25.7.2014

České reprezentantky ve svém prvním vystoupení na World Grand Prix porážejí Chorvatsko

logo

Česko - Chorvatsko 3-1 (32-30, 25-21, 19-25, 25-20)

ČR: Smutná, Havlíčková, Sajdová, Trnková, Havelková, Vanžurová – libero Chlumská. Trenér Parisi. (Kvapilová, Dostálová, Vincourová).

Do prvního zápasu na turnaji naskočil český tým v sestavě na nahrávce s Lucií Smutnou, na univerzálu s Anetou Havlíčkovou. Posty smečařek svěřil trenér Parisi kapitánce Havelkové  a Vanžurové, blokovaly Trnková se Saidovou, liberem byla Markéta Chlumská.

První dlouhá rozehra předznamenala boj o první vítězství ve skupině. Češky dobře začaly, muziku jako už tradičně tvrdila především univerzálka Aneta Havlíčková.  

Úvodní dějství se vyvíjelo velmi příznivě pro český tým, který si postupně pečlivou obranou vybudoval tříbodové vedení. Nahrávačka Lucie Smutná pestře rozdělovala balony útočnicím, ty ze sebe rychle shodily počáteční nervozitu.  Kladivem na soupeřky z Chorvatska byla především Aneta Havlíčková. Útočila z předních i zadních pozic. V závěru setu ale přišly nevynucené chyby. Chorvatky dokázaly otočit průběh setu, ale po velmi vyrovnané koncovce, kdy setboly měly obě strany, nakonec se štěstím zvítězil český tým 32:30. 

Výhra prvního setu povzbudila české hráčky, které pokračovaly ve velmi dobrém výkonu, při podání Vanžurové se skore vyšplhalo až na 6:0. Koncentrovanou hrou si náskok udržovaly. Body přidávaly především Havlíčková s Vanžurovou, kterým zdatně sekundovaly obě blokařky. V půlce setu začaly Chorvatky bojovat, ale několika dobrými zásahy Heleny Havelkové v poli a na servisu, dokázaly češky udržet vedení a zvítězit. Set zakončila přímým bodem z podání Tereza Vanžurová (25:21)

Třetí set začal opět skvělým servisem Lucie Smutné. Soupeřky ale zápas nevzdávaly, bojovalo se o každý míč. V závěru Chorvatky odskočily o dva body a trenér Parisi musel reagovat oddechovým časem (16:18). Bohužel, ani to nepomohlo, na hřiště přišla místo Vanžurové Dostálová na posílení přihrávky a zvrat nepřivedlo ani následné dvojstřídání, kdy se na hřišti objevily Vincourová s Kvapilovou. (19:25).

Češky si ztrátou třetího setu zkomplikovaly situaci. Do čtvrtého dějství poslal trenér Carlo Parisi opět základní sestavu. Chorvatkám narostla křídla. Zlepšily obranu, začalo se jim dařit v útočné fázi, ale češky zabojovaly a držely s nimi krok (10:10). Jako správná kapitánka držela prapor Helena Havelková (16:14). Koncovka setu už patřila Češkám. Zaslouženě zvítězily (25:20) a 3:1 na sety.

V utkání stabilně přihrávaly, což pomohlo nahrávačce hrát pestrou hru. Český národní tým si tak připsal první tři body ve volejbalovém Grand Prix 2014. 

Lucie Smutná (nahrávačka): "Na první zápas to bylo perfektní. Bojovaly jsme od začátku až do konce. Držely jsme se pokynů, které jsme dostaly, vyplatilo se nám to. Na vítězství měla podíl dobrá přihrávka mých spoluhráček, které mi hodně pomohly a přispěly k našemu vítězství. Ani jsem před začátkem nebyla nervózní. Nevím proč, ale byla jsem úplně v pohodě. My se teď musíme soustředit na další zápasy. Musíme být opatrné, nebude to určitě jednoduché, i když jsmke porazily papírově nejsilnějšího soupeře Chceme udělat maximu, aby se vyhrávalo."

Helena Havelková (kapitánka, smečařka): "Spoluhráčky mi daly krásný dárek k dnešním 27. narozeninám. Jsem moc ráda, že jsme bojovaly, holky to nepoložily, bojovaly o každý balon, důležité bylo,  že jsme vyhrály první set. Podíváme se na výkony našich dalších soupeřek  a jdeme znovu do boje. Doufám, že další zápasy nebudou tak těžké, jako byl ten proti Chorvatkám."

Anerta Havlíčková (univerzálka): "Je to důležitá výhra, je to dobrý krok do začátku turnaje. Věřily jsme si, ale věděly jsme ,že to bude těžké, to se potvrdilo. Určitě byl hodně důležitý první set. Bylo vidět, že se nám do druhého šlo o hodně lépe."

Markéta Chlumská (libero): "První koncovka byla strašně důležitá. Tím jsme šly hodně nahoru. Byl to hrozně těžký zápas, jsme všechny šťastné, že jsme vyhrály. Chorvatky jsou hodně silné. Dařilo se nám ve všech činnostech.   Důležité bylo, že jsme soupeřky zatlačily servisem." 

 

Kamil Jáša

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018