28.8.2023

Univerzál Šotola věří na evropském šampionátu v podporu fanoušků

Před dvěma lety pobláznili republiku, když na mistrovství Evropy přehráli olympijské vítěze a postoupili až do čtvrtfinále. Nyní by čeští volejbalisté na stejné akci podobný výsledek rádi zopakovali. „Není to pro nás svazující. Naším prvotním cílem je postup ze skupiny. Pokud ho splníme, půjdeme zápas od zápasu,“ usmívá se univerzál Marek Šotola. Za sebou má skvělou sezonu okořeněnou obhajobou mistrovského titulu v německé Bundeslize. „Krásné vzpomínky, ale všichni se díváme dopředu. Zajímají nás jen nejbližší soupeři a úspěch na turnaji,“ zdůrazňuje volejbalista roku.

Nálada na posledním srazu před odletem na mistrovství byla skvělá. „Řekl bych, že je bojovná. Blíží se velký turnaj a my cítíme šanci vybojovat pro Česko výborné umístění. Už se nemůžeme dočkat,“ potvrzuje 23letý volejbalista, jenž si váží samotné nominace. „Na začátku jsme tu byli tři univerzálové – Honza Hadrava, Patrik Indra a já. Navíc byl připravený Michal Finger. Každý z nás by mohl od minuty nastoupit. Škoda, že nemůžeme hrát všichni čtyři,“ posteskne si naoko. Nakonec padla volba trenéra Nováka na Hadravu s Šotolou. „Asi začnu mezi náhradníky. Šampionát je ovšem dlouhý a jsem přesvědčený, že šanci dostanu,“ míní rodák z Českých Budějovic.

Nepopulární čtvereček prý bude „kousat“ bez problémů. „Dělat náhradníka nejvíce bodujícímu hráči polské ligy je pro mě čest. Honza je top univerzál, radí mi a má mně co dát. Já mu zase dodávám mladický elán. Rozumíme si a doplňujeme se,“ popisuje bezproblémový vztah mezi dvěma „rivaly“. Právě na soudržný kolektiv chtějí Češi sázet. „Příprava trvá už osm neděl a ještě se nedostavila ponorka. Všichni si vycházíme vstříc. Staří nebo mladí, na to se v reprezentaci nehraje,“ sděluje Šotola a uvede příklad. „V každém týmu je normální, že mladí staví hřiště, nosí pití, ručníky… Tady staří jdou a po tréninku s námi klidně sbírají balony. Díky takové partě můžeme získat důležité body navíc,“ nepochybuje.

Stejně tak o tom, že forma vygraduje v pravý čas. A výsledky (2:3, 0:4) posledních přípravných klání neřeší. „Srbové patří do absolutní světové špičky a ani s nimi jsme se neztratili. Na soupisce mají jednu hvězdu vedle druhé a my jim v prvním utkání vzali dva sety. V tom druhém jsme odpadli fyzicky. Trénování a cestování už bylo moc,“ vysvětluje.

Kolotoč důležitých střetnutí našemu národnímu výběru odstartuje ve čtvrtek. O dva dny dříve se celá výprava přesune do Skopje. Prostředí Severní Makedonie je pro Šotolu neznámé. „Nejen pro mě. Nikdo z kluků tam nebyl, takže půjde o naši premiéru. Zatím se k nám žádné informace nedonesly, ale nepochybuji o tom, že jich má dostatek naše vedení,“ líčí borec, jenž dorostl do výšky 206 centimetrů. Informací o soupeřích má o mnoho více. „Pokud budeme hrát náš nejlepší volejbal, měli bychom postoupit,“ podtrhuje.

Favoritem naší skupiny C je Polsko. „Vyhrálo Světovou ligu, jde o jednoho z největších favoritů celého šampionátu,“ nastiňuje Šotola. Další mužstva – Dánsko, Nizozemsko, Černá Hora a Severní Makedonie jsou prý hratelná. „Jsou na naší úrovni a budou to s nimi pořádné bitvy. Drobnou výhodu budou mít jen Makedonci, jelikož se mistrovství hraje u nich, přijde plný dům, požene je, což vždycky funguje,“ potvrzuje univerzál.

Zafungovat může i pozice outsidera. Té si Češi užijí do sytosti ve čtvrtek od 20 hodin v duelu s Polskem. „Chceme s nimi držet krok. Bude to ohromně těžké. Dokážou vyvinout obrovský tlak na servisu i na útoku. Půjde o složitý zápas,“ neskrývá univerzál, který by se i 1300 kilometrů od vlasti rád spolehl na podporu fanoušků. „Chtěl bych je pozval, aby se přijeli za námi podívat, nebo nám fandili u televize. I každý vzkaz na sociálních sítích pomůže. Zahřeje nás u srdce, povzbudí a budeme připraveni ještě více bojovat,“ dodává Šotola.

 

Autor: Jiří Uhlíř

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018