17.9.2023

Češky se přes nizozemské bloky neprosadily, cestu skrz nacházely až ve třetím setu

V druhém utkání olympijské kvalifikace v Číně naše volejbalistky potrápily favorizované hráčky z Nizozemska až ve třetí sadě utkání, které začalo jednoznačným holandským náporem. První set skončil pro Češky nepříznivým skóre 13:25, kdy Nizozemky dominovaly především v obraně. Zlepšená česká hra v následujících sadách přinesla vyrovnaný boj o každý míč, ve kterém se bodově prosazovala kapitánka Michaela Mlejnková (12 bodů) a blokařka Ela Koulisiani (7 bodů).

Nizozemsko – Česko 3:0 (25:13, 25:18, 25:21)

Rozhodčí: Kang Joo-Hee (KOR), Dobrev Dobromir (BUL)

Sestavy (od zóny I):

Nizozemsko: Jasper, Lohuis, Plak, Daalderop, Baijens, van Aalen, libero Reesink. Střídala: Timmermans

Česko: Valková, Havelková, Pavlová, Orvošová, Mlejnková, Koulisiani, libero Digrinová. Střídaly: Kneiflová, Brancuská, Hodanová, Pelikánová

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

blokařka Ela Koulisiani:Holanďanky hrály skvěle a hodně nás zatlačily servisem. Měly skvělou obranu na síti i v poli, opravdu perfektně blokovaly a četly naši hru. My jsme dnes nebyly úplně schopné se prosadit, ale měly jsme i skvělé momenty. Poslední dva sety jsme s nimi držely krok a pak se chleba vždy lámal za stavu 18:18, kdy nám pokaždé trochu utekly, my se zasekly v jedné rotaci a už se nám je nepodařilo dohnat. Klíčový byl asi druhý set, kdy jsme to lámaly a málem přelomily v náš prospěch. To se nepovedlo, ve třetím setu jsme zase bojovaly a znovu se zasekly v jedné rotaci. Program na volný den ještě nevíme, pravděpodobně přijde lehký volejbal nebo posilovna. Rády bychom se i trochu prošly, podívaly se po okolí, protože přeci jen, člověk je v Číně jednou za život.

trenér Giannis Athanasopoulos: Nizozemky dnes byly velmi agresivní a hrály mnohem lépe než my. Jsou vysoké a nad sítí byly velmi efektivní. Je jisté, že některé věci umíme lépe. Naše taktika se soustředila na blokovou obranu, ale byly momenty, kdy jsme nedokázali soupeřkám konkurovat, protože jsme cítili z holandské strany velký tlak. I naše přihrávka a servis mohly být lepší. S hráčkami jsme si už stihli říct, co musíme do příštích utkání zlepšit, pokud si chceme udržet šanci porážet týmy nejvyšší úrovně. Věřím, že klíčový faktor pro zlepšení je naše agresivita, soustředění na obranu a zvýšený tlak při podání. Čeká nás zápas proti jednomu z nejlepších týmů světa, Číně. Nejdříve si na videu zanalyzujeme zápasy, které jsme už odehráli, probereme si i utkání čínského týmu. Zítra potrénujeme v posilovně a budeme se snažit co nejlépe připravit na ten velký zápas.

Utkání nezačalo pro české barvy dobře, Holanďanky zaznamenaly dvě esa a bez problémů rychle vedly 5:0. Nizozemská obrana nad sítí byla pro české útočnice neprostupná a smeče Plakové navyšovaly bodový rozdíl. Ten se zmenšil po dvou esech Orvošové na 5:9 z českého pohledu. České hráčky se nedokázaly prosazovat, za to Nizozemky byly neomylné a postupně zvyšovaly vedení. Korekci stavu přinesla jen tříbodová série Koulisiani.

Stav 6:5 pro Česko na začátku druhé sady vypadal lépe, české hráčky ale pokazily čtyři podání v řadě. Do stavu 9:9 držely hráčky v červených dresech s Nizozemkami krok a do kontaktu se vrátily po bloku Koulisiani a smečích Mlejnkové a Kneiflové, 17:16. Sadu ale rozhodla Daalderopová, která za dvě části hry nasbírala 13 bodů.

Nepříznivý stav 2:6 na začátku třetího setu vyvolal hlasitější reakci trenéra Athanasopoulose při time outu. Zlepšená česká hra v poli a agresivní útok přinesly snížení na 9:10 a srovnání na 11:11, o které se postarala Koulisiani. Po bodovém bloku se skóre otočilo na českou stranu, Nizozemkám pomohl zpět do vedení oddechový čas. Vyrovnaná sada se rozhodovala v koncovce, v ní byly úspěšnější naše soupeřky.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018