22.8.2023

Parádní obrat v utkání dovedl české hráčky k výhře nad domácím Německem

Předposledním soupeřem českých volejbalistek v základní skupině C mistrovství Evropy byl domácí tým Německa a po pětisetové bitvě, která trval 144 minut, se nakonec radovaly z cenného vítězství. Němky přitom byly silnější ve vyrovnaných koncovkách úvodních dvou sad a směřovaly k jednoznačnému vítězství. Českému trenérovi ale vyšlo střídání, když místo Mlejnkové poslal na hřiště Evu Hodanovou, která zaznamenala 10 bodů, včetně čtyř es. Lídryní českého výběru byla opět Gabriela Orvošová, která skórovala čtyřiadvacetkrát. Ve vyrovnané a zamotané skupině C se volejbalistky Česka po dvoubodovém zisku dělí o 3. a 4. pozici s Ázerbájdžánem. O postup do osmifinále zabojují naše volejbalistky ve čtvrtek od 17 hodin proti Švédkám.

Německo – Česko 2:3 (25:22, 25:23, 24:26, 20:25, 16:18)

Rozhodčí: Benone Visan (ROU), Peter Szabo (HUN)

Sestavy (od zóny I):

Německo: Weitzel, Stautz, Alsmeier, Schoelzel, Kästner, Stigrot, libero Pogany. Střídaly: Glaab, Strubbe, Maase, Cekulaev

Česko: Havelková, Koulisiani, Orvošová, Mlejnková, Jehlářová, Valková, libero Digrinová. Střídaly: Hodanová, Pavlová, Pelikánová, Brancuská

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

smečařka Eva Hodanová:Už před zápasem jsme si řekly, že všechno je možné a v žádném případě nesmíme věšet hlavy kvůli skóre, které je na tabuli. To se nám povedlo a myslím, že nám také pomohly předchozí dva povedené zápasy. Ty nám zvedly sebevědomí a díky tomu jsme dokázaly Němky zatlačit. Prohrané koncovky mrzí vždycky hodně. Zvlášť, když je to těsným rozdílem, těžko se pak vstupuje do druhého setu. Vždy je ale důležité na to zapomenout a začít hrát o nuly. Na rychlé nahrávky Německa jsme se snažily připravit, ale tenhle styl je hodně rychlý a specifický, a právě proto nám asi chvíli trvalo, než jsme se přizpůsobily a přišly na to, jak správně počapat ulívky, kterých bylo opravdu hodně. Jsem ráda, že jsme se nakonec přizpůsobily. Myslím, že v druhé polovině jsme víc tlačily servisem a Němkám se trochu rozpadl příjem, což vedlo k tomu, že jsme lépe začaly blokovat a bránit. Věřím, že nám body pomůžou k tomu, abychom postoupily dál.

nahrávačka Kateřina Pelikánová:Nervy to byly, ale atmosféra je tady úžasná a všechny to hnalo dopředu. Ten výkon byl neuvěřitelný a jsem za něj hrozně ráda. Skutečnost, že jsme zápas otočily z 0:2, je důkaz, že v nás je bojovný duch a potřeboval vylézt. V prvních dvou setech nám kousek chyběl, potom se to ale zlomilo a dotáhly jsme to do vítězného konce. Rychlost německé nahrávky, která je fakt neuvěřitelná, jsme studovaly na videu. Spíš nám dělaly problém jejich power ulívky, Holky se s nimi ale na hřišti porvaly výborně, střídající hráčky pomohly a jsem ráda, že se to povedlo. V druhé polovině zápasu se sešlo všechno se vším. Obrana začala neuvěřitelně makat, i na bloku jsme je párkrát sundaly. Výhra pro nás znamená hodně a hlavně trošku klidu do posledního zápasu. Teď se musíme semknout a porazit Švédky.

trenér Giannis Athanasopoulos: Po tomhle zápase se cítím skvěle, neuvěřitelně. Ten comeback je výborný, protože jsme ukázali, že máme skvělou týmovou strukturu, nikdy se nevzdáváme a pořád bojujeme. Jak už jsem řekl, první zápas byl pro nás složitý, hodně jsme o něm diskutovali. Oproti tomu, dnes jsme prohrávali 0:2, a i když jsme nehráli dost dobře, byli jsme silní, bojovali jsme jako tým a z toho vzešel ten skvělý výsledek. Všem hráčkám chci pogratulovat za to, že nepřestaly hrát, odvedly perfektní práci, stejně jako moji asistenti, fyzioterapeuti, skauti, protože bez nich by tento výsledek nepřišel. A za celý tým chceme toto vítězství věnovat Miloslavu Javůrkovi, který tu s námi nemůže být. Rozhodli jsme se pro jisté úpravy v obraně na bloku. Už jsem dříve říkal, že nedokážeme zakončovat,  jsme trochu nervózní před plnou halou. Ale poté, co se hráčky uklidnily a více se soustředily na hru, bojovaly o každý míč, což je důležité. Bylo vidět, že pracují celou dobu jako tým, ne jako individualistky. A právě na tom pracujeme a myslím, že se to daří. Na utkání se Švédkami půjdeme, jako by se nic nestalo. Od začátku chci, abychom šli zápas od zápasu, a soustředili se na to, že chceme Švédky porazit. Nechci se dívat na tabulku, ale budeme se koncentrovat na zápas proti Švédsku, jako by to byl jeden z nejlepších týmů na světě a další příležitost, jak můžeme vyrůst.

Před zaplněnou halou v Düsseldorfu se od první výměny odehrávalo vyrovnané utkání, ve kterém oba týmy ztrátovaly a skóre narůstalo postupně na obou stranách. Češky i Němky navíc chybovaly na servisu. Tříbodový náskok si jako první vybojovaly domácí volejbalistky (15:12), které později uskočily na 19:15. Díky dvěma útokům Mlejnkové a bloku Jehlářové se české hráčky dostaly do kontaktu, nevyužily ale možnost srovnat. Na druhý pokus se ale Valkové podařilo bodovým blokem vyrovnat na 20:20. Silnější v koncovce byl přesto domácí tým.

Druhý set začaly české hráčky vedením o tři body, o tuto výhodu přišly za stavu 7:7. Havelková nebyla schopna z hlavního kůlu složit, Němky byly úspěšné v poli a odskočily do vedení 16:12. Hodanová vystřídala Havelkovou a trefila eso, díky kterému se Češky přiblížily na rozdíl jediného bodu. Po těžké výměně se Mlejnkové podařilo srovnat na 16:16. Orvošová a Mlejnková přitvrdily v útoku a posunuly svůj tým do vedení 20:18. K setbolu se ale propracovaly Němky, které napodruhé ukončily set.

Začátek třetí sady přinesl velké množství chyb na obou stranách a německé vedení 9:5. Češkám se ale podařilo otočit na 12:14 díky zlepšené hře a úspěšným útokům Hodanové. Valková zvyšovala přímo z podání a po smeči Orvošové vedly volejbalistky v modrých dresech o čtyři body. Díky neúspěšné české výzvě se Němky dotáhly na 21:21. Přesto se Češky propracovaly ke dvěma setbolům i zisku setu.

V úvodu čtvrtého setu české volejbalistky trpělivou hrou srovnaly na 3:3 a po prasátku z podání Koulisiani byly o bod napřed. Hodanová pomohla svému týmu k brejku, který podpořila Havelková. Oba týmy hrály kvalitně v poli i útoku, chybovaly při podání a pravidelně ztrátovaly, Orvošová srovnávala na 17:17, 18:18 i 19:19. V rozhodující fázi setu se ale Češky dostaly do čtyřbodového náskoku, Havelková využila chybný německý příjem a proměnila první setbol.

Začátek tie-breaku přinesl dvě esa Hodanové a rychlé české vedení 4:0, na 6:2 zvyšovala také esem Koulisiani. Němky se ale zvedly po dvou emotivních oddechových časech a srovnaly. Stejný taktický krok využil i trenér Athanasopoulos a strany se měnily za dvoubodového vedení českého týmu. Němkám se dařilo mazat ztrátu a jako první vybojovaly dvanáctý bod i mečbol. Na 14:14 srovnala Orvošová a výhodu mečbolu vybojovaly i české volejbalistky. Utkání ukončil německý útok do antény.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto Marek Pirner, CEV

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018