džávy s Hadrákem? Jednak to jsou kamarádi a pak také spolu pravidelně hrají beachvolejbal…

V tom šestkovém to tak není, jsou na jiných postech. Tam jde spíše o to, aby se dobře sehráli s týmem. A v rámci možností ukázali, co v nich je.

Jaký je váš cíl na ME a přes koho vidíte největší šance postoupit ze skupiny?

Chceme postoupit do osmifinále ze skupiny. Důležité je dát si do hlav, že ve skupině budou tři důležitá utkání s Dánskem, Černou Horou a s Makedonií. A přes tyhle týmy bychom si to měli uhrát. Byl bych relativně nerad, abychom předvedli náš nejlepší výkon proti silným týmům a pak s těmi přímými konkurenty nezahráli dobře. Samozřejmě pokud se nám podaří zápasy s těmi silnějšími týmy, tak je to bonus.

Je to tak, že se chcete prezentovat hlavně bojovnou hrou?

Známe naši sílu. My se nemůžeme soustředit jenom na jednotlivou činnost, musíme být dobří ve všech. Asi nám bude chybět sedmý hráč na hřišti, což bylo v Ostravě, a to několik tisícovek diváků v zádech. Doufám, že za ty dva roky jsme se mentálně posunuli tak vysoko, že se s tím vyrovnáme.

Líbila se vám bojovnost u žen, které rovněž hrály mistrovství Evropy?

Rád bych, aby se tyto aspekty ukázaly v naší hře. Chtěl bych vidět ale více bojovnosti a agresivity. U žen jsem viděl jenom první zápas, který se jim nepovedl. Ale neměly kam uhnout a obdivuji, jak se zvedly mentálně. Místo toho, aby hrály ve výsledkovém stresu, tak se od toho oprostily a předváděly dobré výkony, moc se mi to líbilo.

Kdo je podle vás největším favoritem na zisk titulu?

Mistrovství Evropy je krátkodobý turnaj, hodně týmů může překvapit. Ale samozřejmě favorizuji týmy jako Itálie, Polsko a o třetí místo mohou bojovat čtyři až pět týmů. Také Francie pomýšlí hodně vysoko.

A co český tým a medaile?

Já zatím nechci myslet dál než je třeba. A to pro nás znamená postup ze skupiny, tam musíme veškerou naši koncentraci směřovat. Pak je to vždycky o jednom zápase. Nerad bych se pasoval do nějaké takové role, teď to zatím není důležitý.

Ve fotbale se říká, že v Evropě už není lehkých reprezentačních týmů. Jak ve volejbale?

Mančafty zezadu tlačí na střední vrstvu. Na jednu stranu nemusíme mít strach z velkých jmen, ale měli bychom se trochu bát slabších mančaftů, které se proti nám chtějí vytáhnout. Budou se prát o své místo na výsluní. A tam musíte prokázat kvalitu.

 

Autor: Jiří Uhlíř

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018