12.7.2013

Volejbalisté se v Turecku soustředí na semifinále Final Four

logoVolejbalisté se už v Marmarisu zabydleli a kolem půl druhé si poprvé zatrénovali v moderní příjemně klimatizované hale, která snad vyhovovala úplně každému. Výhodou je i její dostupnost, protože cesta autobusem z hotelu zabere jen pár minut.

„Hala se mi velice líbí. Myslím si, že patří k těm lepším, co jsem viděl. Věřím, že se tam bude i dobře hrát,“ je přesvědčený Adam Bartoš. Na tréninku se nic neobvyklého nedělo. Hráči hodně pracovali v šestkách, ve kterých si ideálně procvičili všechny herní činnosti.

Dvanáctičlenná nominace zůstala od turnaje v Opavě až na jedno jméno stejná. Jana Kulihu, který reprezentuje Česko na letní univerziádě v Kazani, vystřídal David Juračka. Čtyřiadvacetileté libero už má zkušenosti z Evropské ligy z roku 2012, letos se ale dostal s národním týmem teprve na první turnaj a hned je to Final Four.

„Je pravda, že jsem naskočil do rozjetého vlaku, a že mě to dost zaskočilo. Shodou okolností, vinou zranění, jsem se nerozehraný dostal zpátky do týmu a nemyslím si, že mě trenér bude nějak víc využívat. Možná vůbec, možná trochu, uvidíme, ale každopádně si vážím toho, že jsem tady. Je to zkušenost, která se neodmítá. Bude to určitě hezké a já doufám, že se popereme o výsledek.“

Sestava české reprezentace vypadá následovně:

Nahrávači:
Boula Ondřej (Šachťor Soligorsk), Ticháček Lukáš (Asseco Resovia Rzeszów)

Smečaři:
Bartoš Adam (VCS Zlín), Hýský Tomáš (VK Dukla Liberec), Mauler Richard (VK Ostrava) 

Blokaři:
Holubec Aleš (Nantes Rezé Métropole Volley), Široký Tomáš (VK Ostrava), Zajíček Adam (VK Dukla Liberec) 

Diagonální hráči:
Finger Michal (ČZU Praha), Kriško Michal (VK Jihostroj České Budějovice)

Libero:
Kopáček Václav (VK Dukla Liberec), Juračka David (Volejbalový oddíl Příbram)

Do Final Four postoupili vítězové základních skupin Evropské ligy plus pořádající Turecko, které jinak skončilo ve skupině Chorvatů až na třetím místě. Závěrečný turnaj o postup do kvalifikace na Světovou ligu se nehraje systémem každý s každým, jak byli účastníci zvyklí, ale formou play off.

sobotu jsou tedy na programu semifinálové duely, následující den zápasy o konečné umístění a medaile. Vyřazovací systém si Češi pochvalují, třeba Michal Finger:
„Teď je to buď výhra, nebo prohra. Podle mě je to lepší. Alespoň to bude jasnější a rychle to bude za námi.“

A za pravdu mu dává i Tomáš Široký:
„Já myslím, že nám to takhle vyhovuje – semifinále, a pak finále. Nejsme tady nejsilnější mančaft a jeden zápas se nám může povést a jsme ve finále, kde se pak může stát cokoliv.“

O složení semifinálových dvojic rozhodl po víkendu los v Lucemburku. A české reprezentaci přiřkl za soupeře Belgičany, které si příliš nepřál trenér Steward Bernard:
„Vždycky si plánuješ nějaký tým, který by sis přál při losování dostat. My jsme chtěli Turecko, ale dostali jsme Belgii, o které víme, že je dobrým týmem. Vyhráli ve své skupině každý zápas, ale my chceme vyhrát celý turnaj, tak musíme porazit každého.“

Tým jeho protivníka kouče Dominiqua Baeyense bude pro Čechy velkou neznámou, protože se mužstva potkala naposledy v listopadu 2011 v kvalifikaci na Olympijské hry v Londýně. Tehdy vyhráli Češi 3:1 na sety, ale v úplně jiné sestavě.
„Belgičany jsme zatím viděli jen na videu, takže až tolik nevíme, jak hrají. Konečnou taktiku na zápas zvolíme až poté, co zjistíme, v jakém složení na turnaj dorazili.“ komentuje postup přípravy českých reprezentantů Bernard

Belgičané se letos mohou pochlubit skvělou formou, protože splnili všechny cíle, které si před sezónou stanovili. Kromě toho, že se dostali mezi top čtyřku v Evropské lize, aniž by v základní skupině prohráli jediný ze dvanácti zápasů, si také zajistili účast na letošním Mistrovství Evropy a postoupili do třetího kola kvalifikace na Mistrovství světa 2014.
„Po těch všech úspěších máme od víkendu v Turecku velká očekávání. Moji hráči jsou velmi motivovaní jít si pro nejlepší výsledky ve Final Four a doufám, že se budeme z Marmarisu  vracet s medailí na krku. Semifinále proti Česku nebude v ničem snadné, ale chceme se dostat do finále a vyhrát tam, abychom získali právo postoupit do kvalifikace příštího ročníku Světové ligy. Naši sousedé z Holandska to tak udělali minulý rok po vítězství v Evropské lize, a tak jsou pro nás ukázkovým modelem, jak to má vypadat.“(
http://www.cev.lu/)

Právě Nizozemci v loňském ročníku zatarasili cestu do Final Four Čechům, které měli ve skupině. Jenže letošní český výběr je odolnější a Belgičanů se rozhodně nebojí.
„Belgičany neznám, ale co se povídá, tak mají silný tým. Doufám, že zahrajeme dobře a porazlogoíme je. Budeme chtít za každou cenu vyhrát. Já sám si to budu užívat, ale zároveň to budu brát jako každý jiný zápas, budu hrát na vítězství,“ prozradil Michal Finger. Adam Bartoš svého spoluhráče ještě doplňuje.
„Strach z nich určitě nemáme. Já se na zápas velice těším se. Jde o hodně a myslím si, že jsme všichni na to správně nabuzení. Cítím, že to má jiný náboj, než ty předchozí zápasy a věřím, že i divácké publikum bude lepší.“ Respekt ze soupeře nemá ani navrátilec do kádru David Juračka:
Já sem zápasy, které hráli, neviděl. Samozřejmě se to odvíjí od soupeřů, které měli ve skupině, ale tím je nechci podceňovat. To, že vyhráli úplně všechno, o něčem vypovídá, ale tohle je zase něco jiného. Hraje se na jeden zápas a bude záležet na tom, kdo bude o malinko lépe připravený, a kdo bude mít pevnější nervy, než jestli někdo vyhrál dvanáctkrát za sebou.“ Tak snad se slova Davida Juračky naplní.

Utkání s Belgií začíná v sobotu od 15:00 tureckého času.

 

Petra Staňová

Program RD mužů najdete ZDE

logo

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018