Reprezentace
9. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
10. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
16. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - AUT
Reprezentace
18. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - ROU
Reprezentace
18. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - EST
Reprezentace
19. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - MKD
Reprezentace
24. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - LUX
Reprezentace
25. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - ESP
Reprezentace
25. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - UKR
Reprezentace
26. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - SLO
Reprezentace
30. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - FIN
Reprezentace
31. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - UKR
Reprezentace
1. 6. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - BEL
Reprezentace
1. 6. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - ROU
ČVS
1. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Karlovy Vary
ČVS
8. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Praha
Reprezentace
15. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
Reprezentace
16. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
ČVS
22. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Ostrava
Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
14.8.2023

ME žen 2023 se nezadržitelně blíží, náš tým na něm chce uspět

Už v pátek 18. srpna 2023 nastoupí české volejbalistky k úvodnímu utkání mistrovství Evropy 2023 proti soupeřkám z Ázerbájdžánu. Zahájí tak své působení ve skupině C, ve které se v Düsseldorfu postupně utkají s Řekyněmi (20. 8.), favorizovanými Turkyněmi (21. 8.), domácími Němkami (22. 8.) a Švédkami (24. 8.). „Není jednoduché vybrat jen 14 hráček, protože jsme měli k dispozici více kvalitních volejbalistek. Věřím ale, že teď máme tu nejsilnější možnou sestavu, se kterou dokážeme zabojovat o co nejlepší výsledky,“ prohlásil den před odletem na vrcholný turnaj roku trenér české volejbalové reprezentace Giannis Athanasopoulos. Jeho svěřenkyně absolvovaly před závěrečným tréninkem na Kladně týmové focení v nových dresech.

Pro nás je velmi důležité, že jsme v takto kvalitním turnaji. Chtěl bych, abychom si to užili a předváděli náš nejlepší volejbal, kdy bojujeme o každý míč. Musíme se soustředit na každý zápas, protože máme velmi těžkou skupinu. Naším prvním cílem je postup ze skupiny a pak uvidíme, jak to půjde dál. V naší skupině jsou týmy dvou úrovní. Turkyně jsou hráčkami světové kvality, také Německo bude doma silné. Pak jsme tu my, Ázerbájdžán, Řecko a Švédsko. S nimi nás čekají rozhodující zápasy o zbývající postupová místa. Musíme dokázat zvládnout naše emoce v dobrých i slabších chvilkách, abychom dosáhli co nejlepších výsledků,“ dodal k ambicím a plánům týmu řecký kouč Athanasopoulos.

Osou Athanasopoulosova čtrnáctičlenného výběru jsou hráčky, které mají zkušenost z loňského světového šampionátu. V týmu, který už letos společně absolvoval Golden European League a řadu přátelských utkání, nechybí kapitánka Michaela Mlejnková, volejbalistka roku Gabriela Orvošová, nahrávačka Kateřina Valková nebo extraligové mistryně Ela Koulisiani, Daniela Digrinová a Magdalena Bukovská. Po beachvolejbalové přestávce se do reprezentace vrátila i smečařka Helena Havelková, nejúspěšnější česká volejbalistka poslední dekády, která má za sebou klubové angažmá v Itálii, Turecku, Číně i Rusku.

Ambice týmu nekončí v základní skupině. „Myslím si, že je dobré, že se v týmu doplňují starší a mladší hráčky a bude nám to i na šampionátu fungovat. Čeká nás vrchol sezóny, na který jsme dobře připravené, a věřím, že tam urveme co nejlepší výsledek. Naše skupina je hratelná a chtěly bychom přes Řecko a Ázerbájdžán postoupit. Věřím, že tyto zápasy zvládneme a dostaneme se dál. S Tureckem a Německem se budeme snažit uhrát co nejlepší výsledek. Do osmifinále bychom se chtěly dostat a uvidíme, koho nám pak přidělí los,“ řekla kapitánka Michaela Mlejnková.

Musím říct, že jsem z návratu do týmu měla respekt. Přišla jsem s tím, že vůbec není jisté, jestli budu v užší nominaci a na mistrovství Evropy vůbec odjedu. Vím, že na tom můžu být ještě líp, ale jsem mile překvapená z toho, jak jsem mezi holky zapadla a jak to tady frčí. Náš tým je dobrý, mladý perspektivní a bude pro nás důležité hrát důležité a těžké zápasy, a pak uvidíme, jak nám to na Evropě půjde. Jsou tady holky, které jsou o patnáct a více let mladší než já a mě těším, že mám v pětatřiceti letech možnost s nimi hrát a snažit se jim ze svých zkušeností předat cokoliv, co jsem nasbírala. Je to rozhodně výzva, ale trenér i celý tým jede tak na maximum, že je jedno, jestli nám je třicet pět let, nebo osmnáct. Giannis bere všechny jedním vrhem a žádné rozdíly nedělá,“ shrnula svou pozici v týmu Helena Havelková.

Trenéra Giannise Athanasopoulose o své výkonosti během tříměsíčního přípravného období přesvědčily také mladé hráčky. První zkušenosti na seniorském šampionátu tak budou sbírat osmnáctiletá univerzálka Monika Brancuská a o rok mladší blokařka Elen Jedličková. „Za tuto příležitost jsem moc ráda. Holky nás přijaly suprově, i když jsme tady s Elen nejmladší. Myslím si, že jsme do týmu zapadly dobře a na šampionát si jedeme hlavně pro zkušenosti. Moc se tam těším a jsem moc zvědavá na všechny soupeřky i na to, jak bude vše probíhat,“ prozradila svá očekávání Monika Brancuská.

K šancím výběru se vyjádřil i předseda Českého volejbalového svazu Marek Pakosta. „Když se podíváte na naše oponenty, je zřejmé, že skupina nebude jednoduchá. Cíl je nicméně stejný, jako na mistrovství Evropy před dvěma lety, tedy postoupit ze skupiny. Bude záležet na tom, z jakého místa by se nám to podařilo, protože podle toho se pak ukáže náš soupeř. Proto se dobře nedá predikovat, nicméně postup ze skupiny je náš cíl a dále uvidíme, jak bude vypadat los. Šampionát je první z hlavních vrcholů sezóny, která byla a je nesmírně dlouhá. Děvčata ji zahájila Golden European League a ještě je čeká olympijská kvalifikace v Číně.

Nominace na ME 2023:

Pelikánová Kateřina nahrávačka
Valková Kateřina nahrávačka
Brancuská Monika univerzálka
Orvošová Gabriela univerzálka
Jedličková Elen blokařka
Jehlářová Magdaléna blokařka
Koulisiani Ela blokařka
Pavlová Silvie blokařka
Bukovská Magdalena smečařka
Havelková Helena smečařka
Hodanová Eva smečařka
Mlejnková Michaela smečařka
Digrinová Daniela libero
Dostálová Veronika libero

Realizační tým:

Athanasopoulos Giannis hlavní trenér
Hroch Martin asistent trenéra
Zarczynski Mateusz asistent trenéra
Mladenič Goran kondiční trenér
Sezemský Petr statistik
Horáková Lenka fyzioterapeut
Skála Radek masér
Avenarius Jakub lékař
Bartovičová Radka lékař

 

Zápasy české reprezentace v základní skupině C:

pátek 18. srpna

  • 20:00 Ázerbájdžán – Česko

neděle 20. srpna

  • 17:00 Řecko – Česko

pondělí 21. srpna

  • 17:00 Česko – Turecko

úterý 22. srpna

  • 20:00 Německo – Česko

čtvrtek 24. srpna

  • 17:00 Česko - Švédsko

V případě postupu do vyřazovací části se český tým přesune do Bruselu, kde evropský šampionát vyvrcholí. Kromě Německa a Belgie jsou dějišti skupinové fáze také Itálie a Estonsko. Zápasy českého výběru poběží na programu ČT Sport, většina přenosů z mistrovství Evropy zároveň i na platformě volej.tv.

 

Autor: Štěpán Sedláček

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Novým trenérem VK ČEZ Karlovarsko je Ital Stefano Mascia, který poslední sezóny působil jako asistent trenéra ve francouzském týmu Chaumont...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Největší údernou sílu posledních sezón ztrácí Dukla Liberec, slovenská univerzálka Nikola Kvapilová bude nově hájit barvy VK Prostějov.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Z Odoleny Vody odchází smečař Jan Svoboda, jehož novým chlebodárcem bude Dukla Liberec.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Martina Demara vystřídá na lavičce volejbalistů liberecké Dukly Alessandro Lodi. Italský světoběžník, který střídavě vedl muže nebo ženy ve...

 
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018