Reprezentace
9. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
10. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
16. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - AUT
Reprezentace
18. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - ROU
Reprezentace
18. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - EST
Reprezentace
19. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - MKD
Reprezentace
24. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - LUX
Reprezentace
25. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - ESP
Reprezentace
25. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - UKR
Reprezentace
26. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - SLO
Reprezentace
30. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - FIN
Reprezentace
31. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - UKR
Reprezentace
1. 6. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - BEL
Reprezentace
1. 6. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - ROU
ČVS
1. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Karlovy Vary
ČVS
8. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Praha
Reprezentace
15. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
Reprezentace
16. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
ČVS
22. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Ostrava
Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
21.8.2023

Favorizovaného Turecka se Češky nezalekly a soupeřky se musely mít na pozoru

České reprezentantky čekalo ve třetím utkání základní skupiny ME silné Turecko. Po včerejším výkonu v zápase s Ázerbájdžánem vstupovaly turecké volejbalistky do tohoto utkání v roli jasných favoritek. Obměněná sestava ale nedokázala bodově odskočit agresivně a trpělivě hrajícím Češkám, které prohrály úvodní sadu jen o dva body. Svěřenkyně Giannise Athanasopoulose kvalitně bránily a jako prvním se jim na evropském šampionátu podařilo získat proti tureckým hráčkám set. V závěru utkání se do hry dostaly mladé české volejbalistky z lavičky, Magdaleně Bukovské se během krátké chvíle povedlo hned čtyřikrát skórovat. 13 bodů zaznamenala v utkání s Tureckem Gabriela Orvošová, Michaela Mlejnková přidala 11, Ebrar Karakurtová pomohla svému týmu 24 úspěšnými míči. V úterý od 20 hodin čeká český výběr utkání proti domácím Němkám.

Česko – Turecko 1:3 (23:25, 20:25, 25:20, 17:25)

Rozhodčí: Peter Szabo (HUN), Stefano Cesare (ITA)

Sestavy (od zóny I):

Česko: Havelková, Koulisiani, Orvošová, Mlejnková, Jehlářová, Valková, libera Digrinová, Dostálová. Střídaly: Pelikánová, Brancuská, Hodanová, Pavlová, Bukovská, Jedličková

Turecko: Sahin, Cebecioglu, Günes, Karakurt, Aydin, Akman, libera Örge, Sebnem Akoz. Střídaly: Özbay, Vargas, Aykac, Kalac, Baladin

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

kapitánka, smečařka Michaela Mlejnková:Po prvním zápase s Ázerbájdžánem jsme chtěly podat co nejlepší výkon, protože turecký tým je nejlepší na světě. Takže jsme je chtěly potrápit a myslím, že se nám to podařilo. Jsem ráda, že jsme vyhrály ten jeden set, který jsme si zasloužily, protože jsme bojovaly a hrály opravdu dobře. Zápas s Řeckem nám pomohl, abychom se vrátily k naší hře a ukázaly, že to umíme hrát. A ukázaly jsme, že můžeme potrápit i ty nejlepší týmy světa. Myslím si, že jsme set získaly naší bojovností. Soupeřky znejistěly, my jsme je potrápily na servisu, dobře jsme bránily a díky tomu byl set náš. Turkyně mají dobrou zálohu, když se některé nedaří. My jsme je ale trápily tolik, že musely vytáhnout i to největší eso z rukávu, aby jim pomohlo k vítězství. S Německem to bude náročný zápas, protože bude plná hala. Publikum bude hráčky hnát dopředu, takže to nebude jednoduché, ale věřím, že šance pro nás jsou a my je využijeme.

trenér Giannis Athanasopoulos: Je mi trochu líto prvního setu, ale jsem spokojený se vším, co holky na kurtu předváděly. Hráli jsme jako tým a od začátku až do konce jsme bojovali. Turecko je výborný tým a jak už jsem řekl včera, aktuálně hraje ten nejlepší volejbal. Proto jsem velmi pyšný na náš výkon. Už jsem ale hráčkám řekl, aby nemyslely na dnešek a soustředily se na to, že zítra je před námi opravdu důležitý zápas. Musíme se naučit kontrolovat naše emoce, dnešek je za námi a Německo čeká a pro nás je zítřejší utkání důležitější, než to dnešní. Po prvním zápase jsem děvčatům opakoval, že takto hrát opravdu nemůžeme. Věřím, že si z pátku vzaly ponaučení a dnes opravdu bojovaly o každý míč. Právě to, po nich chceme. A že výsledek není v náš prospěch, tolik nevadí. Pro mě je důležité, když do zápasu dají úplně všechno.

Úvodní sadu utkání zahájily překvapivě lépe české volejbalistky. Turecký tým nastoupil v obměněné sestavě a do vedení se dostal až za stavu 8:7. V červených dresech hrajícím Češkám se dařilo držet krok a Turkyně bodově výrazněji odskočily až při skóre 17:13. Díky sérii trenérských výzev a dvěma esům Mlejnkové se ale našemu týmu podařilo dotáhnout na rozdíl jediného bodu. Jehlářová srovnala na 19:19 a Mlejnková přidala další eso. Turecké hráčky srovnaly stav a v prvním setu zvítězily těsným rozdílem.

Turkyně působily v poli nesehraně, chyby ale dělaly i Češky a také v druhém setu se skóre vyrovnaně posouvalo na obou stranách. V polovině sady tak byl stav 11:11, když Jehlářová s Havelkovou srovnaly bodovým dvojblokem. Následovala však bodová série tureckých hráček a Češky ztrácely už o sedm bodů. Turkyně neproměnily tři setboly, sadu zakončila Mlejnková příliš dlouhým podáním.

Po souhře Valkové s Jehlářovou na středu sítě vedly české volejbalistky ve třetím setu už 4:1, Havelková zvyšovala na 6:2. V útoku i obraně se prosazovaly české blokařky, Turkyně se ale dotáhly na 10:10. Soupeřky českých volejbalistek získaly vedení, které opět smazaly blokařky Jehlářová a Koulisiani. Na 18:18 srovnávala Orvošová a Havelková překlopila vedení na českou stranu. Ztráta tureckých hráček vyrostla na čtyři body, přišel český setbol a po bodovém bloku kapitánky Mlejnkové i zisk sady.

Po esu Karakurt vedly Turkyně ve čtvrtém setu rychle 6:1. Po time outu se Češkám podařilo snížit, ale Karakurt se dostala do hry a dařilo se jí skórovat. Na české straně fungovala obrana na bloku, v těžkých výměnách ale častěji bodovaly soupeřky. Česká nevýhoda vyrostla na sedm bodů (10:17) a prostor dostala střídající Bukovská, která se bodově prosadila hned v první výměně. Příležitost pak dostaly od trenéra Athanasopoulose i Brancuská, Pelikánová a Jedličková. Mladé hráčky bojovaly o každý míč a utkání dohrály.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto Marek Pirner

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Největší údernou sílu posledních sezón ztrácí Dukla Liberec, slovenská univerzálka Nikola Kvapilová bude nově hájit barvy VK Prostějov.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Z Odoleny Vody odchází smečař Jan Svoboda, jehož novým chlebodárcem bude Dukla Liberec.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Martina Demara vystřídá na lavičce volejbalistů liberecké Dukly Alessandro Lodi. Italský světoběžník, který střídavě vedl muže nebo ženy ve...

 
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018