24.8.2023

Češky jasně přehrály Švédsko a radují se z postupu do osmifinále ME

Volejbalistky Česka oslavily narozeniny trenéra Giannise Athanasopoulose vítězstvím nad Švédkami po setech 25:23, 25:20, 25:22 a zajistily si tím postup do vyřazovací fáze mistrovství Evropy, které se uskuteční v Bruselu. K vítězství českého týmu pomohlo 7 přímých bodů z podání a 18 bodů Gabriely Orvošové. Švédsko bodově táhla univerzálka Isabelle Haak s 27 zásahy. Ve skupině C tak obsadila naše reprezentace druhou příčku, což znamená, že v osmifinále narazí na výběr Ukrajiny.

Česko – Švédsko 3:0 (25:23, 25:20, 25:22)

Rozhodčí: Peter Szabo (HUN), Christophe Lecourt (FRA)

Sestavy (od zóny I):

Česko: Havelková, Pavlová, Orvošová, Mlejnková, Koulisiani, Valková, libero Digrinová. Střídala: Hodanová

Švédsko: Julevik, Haak A., Andersson L., Haak I. Lazic A. Arrestad, libera Brink, E. Andersson. Střídaly: Lazic R., Wasserfaller, Hellvig, Nilsson, Gustafsson

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

kapitánka, smečařka Michaela Mlejnková:Jsem na náš tým nesmírně pyšná, protože jsme ukázaly, že máme obrovskou sílu. A že dokážeme se zastoupit, když někdo nehraje dobře, není mu dobře, nebo nemůže hrát. Vždycky ho někdo zastoupí, a to je podle mě ta naše síla, která je opravdu obrovská. Naše umístění je skvělé, nejspíš teď půjdeme na Ukrajinu, protože nepředpokládám, že by Turecko prohrálo s Německem. Ale nechci to zakřiknout. Myslím si ale, že tohle nikdo po prvním zápase nečekal a ukázaly jsme, že umíme hrát dobře. Šly jsme po vítězství a chtěly urvat druhé místo, protože los by pak byl docela příznivý. Lepší, než jít na Belgii nebo na Polsko či Srbsko. Chtěly jsme to proto urvat za 3:0. Viděly jsme na soupeřkách, že jsou unavené, proto jsme v některých chvílích hrály docela chytře a unavily je ještě víc. Řekly jsme si, že Haaková nějaké body určitě dá, ale my si musíme ubránit ostatní hráčky a hodit za hlavu, když to jednou bouchne do třímetrovky. Prostě jít dál a ubránit ostatní. Vítězství věnujeme našemu trenérovi, který má dnes narozeniny.

blokařka Silvie Pavlová:Bojovaly jsme o každý bod, s tím, že jdeme vyhrát. Snažily jsme se podat co nejlepší výkon. Všechny jsme se semkly a řekly si, že to přece nenecháme náhodě, nebo že nám stačí jen dva sety. Chtěly jsme bojovat o vítězství 3:0. Naší devízou byla obrana v poli, myslím, že jsme měly vynikající přípravu jak na blok, tak i do pole. To podle mě nakonec zvítězilo. Že se dostanu do základní sestavy, jsem se dozvěděla asi tak tři minuty před začátkem utkání.

trenér Giannis Athanasopoulos: Pro mě to je opravdu skvělý den. Celý den jsem byl nervózní, neodpovídal jsem na zprávy a soustředil jsem se na utkání. Hráčky mi daly ten nejlepší dárek, za to bych jim chtěl poděkovat, stejně jako realizačnímu týmu. Všichni předvedli výbornou práci a já jsem velmi šťastný. Při rozboru videa i v šatně jsme diskutovali o tom, že Švédky mají za sebou velmi těžký včerejší zápas a budou unavené. Celou dobu jsme se snažili být trpěliví a nedělat nevynucené chyby. Holky tento plán splnily, a proto jsme vyhráli. Jsem rád a chci týmu pogratulovat za to, jak perfektní výkony tady v Düsseldorfu předvádějí. Je jisté, že nebudeme hrát proti Srbsku, což je dobře, protože Srbky jsou silné soupeřky. Právě teď jsme velmi hladoví po postupu. Večer to oslavíme, ale od zítřka musíme zase zapomenout. Jsme hladoví po dalším vítězství, takže se po večerním zápase musíme připravit na další soupeře.

Češky v červených dresech vstoupily do posledního utkání základní skupiny vedení 3:0. Gabriela Orvošová trefila eso a Kateřina Valková na druhou přes našla švédské náměstíčko, přesným podáním na zadní čáru snížila Haak na 4:7. Odstartovala tím dlouhou bodovou sérii, která skončila až za stavu 9:8 pro Švédsko. Českým hráčkám se dařil servis, esa připsaly Orvošová (2x), Pavlová (2x) i Havelková, vycházely také ulívky. Po dlouhé výměně přesto Haak srovnávala na 21:21. Neúspěšná challenge švédského trenéra znamenala český zisk setu.

Po vyrovnaném úvodu druhého setu bodovala přímo z podání Valková, Švédky ale bez problému srovnaly na 7:7 a dostaly se o bod napřed. Až po úspěšných útocích Mlejnkové a Hodanové se podařilo jednomu s týmů získat dvoubodový náskok – 15:13. Střídající Hodanové se v útoku dařilo, bodově se prosadily i blokařky a Orvošová, zvyšující na 21:18, 22:18 i 24:20.

Švédky opět útočily přes Haak, která smazala ztrátu, 2:5. V české obraně ale nechybovala celý zápas výborně hrající Digrinová a bodově se prosazovaly Orvošová s Hodanovou. Do útoku se dostávala i kapitánka Mlejnková a po bodovém bloku Koulisiani vedly české hráčky 17:13. Valková přidala eso, které znamenalo 20. bod třetího setu. Po nepřesném servisu Haak slavily Češky výhru 3:0.

Autor: Štěpán Sedláček, foto Marek Pirner

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018