26.1.2015

Na Rusky už se těšíme, říká před duelem Champions League reprezentantka Andrea Kossányiová, 2015

logo


Sobotní zápasy ukončily základní část extraligy žen. Obhájkyně titulu z Prostějova ukončily tuto část vítězstvím nad Olomoucí ve třech setech. Olomoucké volejbalistky zaskočily favorita v úvodním setu odvážným, bojovným a kvalitním výkonem a prakticky neustále vedly až o pět bodů. Agelky sice začaly po druhém technickém time outu postupně ztrátu stahovat (16:11, 16:15), stále to však byly vysokoškolačky, které měly o něco navrch. V koncovce vyhrávaly 24:22, jenže oba setboly ztratily. Totéž se jim pak „podařilo“ ještě pětkrát, zatímco úřadující mistryně i díky bezchybnému výkonu univerzálky Simonové svou druhou výhodu využily a maratonský set získaly poměrem 32:30. Od té doby už se utkání odehrávalo víceméně podle papírových předpokladů, i když Olomoučanky rozhodně neodpadly a nadále kladly profesionálnímu protivníkovi tuhý odpor. Druhá sada se zlomila až za stavu 18:21, kdy Prostějov uhrál čtyři výměny v řadě a zvýšil na 2:0 ve svůj prospěch. Podobně se vyvíjela i třetí část střetnutí.

Na české mistryně z Prostějova nyní čeká velký volejbalový svátek. Ve středu večer se představí v prestižní utkání Ligy mistrů proti ruské Kazani. V posledním zápase porazily polský Chemik a mají tak namířeno ze třetí pozice skupiny na postup do Poháru CEV. Středeční utkání bude vysíláno přímým přenosem na ČT sport a je posledním kolem základní skupiny Ligy mistryň. Pro prostějovské volejbalistky jsou však dosavadní dvě vítězství vynikajícím výsledkem a postup do evropského poháru, jenž je téměř z 99% zaručen, by měl být třešničkou na dortu. O tom, jak se prostějovské volejbalistky těší na závěrečný zápas Ligy mistryň, jsme si povídali s českou reprezentantkou Andreou Kossányiovou.

Vítězství nad polskými šampionkami vás nominovalo do hry o postup do Poháru CEV, což fanoušky potěšilo. Bylo to očekávané?
Postup jsme neočekávaly, protože naše skupina byla opravdu smrtelná. Rabita Baku i Polky, to byl těžký soupeř. Na nás je teď vidět útlum a jsme unavené, ale vnímáme to strašně fajn a uvidíme, kdo by mohl být v Poháru CEV dalším soupeřem. Je tam Francie, Belgie a ruský Krasnodar. Půjdeme do toho naplno a zkusíme to utáhnout.

Vaše výhra nad polským velkoklubem byla zasloužená, ale zároveň i velkým sportovním překvapením. Čím jste Polky zaskočily, že vám zápas tak výborně vyšel?
Po prvním setu jsme si myslela, že nám dají takovou nálož, že pojedeme brzy domů. Ale začaly jsme hrát v obraně, tam jsme je převyšovaly. Zároveň i servis nám vycházel. Pan trenér nás nabádal ať víc riskujeme, abychom se nebáli chyb. Polky měly potíže na příjmu, toho jsme využily. Také Glinka měla výpadek, to nám hodně pomohlo. Možná nás malinko podcenily, protože nehrály tak, jak umí.

Ve středu se doma představíte proti ruské Kazani. Zápas Ligy mistrů poběží přímým přenosem v České televizi. Jak se na Rusky připravujete?
Protože teď máme dost zápasů a hodně hrajeme, tak moc netrénujeme. V neděli máme volno, v pondělí máme tréninky dva a v úterý ještě jeden, ale už máme videa, takže se připravujeme. A všechny tyhle dosavadní zápasy nám pomáhají se připravit. Bude to fajn, přijede Gamová a určitě bude plná hala. Těšíme se.

Volejbalový klub v Prostějově má několik titulů a je dlouhodobě lídrem ligy, přesto v závěru roku na klubové tiskové konferenci zazněla zpráva, že vedení zvažuje, jestli bude v příští sezoně Ligu mistrů hrát. Jak to vnímáte?
Je to na vážkách. Buď klub na Ligu mistrů peníze přidá, nebo Liga mistrů v Prostějově nebude. To se ještě uvidí.

Nezaskočilo vás to?
Trošku nás to překvapilo, protože Prostějov Ligu mistrů vždycky hrál a peníze na tuto soutěž měl, a kdyby v příštím roce nebyly, tak je to škoda. Ale my hráčky s tím nic neuděláme. Máme dobrý tým, a kdybychom spolu ještě třeba rok vydržely, tak by to bylo fajn.

Poslední zápas základní části odehrálo jen osm hráček, netrápí vás marodka?
Teď je nás deset. Bylo nás jedenáct, ale Anna Bogdanovič má zraněný kotník a přijede až po Champions League, takže ta teď nebude. Na zápasy Ligy mistrů bereme vždy dvě mladé hráčky, takže se s tím trošku pereme. Musíme to zvládnout.

 

Autor: Blanka Popelková
Foto: Anry Lukáč

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018