Reprezentace
9. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
10. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
16. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - AUT
Reprezentace
18. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - ROU
Reprezentace
18. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - EST
Reprezentace
19. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - MKD
Reprezentace
24. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - LUX
Reprezentace
25. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - ESP
Reprezentace
25. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - UKR
Reprezentace
26. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - SLO
Reprezentace
30. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - FIN
Reprezentace
31. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - UKR
Reprezentace
1. 6. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - BEL
Reprezentace
1. 6. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - ROU
ČVS
1. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Karlovy Vary
ČVS
8. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Praha
Reprezentace
15. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
Reprezentace
16. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
ČVS
22. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Ostrava
Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
11.9.2013

Ohlédnutí za zápasem českých volejbalistek s Francií a mistrovstvím Evropy celkově

Velmi hořkou prohru museli včera, 10. září 2013, zkousnout české volejbalistky, trenér Carlo Parisi, asistentka trenéra Lucie Václavíková celý realizační tým a čeští fanoušci. Reprezentantky po výborných výkonech v základní skupině mistrovství Evropy, kde porazily silné týmy Polska i Bulharska a postoupily z nečekaného druhého místa, potvrzovaly také ve včerejším souboji o postup do čtvrtfinále s Francouzkami od začátku svou sílu. První set získaly přesvědčivě 25:20 a v druhém setu doslova deklasovaly Francii 25:9. Když si pak v průběhu třetího setu Češky vypracovaly velmi slibný náskok sedmi bodů, zdálo se být utkání prakticky rozhodnuté a brány čtvrtfinále už byly téměř otevřené, stačilo jen "vzít za kliku a lehce zatlačit". Bohužel volejbal je sport, kde ztráta koncentrace a malé psychické rozhození může znamenat ztrátu i tak slibně rozehraného utkání, jako bylo to včerejší z pohledy českých hráček...

logo

Češky udělaly ve třetím setu řadu nevynucených chyb, přišly o sedmibodový náskok a celou sadu nakonec ztratily 23:25. Psychicky rozhozené nastoupily k čtvrtému setu, ve kterém už se začaly projevovat dva zásadní faktory. Za prvé psychika a koncentrace českých hráček byla značně rozhozená ztrátou třetího setu, za druhé Francouzky se dostaly do hry, výborně se rozehrály a začaly být lepším týmem. Čtvrtý set tak skončil stejným poměrem jako předchozí, tedy 25:23 pro Francii.

Na řadě byl tiebreak... Strhla se vyčerpávající a nervy drásající bitva, ve které měly Češky několik mečbolů, které ale neproměnily, naopak Francouzky nakonec prolomily potřebný rozdíl dvou bodů a ukončily zkrácený pátý set za stavu 20:18 v jejich prospěch. Česká reprezentace tak po vynikajících výkonech v základní skupině ztratila v osmifinále proti Francii téměř vyhrané utkání a na turnaji skončila před branami čtvrtfinále. To si zahraje proti Belgii tým Francie. I přes výpadek v utkání s Francií ale nelze opomenout fakt, že velmi mladý český tým, navíc oslabený o zraněnou tahounku a kapitánku Helenu Havelkovou, předvedl na mistrovství svou sílu a potenciál do budoucna. Pětisetová utkání s Polskem a Bulharskem byla bezesporu ozdobou turnaje a ukázala, že tento tým může v budoucnu pomýšlet na lepší umístění a výraznější úspěchy.

logo

Pojďme se nyní podívat na průběh včerejšího zápasu s Francií očima redaktora Českého rozhlasu Štěpána Pokorného:

Začátek utkání se nesl v nervozním duchu. České volejbalistky si dvakát v řadě nerozuměly při lehkém balonu, který Francouzky nouzově poslaly přes síť, a soupeřky měly následně dva lehké body. Hráčky Francie ale také kazily, a to zejména na síti, které se dotýkaly mimo pravidla. Proto byli diváci v curyšské hale svědky na body vyrovnáné první půlky úvodní sady do stavu 12:11. Pak ale na útoku znovu vyčnívala univerzálka a kapitánka Aneta Havlíčková, které skvěle sekundovala smečařka Andrea Kossányiová - té se mimo jiné dařilo i na servisu. Díky dvěma zmiňovaným volejbalistkám se šlo ke druhému technickému time-outu při vedení 16:12. Od té doby se Češky uklidnily, vedení postupně navyšovaly a dostaly se do trháku 21:13. Francouzkám se povedlo snížt, ale set skončil výhrou českého týmu 25:20.

Od začátku druhého setu výběr terenéra Carla Parisiho dominoval a naopak Francouzky jakoby si úplně přestaly uvědomovat důležitost utkání. České volejbalistky hrály zodpovědně ve všech činnostech. K útoku, obraně v poli a servisu se přidaly i skvělé bloky a průběžné vedení 12:3 pomalu dostávalo reprezentatky Francie do kolen. Druhý technický time-out a úžasné vedení 16:4, nakonec se soupařkám podařilo přidat už jen 5 bodů, takže rychlá výhra českého týmu 25:9.

Třetí set byl ze začátku stejně vyrovnaný jako první, pak znovu přišla koncetrovanost a bezchybnost. Francie ale začala zápas dramatizovat. Koncovku setu nečekaně zdramatizovala a dokonce třetí sadu získala poměrem 25:23, protože české volejbalistky se jednoduše výhry zalekly.

Čtvrtá sada byla vyrovnaná, ale většinu jejího času byly o kousek vpředu Francouzky, které se zlepšily hlavně v obraně v poli, se kterou si české hráčky nedokázaly poradit a míč 'složit' na zem. Znovu prohra 23:25.

Tiebreak znamenal zkrácený set o bytí a nebytí. Tomu odpovídala také úžasná bitva, jenže z vítězství 20:18 se nakonec radovaly Francouzky. České hráčky tak přišly o téměř vyhraný zápas a také možnost zahrát si na evropském šampionátu čtvrtfinále.

logo

A zde jsou některé reakce trenéra a hráček po prohraném utkání s Francií:


Carlo Parisi o prohospodařeném vedení českého týmu: "Je jasné, že když se takovýto zápas neuzavře hned, pak je to velký problém. A my jsme bohužel nechali Francouzky rozehrát, a to jsou samozřejmě chyby, které se platí velmi draze."

Carlo Parisi na otázku, zda pamatuje takovýto zápas: "Takovéto zápasy pamatuji, určitě se mi to stalo. Když necháte soupeře rozehrát a nejste schopni se zkoncentrovat na poslední set, pak to většinou přináší takovéto výsledky."

Carlo Parisi ke své budoucnusti u českého národního týmu: "Nad tím nyní nemám vůbec chuť přemýšlet, potřebuji si od toho malinko odpočinout a získat odstup. Teď se okamžitě vracím do klubu, není to tedy otázka na pořadu dne."

logo

Kapitánka Aneta Havlíčková k utkání s Francií:"Nemluví se mi nejlépe, to asi každý může vidět. Myslím, že to byl zápas na 3:0, ale prostě to dopadlo tak, jak to dopadlo. A my se z toho můžeme jedině poučit do dalších našich roků ve volejbale. Ale život jde dál, je to jenom sport, mohlo to dopadnout jakkoliv, dopadlo to pro nás špatně a jedeme domů. Ale nic se neděje, zkusíme to v dalších letech uhrát. Když to vezmu ze svého pohledu, tak jsem měla hodně veliké problémy, myslím že to bylo i vidět, že jsem týmu dnes moc nepomohla. Ale myslím si, že vedení 20:15 ve třetím setu jsme prostě měly udržet. Nevím, co se tam stalo, prostě jsme to neudržely a dopadlo to, jak to dopadlo."

logo

Libero Julie Jášová k utkání s Francií: "Zhodnotit je to docela těžké. My jsme začaly hrát profesorský volejbal už od prvního setu, bylo to od nás jako když nechceme hrát a vypadalo to, že jasně půjdeme za 50 minut domů. Ale ony se potom zvedly a my jsme pořád předváděly to, co jsme dělaly na začátku a vůbec jsme nezačaly bojovat. A pak to vypadalo tak, jak to vypadalo. A myslím si, že to vůbec nebylo o tom druhém týmu. Kdyby tam stál kdokoliv, tak bychom to prohrály. Všichni jsme si byli strašně jistí, že postoupíme, a všichni už se viděli, jak hrajeme s Belgií. Ale ony bojovaly do posledního balónu, kdežto my jsme se už za stavu 20:15 říkaly, že je to dobrý, jdeme domů a zítra Belgie... Takže si myslím, že jsme si to prohrály totálně samy a spíš hlavama než výkonností."

logo

logo

 

Petr Vurbs
tiskový mluvčí Českého volejbalového svazu

 

logo

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Martina Demara vystřídá na lavičce volejbalistů liberecké Dukly Alessandro Lodi. Italský světoběžník, který střídavě vedl muže nebo ženy ve...

 
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018