27.6.2014

Světová liga 2014: Český tým porazil v Opavě Portugalsko v pěti setech

Poslední domácí dvojutkání Světové ligy hostí v pátek i v sobotu multifunkční hala v Opavě. V pátečním duelu poslal trenér českého národního výběru na palubovku nahrávače Filipa Habra, smečaře Petra Michálka a Karla Linze, blokaře Aleše Holubce s Jakubem Veselým a univerzála Michala Kriška. Na liberu hrál Martin Kryštof.

logo

 

Foto: Ondra Driml

Úvod první sady byl vyrovnaný a týmy se bod po bodu oťukávaly. V polovině prvního setu Portugalci mírně odskočili a postupně získávali jistotu v útoku i na servisu. Závěr setu vyšel lépe Portugalsku, které ukončilo set 25:18 ve svůj prospěch.

Do druhého setu vstoupila lépe Česká republika, když už vedla 3:1. Portugalsko dobře podávalo a českému týmu se dařilo v útoku. K vedení 12:10 přispěli nejprve Karel Linz a následně Michal Kriško. Vyrovnané skóre 16:16 odstartovalo napínavou tahanici o každý míč, kterou přerušili přímým bodem z podání Portugalci. Druhý set ukončily chyby na servisu.

Ve třetím setu nastoupil do základní sestavy smečař Adam Bartoš, který nahradil Karla Linze. Český národní tým se nevzdával naděje na vítězství a k oddechovému času kráčel za vedení 16:12. Na hřiště přišel také ostravský blokař Široký, ale houževnatí Portugalci český tým pomaličku dotahovali. V útoku se dařilo Michálkovi a v poli výborně bránilo české libero Martin Kryštof, ale opět se blížila vyrovnaná koncovka setu, do které lépe vstupovali Češi za dvoubodového vedení 21:19. Na smeči se prosadil mladý zlínský odchovanec Adam Bartoš a portugalský útok do zámezí psal na světelné tabuli stav 23:21 pro český tým. Set ukončil rychlý útok Jakuba Veselého středem sítě a čeští volejbalisté se radovali z vítězství ve třetím setu.
 
Český tým se opět nadechnul a zahájil čvrtý set vedením 6:4. Opavská hala povzbuzovala české volejbalisty a svěřenci Zdeňka Šmejkala odskočili na 10:6. Na palubovku přišel místo Kriška univerzál Finger. Vynikající portugalský servis posunul soupeře do dvoubodového vedení (14:16), které snížil svým útokem Michal Finger. Na 17:17 dorovnával skóre mladý Adam Bartoš. Do závěru čtvrtého setu vstupovala lépe česká reprezentace, když vedla 22:20. Pak se středem sítě dvakrát prosadil Tomáš Široký, když zakončil sadu 25:23 pro český tým a zápas dospěl do tie-breaku.

V pátém setu zůstal v základní sestavě Michal Finger i Adam Bartoš a za Aleše Holubce přišel po prvním bodu Tomáš Široký. Soupeřům nešel servis a Češi se ujali vedení 5:3. Opavská hala stále povzbuzovala a k výměně stran za stavu 8:7 zaveleli Češi. Koncem pátého dějství přišel na hřiště nahrávač Haník, který zamířil na servis. Následně dvakrát zablokoval Jakub Veselý a Češi se ujali vedení v tie-breaku 14:11. Český útok středem tento zápas ukončil a opavské publikum hlasitým povzbuzováním děkovalo českým volejbalistům za výborný sportovní zážitek.

Ohlasy po utkání:

Zdeněk ŠMEJKAL

„Myslím, že pomohli především střídající hráči, kteří do toho vnesli bojovného ducha. Od třetího setu jsme dělali pouze polovinu nevynucených chyb, než jsme dělali první dva sety. Ty jsme prohráli právě tím. Šance na postup je, ale nekoukáme na první místo. Chceme jen vyhrávat a učit se z takových zápasů. Michal Kriško v sobotním utkání určitě nenastoupí, prasklo mu ve zdravém koleni a budeme čekat co ukáže lékařské vyšetření.“

Tomáš ŠIROKÝ

„Já si myslím, že jsme od třetího setu nekazili tolik podání a nenechali jsme je hrát. Bohudík pro nás jim docházel dech. Ale je to málo. Postup není úplně ztracený, ale dva body jsou málo.“



Česká republika - Portugalsko 3:2 (18:25, 23:25, 25:23, 25:23, 15:11)

Diváků: 2 250
Sestava ČR: Habr, Michálek, Holubec, Linz, Kriško, Veselý. Libero: Kryštof. Střídali: Bartoš A., Široký, Finger, Haník. Trenér: Zdeněk Šmejkal.
Portugalsko: Keller, Oliveira, Sequeira, Ferreira, Jose, Rodrigues. Libero: Casas. Trenér: Hugo Silva 



Nominace českých volejbalistů na dvojutkání Světové ligy s Portugalskem:

Nahrávači: Filip Habr (Jihostroj Č. Budějovice), Zdeněk Haník (VK Ostrava)

Blokaři: Marek Beer (Dukla Liberec), Aleš Holubec (Nantes, Francie), Tomáš Široký (VK Ostrava), Jakub Veselý (Częstochowa, Polsko)

Smečaři: Adam Bartoš (VSC Zlín),Karel Linz (Krasnoyarsk, Rusko), Petr Michálek (Jihostroj Č. Budějovice)

Univerzálové: Michal Finger (Friedrichshafen, Německo), Michal Kriško (Jihostroj Č. Budějovice)

Libero: Martin Kryštof (Berlin, Německo)

 

Autor: Blanka Popelková

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018