2.12.2014

Světová liga je pro hráče vstupenkou k zahraničnímu angažmá, uznává kapitán reprezentace Aleš Holubec

logo

 

Světová liga volejbalistů doznala malých úprav, které se dotkly právě skupiny D, jenž budou hrát čeští volejbalisté. Reprezentační výběr Německa z World League odstoupil a na jeho místo se posunul tým Japonska. Národní tým českých volejbalistů se tak v červnu potká s Francií, Jižní Koreou a Japonskem. Na dotazy, které se týkají obtížnosti naší skupiny ve Světové lize, nám odpovídal kapitán české volejbalové reprezentace Aleš Holubec.

Rozlosování Světové ligy nám nejprve za soupeře určilo Francii, Německo a Jižní Koreu. Jenže Německo z World League odstoupilo a nahradilo jej Japonsko. Jaké vidíš šance na postup ze skupiny? Jak moc je naše skupina náročná?
Rozlosování je přijatelné, ale těžko se mi odhadují naše šance, když ještě není určená sestava národního družstva. Pokud bych měl brát týmové složení z minulého roku, tak si na oba asijské týmy věřím. Vyzkoušeli jsme si jejich sílu v létě a určitě můžeme takové soupeře porážet. S Francií to bude nejtěžší. Když nám ale bouchnou saze, klidně je můžeme také porazit. Každopádně je pro nás přijatelnější skupina bez reprezentantů Německa.


Kdo bude podle tebe lídrem a zároveň nejsilnějším týmem naší skupiny a proč?
Je to určitě Francie. Za poslední roky jim vyzrálo mladé družstvo a pomalu začínají sbírat úspěchy. Mají ohromně pestrý tým a když se naladí na vítěznou vlnu, jsou k nezastavení. Upozornil bych hlavně na rychlou nahrávku, šikovnost v poli a bojovnost.


Naopak, kdo by mohl být pro český národní výběr lehčím soupeřem?
Seřadím to podle kvality týmů. Japonsko, Jižní Korea, Francie. Všechny tři týmy jsou ale ve světovém žebříčku před námi a my musíme předvádět stoprocentní výkony k tomu, abychom je poráželi.


Bude pro hráče reprezentace skupina kvůli cestování náročná? Myslím tím let do Jižní Koreje a Japonska. Ovlivní časový posun herní výkonnost?
Na výkonech se cestování vždy projeví. Máme to ale všichni stejné a bude na nás a realizačním týmu, jak se s tím popereme. Masťa Martin bude muset použít kouzelné ručičky.  


Většina českých reprezentantů hraje právě ve Francii. Může to být výhodou, že známe jejich hru?
Nevím jestli to brát jako výhodu. My ve Francii sice hrajeme, ale z francouzské reprezentace jsou tu pouze asi 4 hráči. Francie má zastoupení v jiných kvalitních ligách jako jsou Itálie, Polsko, Rusko a Korea. Naopak, oni nás budou znát lépe.


Naše skupina D začíná herním víkendem na konci května. Budou mít hráči ze zahraničí dostatek času na regeneraci?
V tom nevidím problém. I když toho volna není tolik, tréninky se většinou upraví tak, aby jsme na zápasy byli 100% připravení.


Jak velký přínos má pro českou reprezentaci účinkování ve Světové lize?  
Pro nás jsou to velké zkušenosti. Pokud chceme držet krok se světem, musíme hrát to nejlepší, co je k dispozici. Je to také velká propagace volejbalu v Čechách a pro hráče vstupenka k zahraničnímu angažmá.

 

Autor: Blanka Popelková

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018