26.8.2023

Volejbalisté jsou připraveni na mistrovství Evropy zopakovat ostravský výsledek

V úterý (29.8.2023) ráno odcestuje čtrnáctičlenný výběr Jiřího Nováka do makedonské metropole, kde odehraje základní skupinu evropského šampionát. Ve Skopje otevřou šampionát těžkým utkáním proti silným Polákům, se kterými se Češi utkají ve čtvrtek 31. srpna od 20 hodin. „S ambicemi budeme pokorní. Základní cíl je postup ze skupiny do osmifinále. Pak už je to o jednom zápase a ta pomyslná laťka je v našem sportu vrtkavá, takže si myslím, že se nemusíme bát nikoho, ale respektujeme všechny naše soupeře,“ řekl před šampionátem kouč Jiří Novák.

V základní skupině C hrají kromě českých a polských volejbalistů týmy z Dánska, Černé Hory, Nizozemska a domácí Makedonie. Mužstvo kolem kapitána Zajíčka a univerzála Hadravy se postupně na kurtech potká s Poláky, Dány (1. 9.), Holanďany (2. 9.), Černohorci (4. 9.) a s Makedonci (6. 9.). „Všichni už se na šampionát moc těšíme. Ta osmitýdenní příprava už byla dlouhá a všichni jsme samozřejmě vše směřovali k mistrovství Evropy, takže teď konečně začíná ta správná nervozitka. Doufám, že jsme v přípravě udělali maximum, abychom byli úspěšní,“ komentoval závěr přípravy hlavní trenér. „Každé zužování kádru je pochopitelně nepříjemné a letos to bylo obzvlášť těžké, protože všichni o své místo bojovali, ale rozhodnout se prostě musí. A já doufám, že s tou čtrnáctkou, která na šampionát pojede, jsme se trefili dobře,“ dodal Novák k finální nominaci.

Jako kapitán vede české mužstvo už druhou sezónu blokař Adam Zajíček. „Každý z hráčů už se na mistrovství Evropy těší, protože příprava už sama o sobě byla hodně dlouhá. Těšíme se, až to vyvrcholí a viděli jsme u holek, jak si ten vrchol užívali. Jsme správně naladěni a v ambicích nemůžeme být skromní. Chceme minimálně zopakovat čtvrtfinále a z týmu cítím, že má navíc. Troufnu si říct, že si letos můžeme i zahrát o medaile,“ odhalil ambice týmu Zajíček. „Uvědomuji si, že je to troufalé tvrzení a vše nám napoví až samotná utkání na mistrovství Evropy. Až tam uvidíme, jaké budou ostatní týmy, a žádný z nich nesmíme podcenit. Do každého zápasu musíme jít skromně, hrát naši hru a nepodléhat panice nebo stresu. Věřím, že tým má na to, zopakovat výsledek z minulého mistrovství Evropy z Ostravy, ne-li na lepší,“ doplnil český kapitán.

Zkušený univerzál Jan Hadrava se k týmu vrátil před závěrečnou fází přípravy. „Já i kluci se na mistrovství Evropy moc těšíme. Pro mě je to jedna z velkých akcí po dvou letech, kterou bychom chtěli navázat na úspěch z Ostravy, kde se nám povedlo postoupit mezi osm nejlepších týmů. Nicméně, musíme začít postupem ze skupiny, což je první klíč. Pak uvidíme, na koho půjdeme a v jak optimální formě budeme, abychom na ten výsledek z předchozího šampionátu navázali,“ zhodnotil připravenost mančaftu Jan Hadrava.

Čtvrtfinále si v Ostravě před dvěma lety zahráli i blokař Josef Polák, libera Milan Moník s Danielem Pfefferem, nahrávač Jakub Janouch, smečaři Jan Galabov a Lukáš Vašina.

Pro smečaře Donovana Džavoronoka přišly těsně před odletem na mistrovství Evropy zdravotní komplikace. Výhled je ale příznivý. „Příprava probíhala dobře, ale já osobně se necítím úplně fit, protože už týden mám vyvrtnutý kotník a trochu s tím bojuju. Doufám ale, že se dostanu co nejrychleji na plac, abych mohl klukům pomoct. Nicméně kdyby byla Evropa dnes, už bych asi mohl hrát. Tím, že se hraje až ve čtvrtek, nechávám tomu ještě nějaký čas, abychom neriskovali. Není to žádné velké zranění, ale samozřejmě nechceme nic podcenit,“ popsal svůj zdravotní stav elitní smečař. „Jako tým jsme podle mého připraveni dobře. Všechno máme v našich rukou, abychom ukázali, jak dobrý volejbal hrát umíme,“ uzavřel Džavoronok.

Nominace na ME 2023:

Janouch Jakub nahrávač
Srb Jiří nahrávač
Hadrava Jan univerzál
Šotola Marek univerzál
Polák Josef blokař
Špulák Petr blokař
Trojanowicz Lukáš blokař
Zajíček Adam blokař
Džavoronok Donovan smečař
Galabov Jan smečař
Licek Martin smečař
Vašina Lukáš smečař
Moník Milan libero
Pfeffer Daniel libero

Realizační tým:

Novák Jiří hlavní trenér
Mascia Stefano asistent a kondiční trenér
Müller Dardo asistent trenéra a statistik
Sklenář Zdeněk statistik
Sedlák Martin masér
Bendová Eliška fyzioterapeut
Benda Petr fyzioterapeut
Avenarius Jakub lékař
Debnar Martin lékař
Chetin Stanislav týmový vedoucí

Zápasy české reprezentace v základní skupině C:

čtvrtek 31. srpna

  • 20:00 Polsko - Česko

pátek 1. září

  • 17:00 Dánsko - Česko 

sobota 2. září

  • 17:00 Nizozemsko - Česko

pondělí 4. září

  • 20:00 Česko - Černá Hora

středa 6. září

  • 20:00 Severní Makedonie - Česko 

 

Autor: Štěpán Sedláček

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018